Gezond de herfst en wintermaanden door

In de herfst en wintermaanden zijn veel mensen 1 of meerdere malen verkouden. Dat is een signaal dat we iets meer aandacht aan onze gezondheid en ons lichaam moeten geven.

Onze weerstand

De reden van die verkoudheden ligt in onze weerstand die in de herfst en wintermaanden wat zwakker is dan in de lente en zomer. Die weerstand krijgt een kleine tik door temperatuurswisselingen, gebrek aan zonlicht (vitamine D) vocht en de kou. Maar ook door minder bewegen en minder frisse lucht en over het algemeen ook wat ongezonder eten.

December is natuurlijk feestmaand bij uitstek waar veel en lekker eten bij hoort. Maar daar voelt ons lichaam zich niet altijd even fijn bij. Die laatste maanden van het jaar zijn vaak ook stressvol, doordat er allerlei budgetten moeten worden ingediend, projecten moeten worden opgeleverd en dan is er ook nog de organisatie en voorbereidingen voor die feestdagen.

Dus soms even pas op de plaats maken en luisteren naar het signaal dat ons lichaam afgeeft . Dan is het misschien mogelijk om te voorkomen dat die griep toeslaat of dat u in een chronische toestand van niet lekker/onwel beland.

Ons lichaam is slim, erg slim, en allerlei huid-en slijmvliezen vormen een belangrijke barrière tegen het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen en micro-organismen. In de huid-en slijmvliezen bevindt zich namelijk een niet te vergelijken systeem van het accepteren van lichaamseigen stoffen en het afwijzen van lichaamsvreemde stoffen. Dit veroorzaakt de ontstekingsreactie.

Verkoudheid is een acute virale infectie van de bovenste luchtwegen. Veelal wordt dit overgedragen via de handen. Het aanraken van een deurknop is vaak al voldoende. Na de infectie zwellen de slijmvliezen op en produceren veel slijm. Dit alles veroorzaakt de irritatie met o.a.: niezen, loopneus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid.

Het herstellen van zo’n verkoudheid gaat vaak met wat aanpassingen in de voeding, het slikken van wat extra supplementen en het nemen van rust nemen.

Tips voor wanneer die verkoudheid toch toeslaat

Verstopte neus

Een uit doorgesneden naast het bed leggen helpt u beter ademen bij een verstopte neus. De uit gaat het zwellen van het neusslijmvlies tegen en hierdoor is het krijgen van lucht gemakkelijker. Een ander middeltje is een zoutoplossing te gebruiken. Het samentrekkende van zout ‘ontstopt ‘ je neus.

Pijnlijke keel

Voor een ruwe en pijnlijke keel is thee met wat verse gember, honing en citroen heerlijk verzachtend. Of voeg wat salie toe aan het theewater. Salie heeft een wat specifieke smaak. Niet iedereen zal er van houden, maar het werkt erg goed tegen keelpijn.

Weerstand

Het slikken van extra vitamine C en veel water en of thee drinken wordt aangeraden maar vermijd melkproducten omdat die de slijmvliezen aanzetten om nog meer slijm te produceren.
Het verhogen van de weerstand kan erg goed met het innemen van een goede multi (vitaminen en mineralen complex), in de herfst en wintermaanden. Maar ook vitamine D speelt een belangrijke rol in het versterken van ons immuunsysteem. Een tekort komt veel voor, zeker tijdens de herfst en wintermaanden.

Onze darmen zijn van groot belang. Gezonde darmen geven vaak gezonde mensen. Ons darmslijmvlies speelt een onuitwisbare rol in het immuunsysteem. Een gezond darmflora helpt de slijmvliezen (het darmslijmvlies specifiek), om goed functioneren.

Voeding

Tijdens de acute fasen van de infectie wordt aangeraden om weinig suikers te consumeren en melkproducten te beperken. Wel wordt aangeraden om veel verse groente en fruit te eten en weinig koolhydraten. Andere Do’s zijn groene thee, vlierbes(sap) zonder toegevoegde suikers, acaibessen en andere superbessen met bioflavonoiden, zoals Inca bessen etc. Ook knoflook is super tijdens een verkoudheid en griep.

Gelukkig gaat een verkoudheid vaak vanzelf over en wanneer we slimme maatregelingen nemen hoeft dat zeker niet lang te duren of te veranderen in chronische vormen.

Dus luister naar uw lichaam en met wat preventieve natuurlijke maatregelen komt u slim de herfst en wintermaanden door.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief