Met voortanden gebeten

 • #1

  Ik bijt nooit in iets met mjjn voortanden. Niet in een appel, niet in een snee brood, niet in een zachte plak cake, niet in een frietje, niet in een chipje, in niets.

  Wat ik altijd doe is alles in kleine stukken en dan gelijk in mijn mond en met mijn kiezen kauwen. Helaas werkt dit niet altijd. Zo at ik net een muesli reep, natuurlijk weer in kleine stukjes gesneden, maar ik kauwde tijdens het kijken naar een serie, dus was afgeleid en terwijl ik kauwde kwam er helaas toch een noot/graan bij mijn voortanden. Of ik heb gebeten weet ik niet, maar ik voelde wel even een soort van druk. SCHRIKKEN!

  Ik vrees echt dat er nu iets aan het afsterven is en ik morgen een grijze voortand oid heb...maar wat ik niet begrijp is hoe mensen in harde dingen met hun voortanden durven te bijten? Snicker repen zijn bijvoorbeeld keihard! Kettle chips ook. En het is Sinterklaas dus chocoladeletters overal en in die dikke harde chocoladerepen bijten mensen echt met hun voortanden. Mijn moeder, 64 jaar, doet dit ook vrolijk, dit terwijl haar voortanden deels nep zijn (composiet ivm slijpen doordat ze te ver naar voren stonden), en niks gaat stuk bij haar. Hoe kan dit?

  Reageer
  #2

  De voortanden hebben toch echt een functie. Dat zijn snijtanden en bedoeld om te bijten cq dingen door- en af te bijten.
  "Of ik heb gebeten weet ik niet, maar ik voelde wel even een soort van druk. SCHRIKKEN!" Dit is toch echt een sterk overdreven angst. Je gebruit je gebit verkeerd....

  Reageer
  #3

  Het ging net weer mis, kwam/duwde een stuk chocolade tegen de achterkant van mijn bovenvoortanden aan, die voelt nu raar/los. Vandaar dat ik mega voirzichtig ben. Ik bijt er niet mee en er mag geen eten tegenaan komen of duwen. Word er moedeloos van.

  Reageer
  #4

  Heb je überhaupt problemen met je voortanden?

  Reageer
  #5

  Het zijn gewoon natuurlijke tanden, maar in 2014 botste ik tegen mijn bureau aan met mijn bovenvoortanden. Ik heb 1 voortand die ietsje langer is dan de rest, en die botste omlaag tegen mijn bureau.

  Ik had even pijn, maar dat trok snel weg. Door de jaren kleurde die tand geler, niet heel zichtbaar voor de wereld, maar voor mij wel. In 2017 vroeg ik de tandarts waarom die tand zo geel is. De tandarts begon er toen pas naar te kijken, en vroeg of ik die tand ooit gestoten heb. Ik heb haar toen over dat incident verteld. Ze heeft toen die tand nagekeken, foto en al, koude watjes gedrukt, conclusie: De tandzenuw heeft zich teruggetrokken als gevolg van de klap en de ruimte in mijn tand is daardoor gevuld met tandbeen, waardoor de tand iets geler oogt. De tand zou niet dood zijn, en dit is verder niet ernstig, alleen dat het dus ietsje geler oogt.

  Sindsdien is het alarmfase rood. Als de tandzenuw kan terugtrekken door een klap kan een tand dus ook dood gaan. Dus sinds dit bericht gebruik ik mijn voortanden niet meer. Ik ben extreem voorzichtig. Ik begrijp niet wat het verschil is tussen tanden tegen een bureau slaan of in een harde appel bijten of dat een nootje
  of stuk chocolade binnen in je mond tegen de achterkant van die voortanden slaat. Lijkt me dat de laatste twee ook een zware impact kunnen hebben.

  Reageer
  #6

  Nee, als je nou even probeert te vergelijken dan is toch wat anders dan de klap die je had toen je tegen het bureau botste. De snelheid en de energie die zo'n klap heeft is toch niet te vergelijken met een stukje appel of chocolade dat in de mond tegen de de tanden komt. Ze zullen uiteindelijk zwakker worden door ze niet te gebruiken. Als de voortanden zo zwak zouden zijn had niemand meer voortanden.

  Reageer
  #7

  Ik begrijp het, maar ik blijf voorzichtig. Ik ga sowieso om de 3 maanden naar de tandarts, en ze had afgelopen september nog foto's gemaakt van alles. Bot en al is in orde. Ik heb haar ook verteld dat ik niets bijt met die tanden, maar dat vond ze logisch, want ik heb een open beet. Tanden kunnen niet op elkaar, dus bijten gaat sowieso niet echt. Of in ieder geval kan ik niet recht bijten. Ze gaf niet aan dat mijn tanden daardoor kunnen verzwakken. Kan me voorstellen dat iemand met een dure implantaat of kroon of facing ook niet bijt met zijn voortanden.

  Reageer
  #8

  Hoe dan ook, als er iets tegenaan komt in je mond, kan dat beslist geen kwaad. Op een harde noot bijten of iets dergelijks is dan natuurlijk wat anders, maar dat is een risico dat iedereen loopt.
  " Kan me voorstellen dat iemand met een dure implantaat of kroon of facing ook niet bijt met zijn voortanden." ja , dat klopt, maar dat zijn dan ook niet de echte eigen voortanden

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Met voortanden gebeten
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief