Hpv

Online ZorgZus
  • #1

    Hoe werkt het met hpv? Ik lees dat het via seks overdraag baar is maar betekent dit ook dat als je al heel lang met dezelfde partner bent ( en al eerder een goede uitslag ve uitstrijkje hebt gehad) dit niet meer kunt krijgen? En komt baarmoederhalskanker 'alleen maar' door hpv?

    Reageer
    #2

    Zo simpel is het niet. Je kunt namelijk drager zijn zonder enige klachten. Dat geldt dus ook voor mannen . Maar moet er dan wel bij zeggen dat die kans dan wel erg klein is.
    Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Als dit niet gebeurt dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan. De meeste afwijkende cellen worden door het lichaam weer opgeruimd. Soms lukt dat niet. Dan kan op lange termijn baarmoederhalskanker ontstaan. De kans daarop is heel klein. Minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie krijgt uiteindelijk baarmoederhalskanker.

    Bron: RIVM

    Reageer
    #3

    Zoals nu, ik ben 40..zit te wachten op uitslag..heb 5 jr geleden goede uitslag gehad dan is de kans heel klein dat er nu iets uitkomt? Heb dus al meer dan 20 jr dezelfde partner.. Niet dat ik iets verwacht hoor maar laatste tijd wel enig tussentijds bloedverlies gehad ..

    Dank voor uw uitgebreide antwoord hoor!

    Dank voor uw

    Reageer
    #4

    Dat is een vraag ie ik zo helaas niet kan beantwoorden.

    Reageer
    #5

    Ik krijg nergens een 100% duidelijk antwoord op mijn vraag over HPV. Overal hetzelfde over overdraagbaar via seksueel contact en huidcontact, maar...

    Ik was 17 jaar toen ik mijn man leerde kennen. Beide zijn we de 1e voor elkaar. Ondertussen zijn we 33 jaar getrouwd en hebben nog steeds een goed en frequent seksleven. We mogen ons dus gelukkig prijzen. Echter...onlangs bleek ik besmet met HPV. Dat geeft dus vraagtekens. Mijn man en ik hebben elkaar dan ook "vreemd" aangekeken. Zowel hij als ik hebben nooit seksueel contact gehad met een ander. Nu krijg ik vast de opmerkingen van: "jaja...dat zegt jij/hij". Van mijzelf weet ik het 100% zeker. Van mijn man 99,99% zeker, want hij is invalide en kan niet zonder hulp "uit de kleren", is nooit alleen en dus geen echte kandidaat om mee vreemd te gaan. Leg dan maar uit hoe ik aan dit virus kom. Benieuwd naar een duidelijk antwoord.

    Reageer
    #6

    Je zou ongemerkt drager kunnen zijn van een HPV virus. Dat geldt dus ook voor je man. Het is namelijk mogelijk dat je het bij de geboorte van je moeder mee krijgt.
    Infecties met HPV komen zeer veel voor. Zo'n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV.

    Reageer
    #7

    @John @Tandor

    Mijn vriendin heeft zojuist een vervolgonderzoek gehad bij de gynaecoloog. Ze hebben hier alleen niet over de Kopac uitslag verteld. Ze hebben eigenlijk alleen een biopt genomen. Mijn vriendin is ook Hpv positief bevonden. Nu weet ik dat dit geen ramp is maar in die Kopac resultaten zag ik op een voorbeeld onder de O de ontsteking staan. Waarbij ook soa’s zoals trichomonas en chlamydia stonden. Nu heb ik eigenlijk 2 vragen.

    1. aangezien de Gynocoloog niets over het Kopac of over ontstekingen heeft geroep kan ik er dan vanuit gaan dat deze er niet zijn. Lijkt me vreemd dat hij dit anders niet toelicht.

    2. Waar wordt het biopt afgenomen weefsel uit de baarmoeder nu op getest? Is dit welk type Hrhpv er lichte afwijkingen geeft?

    Reageer
    #8

    @John @Tandor

    Ter aanvulling Mijn vriendin heeft een uitstrijkje gemaakt voor het bevolkingsonderzoek. Hier kwam Hpv en lichte afwijkende cellen uit. Vandaar dat ze is doorgestuurd naar de gynaecoloog. Nu lees ik dat chlamydia herpes en trichomonas ook een ontsteking aan de cellen kan geven.

    Maar ik neem aan dat dit(als dit het geval was) wel meteen met de uitslag van het uitstrijkje was benoemd toch door de dokter? Of anders zowieso na vandaag middels de uitleg van het Kopac door de gynocoloog?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Met ontsteking aan de cellen bedoel ik eigenlijk afwijkende cellen. Kan er dus uit die biopt alsnog een soa komen of was dit met het uitstrijkje allang gezien dan?

    Reageer
    #10

    Ik neem aan dat er dan ook geen ontsteklingen waren. Het zou vreemd zijn als de gynmaecoloog daar niets over zou zeggen.
    Het biopt is van de baarmoederhals. In de regel wordt er dan gekeken of HPV aanwezig is en of er afwijkende cellen zijn aanmgetroffen

    Reageer
    #11

    Een ontsteking door een soa is niet hetzelfde als afwijkende cellen door HPV

    Reageer
    #12

    Klopt het dan ook dat er bij de biopt als deze alleen gekeken zal worden naar welke type hpv de lichte celafwijking veroorzaakt? En op basis van type (bijv 16 of 18)wordt er een Cin1,2 of 3 aan gehangen?

    Reageer
    #13

    Dat klopt

    Reageer
    #14

    @John:

    maar Hpv en lichte afwijkingen waren toch allang getest. Dit werd bij het uitstrijkje toch al vastgesteld ?

    Reageer
    #15

    Aaaah bedankt! Je was te snel met reageren voor me. Beiden bedankt voor de informatie

    Reageer
Reageer op: Hpv


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief