Lage rugpijn

 • #1

  Hoi allemaal, hier komt een veel voorkomende vraag maar er is een achtergrondverhaal die belangrijk is naar mijn mening, en huisartsen en fysiotherapeuten weten er geen raad mee.

  Sinds ik mijn mirenaspiraaltje heb laten zetten, precies 2 jaar geleden heb ik lage rugpijn (heup/rug hoogte). Dit is dezelfde rugpijn die ik tijdens menstruatie ervaarde. Na de plaatsing was ik ongeveer 3 maanden ongesteld en had ik dus dus ook 3 maanden die rugpijn. Toen ging en bleef de ongesteldheid uit (tot nu toe niet meer ongesteld geweest) maar die rugpijn bleef zitten. In de eerste 8 maanden werd het erger en erger en kon ik niks meer tillen of mijn veters strikken. Maar bij aanraking deed en doet het geen pijn. Daarna werd het wat minder omdat ik wegens corona uit werk werd gegooid (horeca achter de grillplaat dus licht voorovergebogen werk). Toen heb ik veel op bed gezeten en dat hielp ook niet echt, maar het werd een beetje minder, maar nog steeds onhandelbaar. Het was op zo'n level dat ik geen uur meer kon staan of ik verging van de pijn. De huisarts had mij naar de fysio verwezen maar die zeiden dat het door mijn slechte zithouding kwam en dat het met oefeningen wel minder zou worden. Mooi niet dus.
  Na een half jaar, inmiddels was het al wat minder en we zijn dan bijna anderhalf jaar verder, had ik nog steeds rugpijn dus besloot ik weer naar de huisarts te gaan. Die zei weer precies hetzelfde en deed dezelfde tests, maar zei dat ze er gewoon niks bijzonders uit kan halen en stuurde me weer door naar de fysio. Inmiddels ben ik dus twee jaar verder met nog steeds diezelfde rugpijn. Ik kan al wel wat langer achter elkaar staan omdat ik nu werk doe waar je alleen maar rechtop staat en niet hoeft te tillen of licht voorover hoeft te buigen. Maar ook dat is niet altijd even prettig.

  Ik heb allerlei aandoeningen opgezocht en alles werd door huisartsen (inmiddels bij vier verschillende geweest) als negatief verklaard. Pijn aan het SI-gewricht, prikkelbare darm syndroom, ischialgie, ontsteking, geblokkeerde zenuw, ongelijke voeten, reflexen, verschoven ruggenwervel, slijtage in de tussenwervels, maar alles werd dus negatief verklaard.
  'Het is gewoon pijn en je moet ermee leren leven.'
  Ze zeiden allevier fysio, afvallen, spieropbouw en sta- en zithouding. Maar alle vier werken gewoon niet en ze willen het niet geloven.

  Pijnspecificatie: stekende pijn ter hoogte van het SI-gewricht, dit straalt uit naar een of beide benen, doet géén pijn bij aanraking, evenwicht is prima, voelt wel onstabiel, voelt zowel als spierpijn als zenuwpijn, straalt niet uit naar boven, stijve spieren eromheen, stevig masseren geeft soms tijdelijke verlichting. Oh en rugklachten zit tot sowieso 4 generaties terug aan de vrouwelijke kant van mijn moeders familie, maar altijd pas op latere leeftijd (mijn moeder kreeg het ernstig op haar 43e, versleten tussenwervel)

  Nu ben ik genoeg ten einde raad dat ik op internet probeer te vragen of mensen weten wat ik wél kan doen om een oplossing te vinden voor de pijn? Misschien is er iemand die hetzelfde ervaart?

  Sorry als het een veel te grote lap tekst is maar ik weet echt geen opties meer.

  Groetjes Lisa

  Reageer
  #2

  Hoi,

  Heeft de fysio ook getest of je misschien bekkeninstabiliteit hebt?
  Als daar last van hebt,ook in lichte mate, kan dit beïnvloed worden door hormonen.
  Als je door je spiraal een hormonale verandering hebt, kan dat de klachten in de hand gewerkt hebben.
  Ik heb bekkeninstabiliteit en altijd rondom mijn menstruatie meer last.
  En door bekkeninstabiliteit kun je ook last van si pijn krijgen,omdat er constant teveel frictie in de gewrichten is,omdat de bekkenbanden te los zijn.
  Een bekken fysiotherapeut kan je helpen met gerichte oefeningen en in je werk zou dan misschien een bekkenband kunnen helpen.

  Reageer
  #3

  Hoi Lisa,

  Wat een onzin: "het is gewoon pijn".

  Ik herken dat stukje over houdingsafhankelijke klachten. Bukken en verkeerd staan maakt het ook bij mij erger. Ik heb o.a. een gescheurde tussenwervelschijf, maar geen duidelijke zenuwcompressie.

  Ik heb wel een flink holle onderrug (versterkte lumbale lordose). Een slechte houding met staan is hoe zich dat uit. Als ik oefeningen doe die mijn onderrug en buik sterker maken, en me daardoor helpen de verkeerde houding te corrigeren, wordt pijn minder erg.
  Ook hielp het om mijn rug op te rekken/uit te strekken. Dat doe ik nu als ik het weer krijg.
  En ten slotte hielp het om de iliopsoas spier te laten behandelen. Ook die is verantwoordelijk voor veel lage rug/beenproblemen.

  Reageer
  #4

  @suzan ik had nog niet nagedacht over bekkeninstabiliteit, maar na kort op internet gelezen te hebben wat de kenmerken kan ik me er half-half mee associëren, maar zelf kan ik natuurlijkgeen diagnose stellen. Daarvoor zou ik de huisarts opnieuw kunnen bellen. Ik ben nog nooit zwanger geweest en ben pas 21, wel ben ik rond mijn 10e op mijn staartbeen gevallen van de trap af (niet rennen op de trap toch?) waar ik een flinke tijd pijn aan heb gehad. Misschien dat dat ermee te maken heeft, en zo was ik op mijn 16e tot 17e ruim 30 kilo aangekomen, en was na een jaar weer 20 kilo kwijt. Ondertussen weer terug bij af op overgewicht, maar de rugpijn begon daarvoor al op mijn 19e. Bedankt voor je reactie, ik ga het erover hebben met mijn huisarts (inmiddels wéér een nieuwe).

  @alias ohhwww wat vervelend!! Maar heel fijn dat je een oplossing heb gevonden die voor jou de pijn verlicht. Voor mij werkt oprekken soms ook, maar de spieren trainen voelt als een onmogelijke taak omdat de pijn alleen maar erger wordt na sporten, ook als ik rustig aan doe en kort sport. De iliopsasspier had ik nog nooit van gehoord maar ik heb het even opgezocht en daar kan ik me niet mee associëren. Toch bedankt voor de tip <3

  Meer tips en reacties zijn van harte welkom, soms is het zoeken naar een naald in een hooiberg om te weten wat iemand precies mankeert. Des te meer opties ik heb des te gerichter ik mijn huisarts kan benaderen.

  Reageer
  #5

  Je zegt dat je nooit zwanger bent geweest, precies daarom zal waarschijnlijk niemand aan die diagnose denken!
  Omdat iedereen, inclusief de meeste artsen, bekkeninstabiliteit aan zwangerschap linken.
  Maar het kan ook hormonaal en/of aangeboren zijn, dan ben je hypermobiel in je bekken.
  Ik zou ipv de huisarts, een fysiotherapeut vragen en dan het liefst eentje die in bekkenproblemen gespecialiseerd is,dus een bekken therapeut.
  Die kan je ook helpen met oefeningen op een voor jou passende manier te doen,want gewoon sporten kan idd veel te zwaar zijn,zeker in het begin.
  Ik heb vanaf mijn jeugd al pijn in mijn bekken,si gewrichten,heupen en onderrug gehad.
  De artsen had allerlei verklaringen,maar geen oplossing.
  Tot ik bij een fysiotherapeut kwam die wel gelijk de link naar bekkeninstabiliteit legde.
  Alleen had ik toen inmiddels wel blijvende schade in alle gewrichten in mijn bekken,versleten ruggenwervels,hernia 's en slijtage in mijn heupen,omdat ik er al zo lang mee liep.

  Reageer
  #6

  @suzan oh dankjewel! Ja ik heb echt geen afkeer voor huisartsen, die zien zoveel patienten op een dag en vaak is het niets, dat het soms moeilijk is om echt van schijn te onderscheiden. Al helemaal een zoveelste vrouw met rugpijn, laat staan een jomge vrouw die nooit zwanger is geweest en niet veel te zwaar is en nooit een ernstig ongeluk heeft gehad. Natuurlijk doen ze hun uiterste best, maar soms toch beter om direct een fysio te benaderen. Dat ga ik doen, dankjewel! Hopelijk ben ik er nog op tijd bij na 2 jaar.

  Reageer
Reageer op: Lage rugpijn
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief