Tintelingen in benen en ooit hogere CK waarde

  • #1

    Goedemiddag,

    Vorig jaar heb ik tijdens een onderzoek voor klachten een routine onderzoek gehad met daarbij een verhoogde CK waarde van rond de 400.

    Nu heb ik al maanden zware vermoeide benen en sinds een week nu veel last van tintelingen, kriebeltjes en brandende voeten.

    Als in deze dingen samen koppel dan kom ik alleen maar uit op spierziekten of polyneuropathie ..

    Ik vraag me af hoe hoog die CK waarde nou eigenlijk echt is en of ik me serieus zorgen moet maken. Ik ben namelijk zelf al overtuigd in m’n hoofd dat ik een spierziekte of neurologische ziekte heb en kan het niet loslaten.. er is toen niets met die waarde gedaan, maar het zou de eerste arts niet zijn die iets over het hoofd ziet.

    Iemand die iets vind of weet over die CK waarde en of dat iets ernstigs betekend of dat het ook gewoon onschuldig even verhoogd kon zijn geweest.

    Reageer
    #2

    Ja, CK kan ook door onschuldige redenen verhoogd zijn. Bv door intensief sporten, klussen enz.

    Zware benen en brandende voeten ken ik zelf maar al te goed. Is in perioden vreselijk. Bij mij misschien ook door gebrekkige conditie en spierknopen (heb je ook op voeten), want bij meer activiteit en stevig drukken op pijnpunten wordt het wat minder.

    Reageer
    #3

    Zover ik weet heb ik toen niet intensief gesport oid alleen door het ziekenhuis gelopen. Maar overal lees je dat het dan een spierziekte oid moet zijn zeker icm die klachten. En dat boezemt echt vreselijke angst in… vooral ook het tintelen en de combinatie van alles

    M’n benen voelen ook altijd gewoon zwak en zwaar Mja miss inderdaad omdat ik nooit sport(?)

    Voelt dat branderige voor jou ook alsof het je zenuwen zijn ofzo? Ik wil ook echt dan de koelte opzoeken ofzo ..

    Reageer
    #4

    Nee, bij mij komt het wrs omdat ik slecht ter been ben en daarom te weinig beweeg. Dan, als ik wel een stukje loop, kost dat zoveel moeite dat ik daarvan die klachten krijg. Maar als ik vaker beweeg, worden klachten uiteindelijk minder.

    Daarom denk ik dat het mogelijk is dat  de oorzaak andersom ligt: als je zegt dat je nooit sport, kost het spieren nl meer moeite om goed zuurstof te gebruiken. Daardoor krijg je eerder zware en brandende benen/voeten.

    Best mogelijk dat CK daar ook hoger van wordt. Geen idee. Maar als je googeld zie je dat een hoge CK niet perse met erge aandoeningen te maken heeft.

    Reageer
    #5

    Je klachten passen toch niet bij een verhoogde CK waarde.
    Een verhoogde waarde in het bloed betekent dat er sprake is van spierschade. Een verhoging hoeft niet altijd te betekenen dat er sprake is van een ziekte. Ook na flinke inspanning kan het CK verhoogd zijn.

    Heb je last van angsten/stress of spanningen?
    Doe eens de test op:
    https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/

    Reageer
    #6

    Dankjewel voor je antwoord John.

    Ik loop sinds anderhalve week met bepaalde klachten waaronder tintelingen en elektrisch gevoel met name in de onderbenen. M’n spieren voelen enorm zwaar en soort ongecontroleerd/bibberig na inspanning. Nu heb ik daar aan m’n linkerarm ook meer last van als in wat elektrisch gevoel van m’n pols richting m’n duim.

    M’n spieren voelen bij de kortste inspanning enorm zuur en ik heb enorm veel last van spiertrekjes op vrijwel diverse delen van m’n lichaam.

    Ik ben bekend met een b12 tekort maar word hiervoor eens in de 2 maanden geïnjecteerd. Ergens toch de “angst” dat er schade is, iets als neuropathie.

    Ik zie m’n klachten als correlatie met de verhoogde CK waarde van toen als bijna een zekerheid naar spierziekte als MS, ALS, neuropathie of andere enge ziekte..

    Vooral door de aanhoudende tintelingen vanaf de knie, elektrische schokjes op verschillende plekken, de brandende voeten, de facusculaties en de klachten die zich uitgebreid hebben naar de rechterarm binnen een aantal dagen.

    Geen idee of die correlatie terecht is of inderdaad tot de mogelijkheden behoord of dat dit psychisch is en ik mezelf het aanpraat… maar de zorg is enorm.

    Reageer
    #7

    Het is namelijk zo dat ten tijde van die test ik absoluut geen zware inspanningen heb gehad, omdat ik dat simpelweg destijds niet kon. Dus dat boezemt me angst in, ik heb de dagen daarvoor gewoon gezorgd voor m’n eenjarige zoontje destijds en het ziekenhuis de trappen op gelopen. Maar daar krijg je geen CK waarde van 400 van. M’n trombocyten en leukocytes waren wel verhoogd destijds wat mogelijk een infectie kon zijn waar ik zelf niks van merkte …. Maar om dan zo’n hoge CK waarde daarvan te hebben?

    Reageer
    #8

    De klachten kunnen door een B12 tekort worden veroorzaakt . Dat hoeft dus niet aan de CK waarde gerelateerd te zijn. Er zou dan alleen wel nog gekeken moeten worden van de verhoogde CK vandaan komt.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Maar dan krijg ik toch niet voldoende binnen? De klachten zijn na een injectie niet verminderd vorige week…

    De CK waarde heeft een internist nooit iets over gezegd verder. Is het een zorgelijke CK waarde?

    Raak gelijk een beetje in paniek merk ik want dan zou het toch kunnen betekenen dat er wél iets aan de hand is in de groep van spierziekte of neuropathie oid?

    Reageer
    #10

    Kan zo’n waarde soms onverklaarbaar gewoon eenmalig verhoogd zijn? Of is 400 dan wel heel raar hoog zonder dat daar een intensieve workout de dag ervoor of verhuizing of iets in die kant heeft plaats gevonden? Is er dan altijd wel een aanleiding dat hij zo hoog is?

    Ik ben echt abnormaal bezorgd hierover … vooral omdat ik overal lees dat bij een verhoging van <10 x er vaker een ziekte aan ter grond slag ligt … zeker als er geen inspanning of statines aan vooraf zijn gegaan…

    heel bizar wat dit met m’n angst niveau doet ..

    Reageer
    #11

    Als je een tekort hebt moet je ook niet verwachten dat het na 1 prik meteen pover is of verbeterd. Dat duurt toch echt wel wat langer. Bespreek de CK waarde met je huisarts. Het heeft geen zin om erover te gaan stressen, daar krijg je dan alleen maar nog meer klachten van

    Reageer
    #12

    Ik heb in september een opstart gehad van 5 weken 2 x per week en sindsdien eens in de 2 maanden. Deze klachten zijn dus ruim na opstart gekomen en dat baart me enorm zorgen.

    Ik begrijp dat stressen geen zin heeft maar m’n huisarts is 2 weken afwezig en ik kan nergens terecht met deze vraag … en het internet verteld me alleen maar dat het serieus foute boel is samen met de klachten die ik heb…

    Het is een serieuze optie dat er een spierziekte aan te wijten is toch? Of kan het ook soms gewoon zomaar eens voorkomen?

    Reageer
    #13

    Ik denk dat je ook beter iets aan je angsten zou kunnen doen.. de bovenwaarde ligt op 170. ze is dus niet eens 2 x zo hoog.

    Reageer
    #14

    Dat ben ik absoluut met je eens, ik ben ook bekend met een angststoornis maar in deze mate grijpt de angst me wel behoorlijk om m’n oren en kan ik me bijna niet indenken dat de klachten die ik heb tussen m’n oren zitten.

    Maar “niet eens 2 x zo hoog” is dus eigenlijk iets waar niemand zich zorgen om zou maken? Ik dacht dat de 170 voor mannen was dus vandaar dat ik zelf dacht dat bijna 3 keer zo hoog een heel groot alarm signaal is.

    Is deze verhoogde waarde een alarm signaal of hoeft het echt helemaal niks te zeggen?

    Reageer
    #15

    Nee, zo heel raar hoog is dit niet. Er zijn topics op dit forum van mensen die na inspanning 5000 hebben gehad en zelfs 17000. Dat had ook met verkorte spieren te maken.

    Bovendien schreef je dat dit een waarde was van vorig jaar.. Als het je nieuwsgierig maakt, kun je misschien vragen om een nieuwe test.

    Ik vind dat je een beetje ontploft qua bezorgdheid. Het is niet een extreme waarde, en er zijn spierschade ook andere redenen voor een hogere CK.
    Relax een beetje....

    Reageer
Reageer op: Tintelingen in benen en ooit hogere CK waarde


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief