Dokter wil geen gynaecologisch onderzoek

Online ZorgZus
  • #1

    Ik vind het vreemd dat huisartsen soms weigerachtige staan tegenover een gynaecologisch onderzoek.
    Jaren geleden vroeg ik een vrouwelijke huisarts mijn borsten eens te onderzoeken om daarna zelfonderzoek te doen. Dan had ik een goed startpunt. "Ja, maar dan ga ik je wel moeten vragen om je bovenaan uit te kleden..." Anders is het een beetje moeilijk, he. Waarom doen alsof dat een grote ramp is?
    Ik ben 39 en nog maagd. Ik wil ook wel eens gewoon preventief gynaecologisch onderzocht worden. Een uitstrijkje is niet nodig als je maagd bent, maar gewoon eens kijken of alles ok is daar beneden... Mijn mannelijke huisarts wimpelt dat precies wat weg. Zijn collega zei letterlijk dat hij dat niet doet. Is dat nu zo'n vreemde vraag en waarom doen ze daar zo preuts over?

    Reageer
    #2

    Dat vind ik ook best raar! Je zou toch inzicht in je eigen gezondheid mogen hebben? En hoe lang duurt het nou om even te kijken als huisarts of alles er goed uitziet? Best raar als ik erover nadenk .

    Reageer
    #3

    Ik denk niet dat het iets met preutsheid te maken heeft. Meer met dat ( huis ) artsen geen onnodig onderzoek mogen doen van de verzekeringsmaatschappijen die het uiteindelijk moeten betalen. Met onnodig bedoel ik dan zonder medische noodzaak. Als ze daar aan beginnen, worden de poliskosten helemaal torenhoog, omdat iedereen dan vanalles wil gaan laten checken zonder dat daar een medische reden voor is.

    Als je met dezelfde vraag naar een kliniek gaat die niet door je verzekering vergoed wordt, zullen ze het daar waarschijnlijk wel willen doen, omdat jij zelf er om vraagt en ook zelf er voor betaalt.

    Reageer
    #4

    https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/ik-ben-nog-maagd-kan-ik-wel-een-uitstrijkje-laten-maken

    Ook als maagd kun je een uitstrijkje laten maken.

    Uit onderzoek blijkt dat ongeveer bij 1 procent van de jong volwassen vrouwen die maagd zijn HPV bij de baarmoederhals aangetoond kan worden.

    De kans is zeer klein, maar als jij het laat doen, heb jij wel meteen ook je controle.

    Als je de controle wil omdat het ook speelt bij seksuele onzekerheid, dat je wel graag seks wil maar onzeker bent of alles daar wel normaal is. Dan zou ik hier open over zijn bij de arts.

    Dan zullen ze meer een reden zien tot een onderzoek.

    Reageer
    #5

    beste topic starter

    Ben het helemaal met je eens de huisartsen tegenwoordig zijn haast bang om je te onderzoeken. kwam een tijdje terug met een klacht en toen zei hij maar mevrouw dan zal ik u wel inwendig moeten onderzoeken! Ja nou en ik wil van die klacht af! Toen ik met 18 aan de pil ging lag ik elk half jaar met mijn benen wijd op de onderzoekstafel. bij elke keuring of het nu de schoolarts was de sportkeuring voor een baan of verzekering altijd ging je broekje uit niet dat ik dat leuk vond maar wat moet moet nu eenmaal. Hoorde laatst van mijn dochter dat de schoolarts alleen bij haar zoon de geslachtsdelen werden gecontroleerd en bij haar dochter niet erg vreemd

    Reageer
    #6

    Mijn huisarts deed het gelukkig wel en nam ook een uitstrijkje terwijl ik pas over een jaar aan de beurt ben. Wat bleek ik had pap 3 direct doorgestuurd naar de gynaecoloog die de plekjes heeft verwijderd. Ik had helemaal geen klachten maar uitgezonderd van een uitstrijkje was ik al 10 niet meer gynaecologisch onderzocht en ik vond het eigenlijk wel weer eens tijd worden. De arts mag je ook toucheren wat een assistente niet doet/mag dan voelen ze ook naar je eierstokken.
    Gelukkig is alles nu weer goed en moet ik 1x per jaar terug komen voor controle bij de gynaecoloog. Ik raad alle vrouwen aan dring er bij je huisarts op aan om minimaal 1x per 5 jaar inwendig onderzoek te laten doen!

    Reageer
Reageer op: Dokter wil geen gynaecologisch onderzoek


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief