Opgezette onderbuik

Online ZorgZus
  • #1

    Hoi,

    Ik ben een meisje van 15 jaar en ik zit al een hele tijd met een probleem. Sinds een paar maanden heb ik altijd als ik een dag veel gegeten heb dat ik de volgende dag een opgezette onderbuik heb, dus onder mijn navel. Mijn buik boven mijn navel is altijd plat in de ochtend, alleen onder mijn navel is het opgezet. Het vervelende hieraan is dat die buik zo’n 1,5-2 weken blijft, of ik nu veel of weinig eet. Ook heb ik sneller last van een opgezette buik als ik gegeten heb. Wanneer ik zo’n opgezette buik krijg kom ik in een dag ook zo’n 0,5-1 kilo aan. Daarna val ik dat er wel weer snel af, maar die onderbuik blijft. Ik heb dit sinds dat ik niet meer ongesteld wordt (ondergewicht waarschijnlijk) en vooral omdat het puur mijn onderbuik is denk ik dat het iets met mijn baarmoeder te maken heeft. Het doet niet echt pijn, maar ik heb er vooral psychisch gezien heel veel last van.

    Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn?
    Alvast bedankt!

    Reageer
    #2

    Hoe groot ben je en wat weeg je?

    Reageer
    #3

    Beter regelmatig eten en niet teveel tegelijk. Het maakt wel uit wàt je eet. Zo kan brood een opgezette buik geven. Ook beter zorgen voor complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Dan voel je je eerder verzadigd en ga je niet overeten. Ook zorgen voor oplosbare vezels voor je darmen.
    Daarnaast kan je tekorten hebben aan bepaalde voedingsstoffen. zo kan een tekort aan magnesium een opgezette buik geven.

    Reageer
    #4

    Bedankt voor jullie adviezen! Ik ben 166cm en weeg 47 kg. Ik eet sowieso nooit brood, maar zijn rijstwafels net zo slecht? Wat zou een goede vervanging zijn van brood? Ik drink water en thee, als tussendoortje heb ik altijd fruit of groente en als broodbeleg op de rijstwafels smeer ik nutella of af en toe kaas. ‘S avonds eet ik altijd wel vlees of vis.
    Ik heb even opgezocht in welke producten veel magnesium zitten maar ik ben allergisch voor noten, pinda’s en de meeste zaden en avocado’s vind ik echt heel vies. Ik ben trouwens vergeten te zeggen dat ik sinds het hele gedoe met die opgezette onderbuik ook last heb van harde ontlasting (ik kan wel elke dag naar de wc, maar het kost me veel moeite). Ik drink niet minder dan anders, zo’n 1-1,5 liter per dag.

    Reageer
    #5

    Ik denk dat je toch wat aan je voeding moet gaan doen. Rijstwafels zij helemaal niet zo goed als men denkt. Je hebt ondergewicht. Geen wonder dat je gelijk een dikke buik krijgt als je wat eet...

    Reageer
    #6

    Ik bedoel niet dat ik een dikke buik krijg direct nadat ik gegeten heb, daar heb ik nooit last van. Tuurlijk zet mijn buik wel iets op, maar niet zo erg dat ik zwanger lijk of zo. Dat is ook niet hetgeen waar ik me aan stoor, omdat dat de volgende dag weer goed is. Het enige vervelende is dat mijn onderbuik opgezet blijft, dus ook de volgende ochtend, als ik de vorige dag veel gegeten heb of een paar dagen achter elkaar. De onderbuik blijft dan 1,5-2 weken, opgezet, of ik nu veel of weinig eet.

    Reageer
    #7

    Wat is eigenlijk een goede vervanger voor rijstwafels? Ik zei trouwens dat ik de rijstwafels meestal beleg met nutella en dat ik allergisch ben voor noten, maar nutella is het enige wat ik wel zonder problemen kan eten dus daar kan het niet aan liggen.

    als iemand nog andere mogelijke oorzaken weet voor mijn opgezette onderbuik dan hoor ik het graag! 😉

    Reageer
    #8

    Maar ook dat is een gevolg van ondergewicht

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het is wel vreemd, dat je Nutella kunt eten als je allergisch bent voor noten.
    Brood zou een goede vervanger zijn....

    Reageer
    #10

    Ja het is idd raar maar ja nutella is een van de beste dingen die er bestaan haha

    Ik krijg van brood juist buikpijn en een opgezette buik (wat zover ik weet niks van die onderbuik te maken heeft, mijn buik zwelt gewoon op nadat ik dat gegeten heb) dus zijn er ook nog andere vervangers?

    Dat die opgezette onderbuik een symptoom is van ondergewicht wist ik helemaal niet! Ik heb al best vaak naar symptomen van ondergewicht gezocht maar ik kwam dat nooit tegen. Waar heb je die informatie vandaan?

    Reageer
    #11

    Als je ondergewicht hebt en dus eigenlijk te mager bent, en ja dikke darm vult zich met ontlasting is dat meteen in je onderbuik te zien.

    Reageer
    #12

    Kan het dan ook zo zijn dat mijn dikke darm na zo’n dag dat ik heel veel gegeten heb zich ophoopt met heel veel ontlasting? Meestal is het namelijk wel zo dat wanneer ik na 1,5-2 weken een keer heel goed naar de wc ben geweest het de volgende dag of een paar dagen erna over is. Ik kan tussendoor ook wel naar de wc, maar kan het zijn dat er niet steeds wat achterblijft in mijn dikke darm? En wat zou ik kunnen doen om die verstopping tegen te gaan?

    Reageer
    #13

    Dat zou zeker kunnen

    Reageer
Reageer op: Opgezette onderbuik


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief