cyste eierstok, wie heeft deze ervaring gehad?

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  2 maanden geleden zijn er 2 cystes in mijn rechter eierstok ondekt, de 1 was rond de 32 mm en de ander 39mm. er is besloten dat ik een hormoonkuur van 10 dagen zou volgen, dat heb ik gedaan en nu heb ik weer een controle gehad. de kleine cyste is verdwenen, de gote zit er nog en is niets in grote veranderd. er is afgesproken dat ik over 2 maanden terug op controle kom, in de hoop dat mijn lichaam op eigen kracht de cyste laat verdwijnen of laat slinken, daarom is er besloten nog te wachten met een kijkoperatie. maar dat neemt mijn pijn en ellende niet af. ik hoop dat er iemand is die deze zelfde ervaring heeft gehad en hoe het verder verlopen is.

  Reactie
  #2

  wat voel je precies heb ook veel last van mijn eierstokken en dacht hier ook aan?
  groetjes

  Reactie
  #3

  http://www.lumc.nl/patfolders/patientenfolders/gynaecologie/laparoscopie.html

  Kijk eens onder het kopje "een cyste van de eierstok"

  Reactie
  #4

  hoi jane!

  ik dacht in het begin dat ik een enge soa ofzo zou hebben, ik had vage buikklachten, zoals steekjes, flauwe zeurende pijntjes, alsof je ongesteld moet worden zeg maar. na de soa test vertelde de dokter, nou er is niets aan de hand, fijn toch! toch bleef het gevoel aan me knagen dat het niet goed zat. ik heb daarom doorgedrukt voor een verwijzing naar de gyneacoloog. dus volg je gevoel! ook al is er mss niets aan de hand, dan weet je het zeker! nu voel ik de cyste heel goed, ik heb voordurend pijn in mijn hele onderbuik, zelfs mijn rug en bovenbenen geven een onbehaaglijk gevoel. van die hormoonpillen werd ik helemaal idioot, je krijgt er enorme stemmingswisselingen van, je lichaam voelt heel onrustig. maar mss is dat voor iedereen weer anders. maar zoals pijnlijke borsten, dikke harde onderbuik zijn zulke vage klachten die ik er ook bij ervaar. kan je nagaan wat je hormonen een enorme invloed op de lichaam en doen en laten hebben! veel succes, volg je intuitie!

  Reactie
  #5

  Hallo Chantelle

  4 cm, is ook net zo’n twijfelgeval. Als de cyste over 2 maanden, niet kleiner is geworden, en vooral als je er veel pijn aan hebt. Zou ik hem wel weg laten halen doormiddel van een kijkoperatie. Heb je geen of minimale klachten, dan zou ik er mooi vanaf blijven. (en dan om de drie maanden controle)

  Ik heb verschillende ervaringen,met verschillende cystes. En verschillende dingen gedaan…
  Uiteindelijk wel drie keer geopereerd, waarbij tijdens de laaste operatie mijn hele eierstok eruit is gehaald.

  Als je besluit tot een kijkoperatie, vraag dan of er vlak voor de operatie nog een echo kan worden gemaakt. (heb ik ook gedaan,en dat vonden ze prima, en heel logisch) Het zal je namelijk maar gebeuren dat je daar onder het mes ligt, en de cyste blijkt toch net verdwenen te zijn!

  succes, met je beslissing!

  gr. Loek

  Reactie
  #6

  HOI LOEK

  IK HEB OOK LINKER EIERSTOK WEG GEHAALD. IK WILDE EVEN VRAGEN OF JE DAARNA NOG KINDEREN HEB GEHAD OF NIET?

  BEDANKT

  Reactie
  #7

  Hallo,
  Een paar dagen geleden kreeg ik (na het vrijen) ineens vreselijke stekende pijn in mijn onderbuik en rug. De boosdoener bleek een cyste op een van mijn eierstokken te zijn. De cyste is volgens mij vrij groot, ca. 7,5 bij 5 cm. De arts zegt dat een cyste op mijn leeftijd (23) geen gevaar oplevert en dat ik zelf moet beslissen of ik de cyste operatief wil laten verwijderen. De kans dat ik daarbij een eierstok kwijtraak is – zo zegt hij – wel vrij groot. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik het beste kan doen. Het liefst zou ik de cyste laten zitten totdat-ie vanzelf weggaat, maar ik zit niet te wachten op weer zo’n pijnaanval. Ik durf door die pijnaanval van een paar dagen geleden niet meer te vrijen. Kan iemand me iets vertellen over hoe snel zo’n cyste verdwijnt en hoe groot de kans is dat de pijn weer terugkomt? Of heeft iemand nog tips voor me?
  Alvast bedankt!

  Reactie
  #8

  Lala, Heb (nog) geen kinderen.dat is met 1 eierstok nog heel goed mogelijk hoor.

  Sas,
  Dat is inderdaad best groot. Ik snap heel goed dat je twijfelt. Heb ik ook gedaan, en maar afgewacht, en maar afgewacht, in overleg met mijn gyn. Bij mij achteraf niet de slimste beslissing. De (2de) cyste was bij mij op het laast de echo 8 cm. Toen toch besloten tot een operatie. En toen bleek de echo een vertekend beeld te hebben gegeven. en was cyste in de lengte dubbel zo groot.

  Een cyste van die grootte, 7 bij 5 cm, gaat volgens mijn gyn niet vanzelf weg. Risico’s zijn er ook wel degelijk! Niet heel groot, maar de kans is, dan als de cyste zo groot is, en/ of groter wordt dat de eierstok een steeldraai gaat maken. Je eierstok sterft dan af. (zonder je al te bang te willen maken hoor. Maar dat is wat mijn gyn mij uit heeft gelegd)

  Die cyste kunnen ze waarschijnlijk wel eruit krijgen zonder je eierstok te moeten verwijderen. Als jou gyn dat niet denkt te kunnen , dan zou ik naar een andere gaan. En ook geen grote operatie laten uitvoeren. Kan gewoon via een laparoscopie/ kijkoperatie. Wederom: kan jouw gyn dat niet, dan zou ik naar een ander gaan.

  Mijn eerste cyste was ook 7 cm (7 bij 7 ong, mooi rond) Die is er gewoon uitgehaald met behoud van mijn eierstok, en via een kijkoperatie. Daarna lang geen last meer van gehad. Daarna dus wel weer een cyste gekregen. Maar dat is wel een ander verhaal, omdat ik endometriose heb. En dan is die kans gewoon groter. Als het bij jouw gewoon een ‘toevalstreffer’ is. Hoef je je daar niet zo’n zorgen om te maken. Die dubbel zo grote cyste is er ook via een kijkoperatie, en met behoud van mijn eierstok uitgehaald.
  En dan uiteindelijk is het in mijn geval dan zo geweest, dat de eierstok er bij de derde cyste toch uit moest. Maar zoals gezegd, dat is een ander verhaal.
  Heb jij gewoon toevallig een cyste, dan hoeft die eierstok er echt niet. (uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Het zou natuurlijk kunnen dat die cyste op zo;n rotplek zit ofzo, dat het toch niet anders kan uiteindelijk)

  succes met het nemen van een beslissing. Ik weet hoe moeilijke keuze dat is. Achteraf weet je zoiets pas echt zeker helaas….

  gr. Loek

  Reactie
  #9

  Begin januari is bij mij ook een cyste gevonden op de eierstok. Dit was min of meer bij toeval (vermoeden), maar dat is lang verhaal. Ik ben daarna via de HA doorgestuurd na de gyn. Begin februari kon ik daar terecht en daar bleek dat het mogelijk niet om een gewone onschuldige cyste ging. Mijn cyste- die inmiddels verdubbeld was naar 12 x 12 cm- had tussenwanden en een vreemd soort (vloei)stof aan de binnenkant. Daarom hebben ze bij mij bloedproeven uitgevoerd (zogenaamde kankermarkers), maar daar kwam niets ernstigs uit naar voren. Toch is er bij besloten om dmv een laparotomie de cyste te verwijderen. In tegenstelling tot wat er op internet staat, was dit bij mij helaas geen bikinisnee, maar een snee van 20 cm van mn navel naar beneden. MAAR dit is bij iedereen anders (bij een -tomie)! Een -scopie kwam bij bij mij niet im Frage, vanwege mogelijk kwaadaardigheid. Bij een scopie zou een cyste van een dergelijke afmeting moeten worden geknapt in te buik, met alle gevolgen van dien.

  Begin maart (met spoed) ben ik geopereerd en ben nog steeds ervan aan het opknappen. Achteraf bleek de cyste goedaardig te zijn en is mijn eierstok weggehaald. Dit laatste wist ik al dat zou gebeuren aangezien de cyste mijn eierstok min of meer "opgevreten" had en deze dus geen functie had.

  De operatie die ik heb ondergaan voeren ze bij eierstokcyste niet zo vaak uit, maar bij mijn soort (cystadenoom) wel vaker. Het is een erg zware operatie is me verteld (heb verder ook geen andere operaties ondergaan en kan daarme dus niet vergelijken) en ik kan mss over een week of 2 weer aan het werk: da’s 7 weken na mn operatie.

  Ik besef in ieder geval dat ik geluk gehad heb omdat het geen kanker bleek te zijn en we er min of meer toevallig zijn achter gekomen. Ik ben nu 26 en had aanvankelijk angst dat ik geen kinderen meer zou kunnen krijgen (in het geval van kanker worden je eierstokken en je baarmoeder weggehaald), maar de gyn zei dat een vrouw met een eierstok net zo goed kinderen kan krijgen als een met beide eierstokken. De ene eierstok neemt gewoon taken over van de andere: werkt dus op volle toeren. En ik ken overigens ook een vrouw met een eierstok die kinderen heeft.

  Sterkte allemaal en kop op!

  Reactie
  #10

  Gisteren naar de gyn invb met mijn cyste. Daar kreeg ik niet het nieuws wat ik kreeg te horen. De waarde van mijn bloed is aan die iets hoge kant wat kan duiden op kanker. Ik schrok me rot. Ben nog maar 24 en wil nog zo graag kinderen. Nu wil het niet zeggen dat ik kanker heb maar die kans is zeker aanwezig. Ik krijg nu een buikoperatie met een grote snee daarin halen ze mijn linkereierstok weg met daarop de cyste. Tijdens de operatie wordt mijn eierstok weggebracht voor onderzoek en nog tijdens de narcose krijgen ze de uitslag of het kwaadaardig is of goedaardig. Mocht het goedaardig zijn naaien ze me weer dicht en is het kwaadaardig halen ze alles eruit en kan ik geen kinderen meer krijgen. Ik ben zo bang dat ik alles verlies straks en dat ik zelf geen kinderen meer kan krijgen. Wie heeft ook zo’n soort gelijke situatie meegemaakt?

  Reactie
  #11

  Hallo Suzanne,

  Ik heb precies hetzelfde meegemaakt (zie hierboven) en ben ook nog maar 26. Ik heb er alleen voor gekozen om niet tijdens de operatie erop te wachten (dat leek me akelig), maar dat de cyste tijdens mijn opname werd onderzocht. Normaal moet je dan werkdagen op de uitslag wachten, maar bij mij duurde het maar 3 werkdagen. Gelukkig was het goedaardig!!! Volgens mijn gyn is dat meestal zo, maar namen ze bij mij het zekere voor het onzekere.

  Ik heb nu nog maar een eierstok en kan gewoon kinderen krijgen. Ik weet niet of jij dat ook zou willen: maar ik heb gevraagd of ze foto’s van de cyste wilden maken. Ik ben nu dus in het bezit ervan. Misschien dat dit mij helpt met de verwerking ervan.

  Wanneer moet je geopereerd worden? Hoe groot is je cyste en waarom dachten ze dat het kwaadaardig is?
  Bij mij kwam er uit de bloedproef niet echt een verhoging uit (waarde: 10), maar spannend was die week wel. Ik heb toen veel tranen gelaten.

  Over de operatie hoef je jezelf geen zorgen te maken. De dagen erna voelde ik me nog een beetje slap en high van de morfine. De wond geneest bij mij best snel en de pijn eraan verdwijnt ook vrij snel, maar van de narcose heb ik nu (na 6 weken) nog steeds last.

  Reactie
  #12

  Hallo Suzanne

  Weet je ook hoe hoog die waarde was? Ik neem aan de ca125 waarde. Als deze maar iets verhoogd is (hij moet tussen de 0-35 liggen) dan is de kans op kanker niet zo groot. Maar de kans op endometriose groter. (www.endometriose.nl) Alleen vind ik het gek dat je gyn dat blijkbaar niet heeft verteld. Dus misschien is het waarde wel hoger dan ik me nu voorstel? (ik heb bijv. weleens een waarde van 175 gehad, met endometriose, en dat past zover ik weet nog lang niet bij een waarde voor kanker)

  Heeft je gyn ook iets verteld (of heb je het zelf kunnen zien) over hoe de cyste eruit zag? Was deze hobbelig of mooi rond, met verschillende ‘schotten’ of niet. Was deze zwart of grijs?

  Ik wil je iniedergeval heel veel sterkte wensen! Dat is behoorlijk heftig nieuws! Wanneer wordt je geopereerd?

  gr. Loek

  Reactie
  #13

  Loek,
  De gyn vertelde mij (en mijn situatie lijkt veel op die van Susanne) dat een endocyste duidelijk op de echo te zien is, omdat deze met bloed gevuld is, wat ook te zien zou zijn op een echo. Ik heb hier zelf nl. naar gevraagd omdat ik eerst hieraan dacht (had ook darmproblemen).

  Susanne,
  Ik heb vrij slechte ervaringen met het afzoeken van internet naar info. Door al die info zag ik alleen maar spoken op de weg. Wat ik jou zou willen aanraden is om niet al te veel op internet te surfen of je niet te veel er in te verdiepen. De gyn kan vaak veel vragen beantwoorden.
  Sterkte!

  Reactie
  #14

  Sil en Suzanne,

  Ja dat klopt, het is goed te zien of de cyste gevuld is met bloed, en meestal duidt niet op een endometriose cyste. (kan ook een andere cyste zijn die is gaan bloeden). En soms blijkt het toch endometriose terwijl dat niet goed te zien was op de ehco.

  Maar inderdaad in bijna alle gevallen te zien op een echo.

  gr. Loek

  Reactie
  #15

  Hallo

  Ook ik heb ervaring met cyste. Bij mij kwamen ze er pas achter toen ik een kijkoperatie kreeg omdat er niks te zien was op een inwendige echo. Bij mij was de cyste geknapt en zat er vloeistof in mijn onderbuik. Ook heb ik veel pijn gehad na de operatie ongeveer 5 dagen. # maanden na de kijkoperatie had ik weer stekende pijnen en dachten ze weer aan het zelfde ben toen opgenomen en heb een ct scan gehad om te kijken of er iets zat want met een echo konden ze het niet vinden. Er was niets te zien en ze dachten aan een ontsteking in mijn eileider hiervoor heb ik medicijnen gehad en heb er gelukkig geen last meer van gehad.
  OP dit moment ben ik 33 weken zwanger van ons eerste kindje.

  Reactie
Reageer op: cyste eierstok, wie heeft deze ervaring gehad?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en relevante advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder