Vaginaal ongemak: jeuk, branderig, rode schmlppn

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Hallo, een paar dagen geleden is de jeuk in mijn vagina begonnen. Nu heeft dat zich omgezet in een ongemakkelijk brandend gevoel en opgezwolle rode rand op mijn schaamlippen. Ik heb geen pijn bij het plassen, en verder ook geen ongewone afscheiding, maar dat kan ik niet duidelijk zien omdat ik nu ongesteld ben. Wel heb ik een weeig gevoel in mijn onderbuik. De laatste keer sex was langer dan een maand geleden.

  Wat is dit en wat moet ik hier aan doen?

  Alvast bedankt!

  Reactie
  #2

  De ene vrouw produceert weinig afscheiding, de andere wat meer. De maandelijkse cyclus heeft invloed op de afscheiding. Rond de eisprong, die meestal tussen twee menstruaties in valt, is er meer vocht. Ook kleur en geur van de afscheiding wisselen onder invloed van de cyclus. Bij de meeste vrouwen zorgt seksuele opwinding voor extra vocht. Tijdens zwangerschap is er ook vaak meer afscheiding. De anticonceptiepil kan de afscheiding beïnvloeden. Ook leeftijd kan een effect hebben: na de overgang wordt de vagina droger.

  Andere afscheiding dan u gewend bent, wordt vaak veroorzaakt door bacteriën of schimmels die normaal ook al in de vagina voorkomen. Door gebruik van zeep kan het aantal schimmels en bacteriën toenemen. Zo ontstaat een ontsteking. Schimmels kunnen zich extra vermenigvuldigen door een verminderde weerstand of gebruik van antibiotica. Tijdens zwangerschap is er meer kans op een schimmelinfectie door de hormoonveranderingen in het lichaam.

  Ten slotte kunnen schimmels of bacteriën die niet thuishoren in de vagina, een ontsteking geven. Soms is afscheiding het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

  Over vaginale afscheiding hoeft u zich in de regel geen zorgen te maken. Andere afscheiding dan u gewend bent, kan meestal ook geen kwaad. Het gaat bijna altijd in één tot drie weken vanzelf over. Jeuk, veroorzaakt door de afscheiding, is wel vervelend. Soms is het gebied rond de vagina gezwollen en geïrriteerd.

  Als de oorzaak van de afscheiding een seksueel overdraagbare aandoening is, kan het wel kwaad. U leest hierover meer in de folder ‘Seksueel overdraagbare aandoeningen’.

  Klachten ontstaan eerder door te veel dan door te weinig hygiëne. Het is niet goed als er zeep in de vagina komt; was u daar dus niet met zeep. Het is voldoende de schaamstreek onder de douche met lauw water af te spoelen en deppend af te drogen.
  Sommige vrouwen spoelen de vagina met een ‘melkzuuroplossing’, te koop bij drogist en apotheek. Er is geen bewijs dat dit helpt. Vaginale spoelingen en –deoderant kunnen de vagina irriteren en worden daarom afgeraden.
  Veeg uzelf na de ontlasting altijd van voren naar achteren af.
  Het is niet bewezen dat inlegkruisjes en nylon slipjes de afscheiding erger maken. Toch wordt vaak geadviseerd katoenen slipjes te dragen en geen inlegkruisjes te gebruiken. Dat voorkomt een ‘broeierig’ klimaat, waarin schimmels en bacteriën zich thuisvoelen.
  Krab bij jeuk zo min mogelijk. Het tere weefsel rond de vagina beschadigt gemakkelijk.
  Vrijen terwijl de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren. Laat de vagina eerst vochtig worden of gebruik een glijmiddel bij het vrijen.
  Gebruik van een zaaddodend middel kan de vagina irriteren (gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddoded middel aan is toegevoegd).
  Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen.

  Neem contact op met uw huisarts:
  als u denkt dat u een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben;
  als uw klachten erg hinderlijk zijn, steeds terugkomen of lang duren;
  als de afscheiding gepaard gaat met pijn in de onderbuik;
  als de afscheiding bloederig is (geen menstruatie).

  Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

  Reactie
  #3

  Hallo,

  Ik ben 16 en heb nog geen sex gehad, maar wel dezelfde symptonen: Eerst begon het te jeuken, daarna werd het heel droog en begon het te trekken, waarna een branderig gevoel optreed. Maar ook ik heb geen problemen met plassen. Omdat ik me ongerust maakte heb ik even gekeken, en zag ik twee bultjes. De één rood met een geel puntje, en de ander helemaal rood. Wel heb ik veel afscheiding, en moet ik binnenkort ongesteld worden. maar ik heb dit nog niet eerder gehad.

  Reactie
  #4

  Ik heb sinds een dag of 4 ontzettend veel last van jeukerige, vuurrode schaamlippen en last van een wit/beige afscheiding. Nu heb ik de afgelopen drie maanden drie keer last gehad van een blaasontsteking. Na de laatse kuur kreeg ik dus op de laatste dag (4 dagen geleden)last van wat ik zojuist beschreven heb. Is dit normaal? Of moet ik me zorgen maken?

  Reactie
  #5

  ik heb hier al 3maand last van.
  ik heb in een half jaar 3 blaasontstekingen gehad.
  nu heel veel pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
  branderig gevoel, en knal rode schaamlippen
  geen pijn tijdens plassen.
  overmorgen naar de dokter hoe ik hard ik mij ook schaam. maar ja ze zulle zo wel meer mensen over de vloer krijgen die dit probleem hebben 🙂 X

  Reactie
  #6

  hoi ik wou ff reageren op je verhaal de klachten die je hebt kan zijn een schimmel infectie of door het gebruik van je medicijnen voor je blaas ontsteking een schimmel infectie is niet erg je gaat naar de doktor hij hoeft het niet eens te bekijken jou klachten geven het al duidelijk aan je krijgt een creme en het is weer over. sterkte verder. xxx

  Reactie
  #7

  Hoi,

  sinds vanmiddag heb ik 1 schaaplip die precies redelijk rood zit. Hij is ook 2 maal zo dik als mijn andere schaamlip… en nu begint dat precies ook lichtjes te jeuken.

  Mijn mama zegt dat het een schimmelinfectie is, maar zou ik dan normaal geen pijn moeten hebben bij het plassen? Want dat heb ik dus niet. En ik zie ook nergens iets dat kan wijzen op schimmel.

  De laatste keer dat mijn vriend en ik seks hebben gehad is al bijna een maand geleden, dus daar kan het ook niet aan liggen.

  Weet iemand wat er mis is? Heb echt geen zin om naar de huisarts te gaan… Mij onderaan laten bepotelen door een man van 50… jukkie…

  Help mij aub…

  Reactie
  #8

  Nou ik denk dat je mama gelijk heeft!
  en zou maar gewoon naar je huisarts gaan!! je bent niet de enige die voor deze probleem naar de huisarts gaat..en hij is al wel wat gewent! en als jou mama denk dat dat een schimmel infectie zou kunnen zijn dan had ze met jou naar de huisart gegaan ofnie? of vindt ze het niet belangerijk? en volgens mij ben je nog aardig jong!

  hoe langer je er mee rond blijft lopen hoe erg het wordt! en laat je menteen ff testen en je vriendje ook!

  Reactie
  #9

  goedemorgen iedereen,

  ik heb nu al bijna 2 jaar last van jeuk in de vagina en het irriteert me matenloos heel af en toe heb ik ook last van opgezwolle schaamlippen en brand het boj het plassen maar vaak is dat niet het geval… gelukkig…
  ik ben al heel vaak en dan ook heel vaak naar de huisart geweest die heeft me verschillende keren allerlei cremetjes gegeven of vaginale tabletjes en meer van dat soort dingetjes maar die schijnen allemaal niet te werken ik zit hier nu al bijna 2 jaar mee ik ben nu bezig met een kuur van 3 maanden het 1ste pilletje heb ik al ingenomen over 1 week moet ik er weer 1 innemen dus heb is om de 2 weken voor 3 maanden nou heb ik deze ook al eerder gehad en bleek ook niet te helpen de huisarts heeft toen een kweekje moeten afnemen ik heb ook veel witte slijm heel dik is het ook ook heeft de huisarts gelijk een kweekje afgenomen om te kijken of ik misschien een soa had
  nou uit de test bleek dat ik helemaal niks had!!
  ik vertelde de receptioniste mijn verhaal en die liet zou ervoor zorgen dat de huiarts mij een belletje zou geven nou die belden een half uur later op en zegt nou je hebt dan dus wel een schimmelinfectie en toen snapte ik het ook niet meer WAT HEB IK NOU MENSEN!!! zijn die huisartsen nou egt zo dom dat ze na 2 jaar og niet weten wat ik heb? ik zit nog op school en ik kan niet naar school gaan omdat het zo jeukt ik moet er ook steeds van plassen vorig jaar is het zelfs zo erg geweest dat ik zo vaak moest gaan plassen maar er helemaal geen plas uitkwam maar bloed!!! nou probeer ik me gwn in te houden om naar de wc te gaan want ik weet dat ik miet moet plassen en dat het maar zo lijkt nou heeft iemand hier ook zoiets meegemaakt heeft u dan tips voor mij? ik heb op internet wel eens gelezen dat een meisje het heeft weg laten laseren kan dat kloppen bestaat dat? weet iemand dat ook? nou ik dank u hartelijk voor het lezen en uw aandacht hoop van jullie te horen

  Reactie
  #10

  zou het geen gevolg kunnen zijn van inlegkruisjes en/of maandverband ? Door het plastic, wat er in is verwerkt zou je daar misschien slecht op kunnen reageren. Ik heb geen oplossing maar je zou kunnen proberen dit is een tijdje niet te bebruiken en aan inwendig verband te denken. Succes.

  Reactie
  #11

  Ook na het innemen van oa antibiotica kun je die klachten krijgen als je stopt met de kuur.
  Als je de bijsluiter leest,zie je dat het 1 van de bijverschijnselen kan zijn.
  Niet met zeep wassen hoor!..Dat brengt ook veel klachten mee.

  Reactie
  #12

  ik heb hier ook veel last van ik merk dat het bij mij vaak komt als ik veel stress heb gehad of voor mijn menstruatie heb ik daar heel vaak last van ook let ik altyd op wc papier ook daar zit vaker parfum in hou dat in de gaten meestal als ik er last van heb dan ga ik even in bad zitten met wat badedas dat helpt mij heel goed misschien een tip waar jullie wat aan hebben maar goed ieder lichaam reageerd natuurlijk anders

  gr shiella

  Reactie
  #13

  super tip!!!!!!!

  kokosolie smeren aan binnen en buitenkant. Regelmatig kokosolie eten is ook nog eens gezond voor heel veel andere dingen en houdt een schimmelinfectie buiten de deur.
  neem wel de extra vierge kokosolie, onbewerkt, niet ontgeurt, niet gehard.

  Verder kan je ook paud’arco thee gebruiken. deze kan je online bestellen. het is een soort boomschors, hier zet je thee van. 3 keer daags deppen en weg is de jeuk.

  Reactie
  #14

  haa
  ik wou eff vragen als je de uitslag van de dokter hebt of je die ook kunt doorgeven
  mvg Jj

  Reactie
  #15

  Hoii ik heb al een maand jeuk rond vagina.
  het is alleen rood en er komen allemaal blutjes.
  wat is dat? Kan iemand het uitleggen?

  Reactie
Reageer op: Vaginaal ongemak: jeuk, branderig, rode schmlppn
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief