Aantal uitgeschreven doktersrecepten stijgt

goedkope-medicijnen-20-eur

Te weinig volwassenen krijgen momenteel voldoende bewegen. Slechts een derde van de mensen in Engeland voldoen aan de aanbevolen 2,5 uur of meer per week aan matig intensieve activiteiten, zoals fietsen of snel lopen. Daar staat tegenover dat het aantal geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven blijft stijgen.

In 2010 werden er voor elke inwoner in Engeland gemiddeld 17,7 recepten uitgeschreven, tegenover 11,2 recepten in 2000. Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de London School of Economics, Harvard Pilgrim Health Care Institute van Harvard Medical School en Stanford University School of Medicine, gezocht naar een onderzoek in de medische literatuur dat sporten vergelijkt met pillen, als therapie.

Uit hun zoektocht kwamen 305 onderzoeken naar voren. Deze onderzoeken keken naar de zorg voor aandoeningen zoals bestaande hart- en vaatziekten, beroerte revalidatie, hartfalen en pre-diabetes. Toen ze de resultaten als geheel bestudeerden bleek dat lichaamsbeweging en medicijnen vergelijkbare resultaten opleverden wat betreft sterftecijfers.

Maar er waren twee uitzonderingen. Geneesmiddelen genaamd diuretica waren de duidelijke winnaar voor patiënten met hartfalen, terwijl sporten het beste bleek te zijn voor patiënten met een beroerte, als men keek naar de levensverwachting. Amy Thompson, senior hart verpleegkundige bij de Britse Heart Foundation, zegt dat hoewel een actieve levensstijl vele voordelen met zich meebrengt voor de gezondheid, er niet voldoende bewijs is om definitieve conclusies te trekken over de verdienste van sporten ter vervanging van medicijnen.

“Geneesmiddelen zijn een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling van veel hartaandoeningen en mensen die medicijnen voorgeschreven hebben gekregen, moeten deze blijven gebruiken. Als u een hartaandoening heeft, of te horen heeft gekregen dat u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft, raadpleeg dan uw arts over de rol die sporten kan spelen in uw behandeling.”

Dr. Peter Coleman van de Stroke Association zegt dat sporten een belangrijke rol heeft naast het gebruik van medicijnen meer onderzoek verdiend. “We zouden graag meer onderzoek zien naar de voordelen van sporten op lange termijn voor patiënten met een beroerte. Door het nemen van belangrijke stappen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het eten van een gebalanceerd dieet en stoppen met roken, kunnen mensen het risico op een beroerte aanzienlijk verminderen. Zo kan matige lichaamsbeweging het risico op een beroerte met maximaal 27% terug brengen.”

Bron: BBC Health
Link: http://www.bbc.co.uk/news/health-24335710

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief