Herstel na operatie cyste van Bartholin

Online ZorgZus
  • #1

    Ik post deze vraag in de hoop dat iemand die hetzelfde heeft ondergaan mij advies kan geven.

    Aan het begin van deze week ben ik geopereerd om mijn cyste van Bartholin leeg te laten lopen. Door trauma was het afvoerkanaal aan de linkerkant afgescheurd en is de klier volgelopen met slijm. De operatie is goed gegaan en in eerste instantie was de pijn goed te doen.

    Echter, ik heb niet de mogelijkheid om voldoende rust te nemen. Werk doet zichzelf niet. De eerste twee dagen heb ik rustig aan gedaan, voornamelijk zo comfortabel mogelijk in bed gelegen. Maar daarna begon het lieve leven weer.

    Nu heb ik (een week later) nog steeds erg veel pijn. In plaats van verminderd is het juist erger geworden, het is een hele geconcentreerde, scherpe, stekende pijn. In eerste instantie was de pijn wat difuser. Daarnaast bloed het nog steeds, en is het hele gebied er omheen ook aangetast door het schuren met lopen. Vandaaag heb ik even met een spiegeltje gekeken of het niet aan het zweren was, maar dat is niet het geval. Wel is het nog erg rood, en het ziet er niet uit (met een redelijk groot gat en allemaal kleine bobbeltjes waar hechtingen in zitten.

    Nu was mijn vraag of het wel goed (en mooi) herstelt zonder twee weken op bed te liggen. Mijn gynacoloog zij dat je het niet zou zien, maar zoals het er nu voor staat gaat dat niet op. De zwelling van de bloeduitstorting wordt iedere dag minder, maar in de rest lijkt nauelijks verbetering te zitten. Ik moet pas over 1,5 week terug dus ik weet momenteel echt niet wat nu de beste "course of action" is. Rust is simpelweg geen optie, dat kan ik niet geregeld krijgen.

    Heeft iemand raad?

    Reageer
    #2

    hallo,
    ik heb al een stuk of 6 a 7 keer een qyste gehad.
    helse pijnen alsof er iemand met een mes in staat te prikken.
    bij mij is alles al geprobeerd. ze hebben het met en zonder verdoving al opengemaakt, ze hebben een soort van "ballonnetje" erin geplaatst. zodat de wond goed open kon blijven. zelfs dat hielp niet want dat ging ontsteken. ze hebben begin december 2010 het operatief weg gehaald een soort kringetje vol met hechtingen. dacht dat dat mijn oplossing was, heelde erg goed. zeiden wel dat ik in een soda badje moest gaan zitten maar dat had ik allemaal niet. heb het 3 tot 4x per dag goed gespoeld met water onder de douche. het heeft wel zeker een week of 2 geduurd voordat het helemaal dicht was. het gedeelte was nog zeker na een week of 4 a 5 nog steeds gevoellig. ik ben na een dag of 5 weer gaan werken. met een fles water spoelen op de wc. was geen makkie. maar ik voel nog steeds de littekens en ik denk dat je dat blijft houden. nu halverwege april, ben vanmiddag weer naar de gynaecoloog geweest want voelde weer dezelfde pijnen als toen. en ja hoor hij is weer terug. ik word er zo moe van dat dit steeds gebeurt, ik wil het liefst de hele klier weg hebben, maakt me niet uit of het er dan nog "mooi" uitziet daaronder maar wil er vanaf!!
    Heeft iemand dat wel eens gedaan en hoe bevalt dat??

    Reageer
    #4

    Hallo,

    Ik heb verscheidenen malen al last gehad van deze cyste die ook al vaker is uitgemond tot een abces.
    Opengemaakt op de ok,drain erin en het was weg.
    Het is zelfs een keer open gemaakt op de EHBO van het ziekenhuis met stikstof ( dat was echt een hel).
    Nog steeds heb ik er regelmatig last van en vraag me af of na alles gelezen te hebben of een operatie zinvol is.
    Kan iemand mij garanderen dat het daarna nooit meer terugkomt?
    Ben nu zover dat ik er voortaan als ie weer opspeelt trekzalf op smeer,het is dan wel na 3 a 4 dagen open maar heb geen idee of dit wel goed is.
    Ik heb er een beetje genoeg van,zodra de cyste weer opspeelt beperkt het me echt in het dagelijkse leven omdat het zoveel pijn doet.
    Heeft er iemand positieve ervaringen??

    Reageer
    #5

    Hallo,
    Gisteren is bij mij de gehele klier van Bartholin inc cyste van 6 cm weggehaald, goede pijnmedicatie en bedrust zorgen voor spoedig herstel bij mij.
    Ben achteraf blij het gedaan te hebben, al was ik vooraf erg zenuwachtig...
    De kans dat de cyste terygkomt aan deze kant is 0...
    Suc6 aan iedereen die twijfelt of midden in het proces zit. Wat wel belangrijk is dat het een ervaren deskundige is op dit gebied, niet zomaar een co de co op je laten oefenen 😉

    Reageer
    #6

    Hallo An,

    Fijn dat bij jou de operatie goed is gegaan. Mag ik vragen waar je het hebt laten weghalen dus welk ziekenhuis en welke arts. Wie heeft dit bij je verwijderd een uroloog of een gynaecoloog? Ik ben in 2011 hieraan geopereerd, ik moest voor iets anders geopereerd worden en op mri-scan zagen ze dus een kyste en die konden ze zo in 1 keer mee weghalen..ze waren toch in dat gebied bezig. Ik wist niet eens dat ik een kyste daar had, nooit geen last maar dacht ach haal maar weg dan in 1 keer. Ik kreeg geen uitleg over hoe en wat van die kyste na de operatie dus het herstel. Nou ik ben vaker geopereerd en ook zware/ingewikkelde operatie's gehad maar dit nooit. Wat een spijt heb ik daarvan. Wat een napijn, 1 groot gat waar de blaren in zaten en opstonden, dood gevoel in schaamlip en nu na ruim 1.5 jaar nog..gaat ook niet meer weg ben ik bang, veel bloed verloren tijdens operatie...en dit terwijl ik kwam voor een ingewikkelde operatie en daar geen napijn van had maar oh oh wat een spijt van die kyste weghalen (waar ik nooit last van had) Niks geen medicatie meegekregen voor thuis toe of rust voorgeschreven. Ik werd wakker uit de narcose en tjee het 1e wat ik riep is......wat een pijn van onderen, heb toen morfine gehad. Maar toen dit was uitgewerkt.....niet best. Toen ik thuis was ben ik ermee naar mijn eigen streekziekenhuis geweest 1e hulp en huisarts en mijn huisarts schrok zo, hij zei meisje meisje er zit gewoon een open gat waar geen vlees op zit alles is ruw en de blaren staan erop.Ik ben echt geen pieperd zal niet snel toegeven dat iets pijn doet, zelfs bevalling zonder verdoving gedaan maar echt dit was niet normaal die pijn.

    Reageer
    #7

    Vergeten erbij te vermelden..bij mij hebben ze de gehele Bartholin klier verwijderd.

    Reageer
    #8

    Beste R,

    Wat ontzettend vervelend voor je... Denk dat nu de klier weg is een goede gynaecoloog of plastisch chirurg een goede optie zijn je vagina weer in ere te herstellen?
    Iedereen is anders, elke situatie is anders, elke arts is anders! Heb zelf ook een co de co mijn bevalling in het ziekenhuis laten begeleiden, ze moeten het allemaal leren maar niet meer ten koste van mijn gezondheid....
    Zelf ben ik geholpen door een zeer ervaren vrouwelijke gynaecoloog, heb ook uitgebreid vragen kunnen stellen over de voor en nadelen en vooral eventuele risico's... Ben nu 4 volle dagen verder en ben erg blij dat de gehele klier verwijderd is... Deze is opgestuurd voor onderzoek, ga ervan uit dat alles goed is!
    Tips voor keuze bij verwijdering bartholin klier:
    - goede ervaren arts (gynaecoloog, de specialisten kennen de anatomie van de vrouw als de besten en dan nog loop je risico's want iedereen is net iets anders)
    - ga niet over 1 nacht ijs, laat je goed informeren en stel vragen, niets is raar!
    - neem de tijd om te herstellen, dus rust en luister goed naar je lijf
    - goede pijnmedicatie naderhand doet wonderen voor het herstel!
    - algehele narcose is zeer prettig, je krijgt niets mee van de operatie
    - goed spoelen met lauwe biotexbadjes....
    - zelf gebruik ik medihoney ( speciale medicinale manuka honing, lage ph zorgt voor spoedig wondherstel)

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    En... hoe gaat het nu?

    Reageer
    #10

    hallo.. ik heb gisteren twee cystes laten verwijderen van onderen.. operatie op zich valt reuze mee en bij mij hebben ze bij een cyste alles kunnen verwijderen en bij de ander maar oppervlakkig omdat deze geen gangetje zichtbaar had.. kan je dus niet vertellen oft hierna wegblijft maar tis wel van belang dat ze de gehele klier verwijderen want anders blijft t vollopen.. liep er al meer dan 6 jaar mee open gesneden leeg laten lopen niks hielp..thumbs up voor deze manier dan maar..Kzou er wel om vragen!

    Reageer
    #11

    Was dat onder narcose? Hoe lang duurde het? Hoe voelde het nadat de narcose uitgewerkt was? Hoelang duurt het herstellen? Kan je dan nog wel werken etc?

    Reageer
    #12

    hoi hoi ik ben ook een van de gelukkige,eergister weg laten halen ook een gat 3hectingen...pijn valt mee moet ik zeggen ik ben donderdagavond 7uur geholpen 11uur was ik thuis ik heb adhd en kan amper rust nemen..lig nu op de bank heb vanacht niet kunnen slapen,wilde weten eigenlijk of de hechtingen er zelf uit gaan of over 2weken door de gynecoloog...kan iemand mij dit vertellen.....en hoe vaak ik moet spoelen per dag....kan namelijk niet eens een strakke broek aan maar cyste is wel veel kleiner aangezien die net zo groot was als een ei....maar goed voor diegene die hetzelfde hebben ervaren.....wat een ellende zeg ben 34 krijg nu al rare kwaaltjes....maakt me verdrietig....zit net in een nieuwe relatie en ja sex zit er dus voorlopig ook niet in,weet iemand wanneer dat wel kan...en ik wordt vochtig van onder als ik tegen hem aanlig maar vraag me af of dat wel kan..ben zo bang voor een onsteking..ik gebruik nu diclofinac...maar goed in t weekend kan ik geen gynecoloog bellen dus dan maar via deze weg al die vragen...dus is er iemand die hier op kan en wil reageren???ik wacht het graag af..gr Bianca

    Reageer
    #13

    Ik heb een tijd geleden in het reinier de graafziekenhuis in Delft mijn cyste van Bartholini laten weghalen. Ging allemaal prima en heb er nooit last van gehad. Enige nadeel was dat ik om 10 uur in het ziekenhuis moest zijn en uiteindelijk pas om 4 uur naar de ok werd gereden. Kwam veel tussendoor en begon ondertussen echt honger te krijgen...

    Maar nu is het alweer een paar maanden geleden.. Ze hebben toen een sneetje gemaakt en de zijkanten vast gehecht waardoor er een gat ontstond. Die is ondertussen kleiner geworden, maar je ziet hem nu nog duidelijk zitten als je met een spiegel kijkt... Ik vraag me af of dat gat ooit nog goed dicht trekt? Het wordt er namelijk niet aantrekkelijker van bij mijn vagina... Heeft iemand hier ervaring mee en trekt het nog weg?

    Reageer
    #14

    Ik ben 48 jaar, en net is poliklinisch een flinke cyste van Bartholin verwijderd, eerst spuit in schede.. poe poe.. viel niet mee! Het open snijden ging snel. Ik had 4 hechtingen, en dat hechten vond ik wel pijnlijk. Het hele verhaal heeft een half uur geduurd. Heb ook pijnstillers meegekregen. Nu even afwachten of het verder goed geneest. Ik was zeker tevreden over de dames die mij hebben behandeld. Ik kreeg de goede info mee naar huis. Ik ben behandeld in het Lange Land in Zoetermeer.

    Reageer
    #15

    Hallo,

    Ik ben denk ik wel één van de jongste die zo'n operatie heeft moeten ondergaan. Ben namelijk 16 jaar. Afgelopen zaterdag is één pusbal verwijderd, zonder narcose. Deed veel pijn. Maar ik heb er nog één. Maar omdat die te diep zit, kon die niet worden weggesneden dus die moet wel met een narcose. Alleen even een vraagje, want ik bloed nog steeds. Bloed gemengt met geel. Het doet me denken aan tomatencremesoup met veel creme. Die kleur. Hoort dat of niet? Ik voel de tweede pusbal groeien.
    Hoe doen jullie het als jullie ongesteld zijn? En met zwemmen? Doet zout water niet veel pijn?

    Groetjes

    Reageer
Reageer op: Herstel na operatie cyste van Bartholin


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief