Verrassende oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van zeker wanneer we een verkoudheid of een griepje onder de leden hebben. Maar je kunt ook hoofdpijn krijgen zonder dat je ziek bent. Wist je dat je van bijvoorbeeld boterhamworst of stinkkaas hoofdpijn kunt krijgen?

Verrassende oorzaken van hoofdpijn

Kazen

25% van alle hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door Tyramine, een primaire amine dat in de natuur voorkomt in vele planten en dieren. Er zijn mensen die bijzonder gevoelig zijn voor dit stofje en die krijgen er stekende hoofdpijn door. Tyramine komt voor in voedingsmiddelen de meeste kaassoorten (behalve ricotta, hüttenkäse, smeerkaas). Daarnaast komt het voor in: chocolade, wijn, bier, zuurkool, avocado’s, bananen, vijgen, pruimen, pinda’s en kokosnoten.

Rode wijn

Rode wijn bevat meer stofjes die een hoofdpijnaanval kunnen uitlokken namelijk: alcohol, foezelalcoholen, aminen en flavonoïde fenolen. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de doorstroming van je bloed in de hersenen toeneemt, waardoor de effecten elkaar gaan versterken. Veel mensen denken dat sulfiet de veroorzaker is van hoofdpijn. Ondanks dat wijn inderdaad kleine hoeveelheden sulfiet bevat, veroorzaakt dit maar zelden hoofdpijn en dan alleen bij mensen die er overgevoelig voor zijn.

Voor veel mensen zijn sterke geuren de oorzaak van een acute hoofdpijn. Of de geur lekker is of niet dat speelt geen rol. Niet iedereen is hier gevoelig voor dat heeft met je zenuwstelsel te maken. Zo’n 96% van de geuren zijn vervaardigd uit synthetische componenten, waaronder benzyl alcohol. Dat kan je pijn veroorzaken.

Pijnstillers

Regelmatig gebruik van pijnstillers geeft vaak geen vermindering van de hoofdpijnklachten. Sterker nog: het kan alleen maar leiden tot klachten van onder meer de maag en darmen. Verder loopt je echt het risico om hoofdpijn te krijgen als gevolg van het regelmatig gebruiken van pijnstillers. Mensen die een pijnstiller vaker dan 10 dagen per maand nemen, krijgen de zogeheten ‘rebound hoofdpijn’. De pijn keert dan terug zodra de pijnstiller uitgewerkt is. De enige remedie tegen medicijnafhankelijke hoofdpijn is te stoppen met het gebruiken van pijnstillers.

Gebrek aan cafeïne

Wanneer je doordeweeks nergens last van hebt maar in het weekeinde vaak hoofdpijn hebt, dan kan dit komen doordat je te weinig of geen cafeïne binnenkrijgt. Dan kun je zogenaamde onttrekkingshoofdpijn krijgen. Bovendien slaap je misschien uit, waardoor het kopje koffie even op zich laat wachten. Langer slapen, later eten en minder stress ervaren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van ‘weekendhoofdpijn’. Dit gaat ook op voor andere drankjes waar cafeïne in zit zoals thee, cola en energiedrankjes. Zodra je weer iets met cafeïne drinkt, gaat de pijn meestal weg.

Het is echter ook zo dat cafeïne verlichting kan bieden bij hoofdpijn. Het zit zelfs in pijnstillers. Maar ook een teveel ervan kan hoofdpijn opwekken. Een regelmatig gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken.

Boterhamworst

Industrieel bewerkte vleeswaren, zoals boterhamworst of een plakje salami, kunnen hoofdpijn veroorzaken. Niet het vlees zelf, maar door de Tyramine, wat vaak in dit soort vleeswaren verwerkt zit. Daarnaast zitten er in bewerkte vleeswaren vaak conserveringsmiddelen in de vorm van nitraten. Ook deze conserveringsmiddelen kunnen leiden tot hoofdpijn, omdat deze de bloedtoevoer naar de hersenen zou laten stijgen.

Een pijn die wordt veroorzaakt door dit soort toevoegingen voel je vaak aan beide kanten van het hoofd. Dit in tegenstelling tot een klassieke hoofdpijn die vaak aan één zijde van je hoofd wordt gevoeld. Overigens verstaat men onder bewerkt vlees, alle vleeswaren die op één of andere manier langer houdbaar gemaakt worden door het toevoegen van zout, het toevoegen van chemische hulpstoffen of door roken.

Soep uit blik

Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als MSG en smaakversterker E621. MSG is het hoofdbestanddeel van de Oosterse smaakmaker Ve-tsin. MSG wordt aan veel voeding toegevoegd, in het bijzonder aan Chinees/Indonesisch eten. Ook is het terug te vinden in onder meer kant-en-klaar maaltijden zoals: soep in blik, sauzen, dressings voor salades, chips en zoutjes. Voor mensen die hier gevoelig voor zijn kan dit een oorzaak van hoofdpijn zijn.

Roken

Roken is een bekende hoofdpijnveroorzaker. Zowel het zelf roken als het meeroken zorgt ervoor dat de bloedvaten in het hoofd vernauwen waardoor je hoofdpijn kunt krijgen. Een studie die het verband aantoonde tussen roken en chronische clusterhoofdpijn leverde verbazingwekkende resultaten op. Hoofdpijnpatiënten die hun rookgedrag dagelijks met de helft minderden, gaven aan dat hun hoofdpijn in frequentie met maar liefst 50% afnam. Gedurende de studie werd de patiënten gevraagd hun rookgedrag te minderen en niet om volledig te stoppen met roken. Het is dus niet alleen zo dat je pijn kan krijgen wanneer je stopt met roken.

Slechter zien

Langdurig lezen, turen op kleine lettertjes, naar tv of een beeldscherm kijken, dit alles vergt een behoorlijke ooginspanning. De oogspieren moeten hard werken om het beeld steeds scherp te houden. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt ook voor bij- en verziendheid of wanneer de ogen niet goed ‘samenwerken’. Een kleine groep spanningshoofdpijnpatiënten geeft aan dat ook fel of verblindend licht een uitlokker is. Heb je regelmatig hoofdpijn en zie je objecten in de verte een beetje wazig? Laat dan je ogen eens meten bij een opticien.

Onvoldoende ventilatie

In een woning waar te weinig frisse lucht binnenkomt, ontstaan eerder schimmels en huisstofmijt. Slecht ventileren kan pijn aan het hoofd veroorzaken. Daarnaast kan het andere problemen geven zoals: vermoeidheid, benauwdheid, hoesten of een chronische verkoudheid. Ventileren is heel iets anders dan luchten. Bij het luchten wordt er een raam of deur opengezet, zodat alle lucht in die ruimte in één keer wordt ververst. Het effect is gelijk merkbaar, maar slechts voor een korte periode (meestal een half uur). Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst.

Lichamelijke inspanning

Intensieve lichaamsbeweging kan soms hoofdpijn veroorzaken. Lichamelijke inspanning leidt tot aangespannen spieren en dat kan spierspanningshoofdpijn uitlokken. Bij zwaar tillen is het verband vaak duidelijk, maar ook hardlopen, bukken of veelvuldig traplopen kunnen van invloed zijn.

 

Bronnen: Voedingscentrum Oogartsen hoofdpijnpatienten.nl

Delen:  
10 reacties op “Verrassende oorzaken van hoofdpijn
 1. Dit wist ik al jaren en dit zijn ook allemaal migrainetriggers

  Geschreven door Dino op
 2. Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door te weinig vocht in je lichaam. Het eerste wat ik doe als ik hoofdpijn voel, is een paar glazen water drinken.

  Geschreven door Evelyn op
 3. Is hetzelfde effect als bij histamine-intolerantie.

  Geschreven door Stekelvarken op
 4. Mijn man heeft jaren lang veel last van hoofdpijn gehad. De huisarts schreef dit toe aan het vele auto rijden en later, dat hij te vaak paracetamol slikte en het niet meer werkte. De oorzaak bleek echter een te hoge bloeddruk te zijn die hij ongemerkt al jaren had met alle gevolgen van dien. Er is nu schade aan de hartspier. Dus ook al ben je nog jong, laat voor de zekerheid je bloeddruk meten!

  Geschreven door Esmee op
 5. nadat ik 34 jaar elke dag last had van hoofdpijn werd de oorzaak pas bekent nadat ik stopte met roken .nooit hoofdpijn meer gehad ,als ik dat eerder had geweten ,nu 18 jaar later nog steeds geen hoofdpijn

  Geschreven door dogfan op
 6. ik heh hoofdpijn van al die rotte medicatie die de doctor mij doe innemen

  Geschreven door benne op
 7. Helaas al jaren bijna dagelijks last van hoofdpijn van uit de nek . De huisarts zegt komt van je nek slijtage of je fybromialgie . Maar elke dag hoofdpijn maakt me heel verdrietig .

  Geschreven door destiny68 op
 8. Ik heb meer dan twintig jaar barstende hoofdpijn gehad en vooral in het weekeinde Niets hielp
  Tot dat ik bij een huisarts in opleiding kwam
  Deze gaf mij een vierentwintig uurs kastje mee om de bloeddruk gedurende de dag te meten.
  Het bleek dat mijn bloeddruk ontzettend opliep gedurende de dag.
  Hij gaf mij bloeddruk pilletjes mee van 25mg , vanaf die dag NOOIT meer hoofdpijn gehad.

  Geschreven door Jos Oerlemans op
 9. Misschien de chiropraktor proberen?
  Ikzelf heb er ook veel last van gehad, ben nu al een tijd aan een chiropraktor en dat gaat heel goed

  Geschreven door willie op
 10. Dat herken ik, iedere dag hoofdpijn, fybromialgie.
  Niets aan te doen, pijnstillers helpen bijna niet meer.

  Geschreven door Adriana op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief