Hoewel we het liefst al het lichamelijk leed wel willen voorkomen, is de kans klein dat je je leven lang ongeschonden blijft. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Het is goed om te weten wat je in geval van nood kan doen om de eventuele schade te beperken. Breng thuis dan ook eens in kaart waar eventuele risico’s liggen en bekijk hoe je die risico’s kunt beperken of wat je er eventueel aan kunt doen. Zeker voor ouderen en jonge kinderen kunnen kleine ongelukjes grote schade tot gevolg hebben. Niet alleen binnenshuis, maar zeker ook daarbuiten.
Let op met smartphones in het verkeer
Zo moet je altijd opletten met het gebruik van je smartphone in het verkeer. Of je nu op de fiets zit, voetganger bent of in de auto, laat je telefoon altijd met rust wanneer je aan het verkeer deelneemt. Je reactievermogen is een stuk minder en de kans is groot dat je dus net te laat bent met uitwijken of afremmen. De kans dat je zelf letsel oploopt is daarmee groot, bovendien is iemand anders schade toebrengen misschien nog wel erger. Daarnaast is het ook vervelend wanneer je telefoon beschadigd raakt. Je lichaam is uiteraard je meest kostbare bezit, maar je wilt ook niet om de haverklap een nieuwe telefoon aanschaffen omdat je hem weer eens kapot hebt laten vallen. Een manier om dat ze voorkomen is door een hoesje aan te schaffen. Die beschermt je telefoon namelijk goed voor eventuele valpartijen. Kies bijvoorbeeld voor een hoesje van Smartphonehoesjes.nl. Daar vind je een uitgebreid assortiment voor elke smartphone. Zoek je bijvoorbeeld een iPhone 13 Pro hoesje? Dan kun je daar terecht.
Pas op met kleine kinderen
Bij kleine kinderen zit een ongeluk al helemaal in een klein hoekje. Je wilt er als ouder niet aan denken dat er iets met je kind kan gebeuren, maar aan de andere kant is het goed om na te denken over hoe je het kunt voorkomen. Veel voorkomende ongelukken in huis met kinderen zijn bijvoorbeeld valpartijen met nare schaafwonden tot gevolg, voorwerpen die vastzitten in de neus, vingers tussen de deur, brandwonden, verstikking of vergiftiging. Zorg dus dat medicijnen en schoonmaakmiddelen altijd onbereikbaar zijn en eventueel achter slot en grendel. Houd je kind uiteraard altijd goed in de gaten en wanneer ze echt nog klein zijn, laat ze niet alleen. In geval van nood, blijf rustig. Wanneer je weet wat je moet doen, is kalm blijven veel gemakkelijker. Het is dan ook niet onverstandig om bijvoorbeeld een EHBO cursus gericht op ongelukken bij kinderen te doen. Lees daarover meer verderop in dit artikel.
Het gaat met vallen en opstaan
Vooral oudere, minder mobiele mensen kunnen behoorlijk veel last hebben van een valpartij. Wanneer je op leeftijd bent en alleen woont kan een valpartij behoorlijk wat risico met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk te weten hoe je met een val om moet gaan. Er bestaan tegenwoordig zelfs valpreventie cursussen. Hierbij leer je meer over je balans en beweeglijkheid en de training van de spieren. Daarnaast wordt er uiteraard geleerd hoe je jezelf tijdens een val kan opvangen. Ook worden eventuele risico’s in huis bekeken, zodat je weet waar het eventueel mis kan gaan. Het kan prettig zijn voor iemand alleen om een noodknop in huis te hebben. Wanneer iemand dan bijvoorbeeld valt, kan diegene op de noodknop drukken en wordt er iemand gewaarschuwd die te hulp kan komen schieten. Zo blijft iemand niet alleen achter.
Wat kun je doen met EHBO?
EHBO staat voor eerste hulp bij ongelukken. Het kan heel erg van pas komen bij kleine ongelukken die zich in de thuissituatie voordoen. Maar uiteraard ook in andere situaties buiten huis. EHBO kan levens redden. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen wanneer er iemand voor je neus op straat in elkaar zakt? Of in een andere noodsituatie? Tijdens een EHBO cursus leer je niet alleen welke handelingen je kunt toepassen, maar er wordt ook aandacht besteed aan hoe je adequaat handelt op dat moment en hoe je rustig blijft.
Er bestaan ook EHBO cursussen speciaal gericht op ongelukken bij kinderen. Wanneer je zo’n cursus volgt weet je wat je moet doen bij veel voorkomende ongelukken bij kinderen zoals stikkingsgevaar of brandwonden. Het geeft een veilig gevoel op het moment dat je weet wat je moet doen en je raakt minder snel in paniek. Dit kan op dat moment wel eens levensreddend zijn.
– Partnercontent –
Delen: