ruggenwervel verschoven

  • #1

    Hoi

    Ik heb een aantal maanden geleden te horen gekregen van mijn arts dat ik onder in mijn rug een wervel verschoven heb 1,2 cm L5 ten opzicten van S1. Dit na onderzoeken omdat ik uitval had gehad in mijn benen. Daarop volgend ben ik begon met fysiotherapie. Ik ben nu 4 maanden verder en er is totaal geen verbetering het is zelfs verslechterd volgens de fyiotherapeut ook heb ik steeds vaker dat ik niet meer op mijn benen kan staan en er totaal geen gevoel meer in heb.

    Wat zijn dingen die ik eventueel kan doen? Heeft iemand hier ervaring mee?

    groetjes Chantal

    Reageer
    #2

    fysio helpt niet bij een verschoven wervel! Meteen de Chiropractor bellen en dan komt het snel in orde!
    Het is zo jammer dat de Chiropractie in Nedereland nog steeds standaard gebruikt wordt zoals b.v. in Amerika en veel andere landen. Daar is zo'n consult heel normaal. In Nederland ook wel, maar het is nog steeds niet voldoende bekend!
    Laat je weten hoe het afloopt? Want dat hoor ik hier helaas niet vaak. Sterkte Brenda.

    Reageer
    #3

    Hallo,

    het is zeer vervelend als een wervel verschoven is.
    Het ruggemerg loopt ongeveer tot T12/L1. Je zult dus niet
    zomaar verlamd worden, omdat er in L5 geen ruggemerg
    loopt.
    Wel lopen door het Lumbale en Sacrale wervelgedeelte
    veel zenuwen en spieren. Waarschijnlijk zorgt een strak
    aangespannen spier ervoor dat de wervel niet naar boven
    terug schiet.
    Het is handig om hier een keer mee langs te gaan bij een
    orthopeed of een chiropractor. Wellicht kunnen zij er
    meer mee. Fysiotherapeuten zijn handig, maar kunnen niet
    alle problemen oplossen.

    Succes!

    Reageer
    #4

    Er wordt een onderscheid gemaakt tussen relatief verschoven wervels (spondylolisthesis) en echte afglijdende wervels (spondylolisthesis vera).
    Bij de traditionele spondylolisthesis is sprake van een stabiele relatieve verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar. Hierbij zijn verschillende gradaties te onderscheiden.
    Spondylolisthesis vera wordt gekenmerkt door een echte verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar.
    De twee aandoeningen kunnen aan de hand van bewegingsopnamen van elkaar worden onderscheiden waardoor een duidelijke diagnose kan worden gesteld.
    Een echte verschuiving van de wervels (spondylolisthesis vera) is zeldzaam en doet zich voornamelijk bij jonge mensen voor. Deze vorm van instabiliteit uit zich in een combinatie van de symptomen van een hernia en van een wervelkanaalstenose, dat wil zeggen rugpijn met een uitstraling naar de benen. Op oudere leeftijd komt een echte verschuiving van de wervels zelden voor. Een relatieve verschuiving van de wervels veroorzaakt hoogstens kleine micro-instabiliteiten in de vorm van dezelfde klachten als bij een wervelkanaalstenose. Bij het opstaan uit een zittende of liggende houding kunnen zich echter ook lokale pijnklachten voordoen.

    Reageer
    #5

    Hoi

    Ben vandaag naar de arts geweest die bij mij de onderzoeken gedaan heeft. Moet nu 5 februari naar een orthopedisch chirurg en moet hij verder gaan kijken wat er verder moet gebeuren. dus ben benieuwd wat hij gaat zeggen. Maar ik hou jullie op de hoogte.

    groetjes chantal

    Reageer
    #6

    Zou het kunnen dat er spondylolisthesis wordt bedoeld?
    In dat geval is er sprake van een wervel afschuiving, dat zou ook die 8 mm kunnen verklaren,

    veelvoorkomende klachten bij spondylolisthesis zijn lage rugpijn, een doof gevoel, tinteling, pijn, spierverzwakking in het been en moeilijk kunnen lopen. Deze symptomen verergeren meestal bij het staan, lopen of andere activiteiten. Rust brengt meestal tijdelijk verlichting.

    Er zijn twee soorten spondylolisthesis: degeneratief (door veroudering en slijtage, bijvoorbeeld door artrose) en traumatisch. Bij degeneratieve spondylolisthesis verzwakken de gewrichten door veroudering en slijtage waardoor de wervel naar voren kan schuiven.

    Er zijn, afhankelijk van de ernst van de spondylolisthesis, verschillende behandelingen mogelijk.

    De meeste mensen hebben voldoende baat bij rek- en strekoefeningen met afwisselende activiteiten om in beweging te blijven. Hierbij moet overbelasting van de rug en contactsporten vermeden worden. Sommige mensen hebben baat bij het dragen van een brace.

    Daarnaast kan de huisarts eenvoudige- en ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven die tevens de zwelling verminderen.

    Als de pijnklachten ernstiger zijn, kan een injectie met corticosteroïd worden toegediend. Deze injectie wordt in het gebied rond de ruggenwervels gespoten of in het facetgewricht. Andere behandelingen die worden toegepast zijn TENS, thermo-behandelingen en manuele therapie.

    Als de pijnklachten na behandeling niet afnemen of als de spondylolisthesis neurologische gevolgen heeft, is een operatie nodig. De pijn kan veroorzaakt worden door een beklemde zenuw of door beweging van de instabiele wervel. Met een operatie kan de beklemde zenuw worden vrijgemaakt of worden de lendewervels (onderrug) aan elkaar vastgezet. Deze laatste operatie noemt men Spondylodese.

    Ik hoop dat u zo voldoende informatie heeft om er mee verder te kunnen. Als u vragen heeft kunt u natuurlijk ook altijd bij uw huisarts terecht.

    Reageer
    #7

    Hoi

    Ik ben nu twee keer naar de orthopeet geweest. Maar moet nu naar een ander ziekenhuis omdat het volgens de arts vrij ernstig is en er toch iets aan gedaan moet worden. En in het ziekenhuis waar ik normaal gesproken komen worden geen rug operaties uitgevoerd. Dus weer afwachten.

    groetjes Chantal

    Reageer
    #8

    Hallo,

    Wat als je nou zoiets als Chantal in je nek hebt, maar minder sterk verschoven. Is het dan goed om spieroefeningen met gewichtjes en gewichten te gaan doen? (En wat als je daarbij ook een schouderafwijking hebt waarbij er vanuit de nek gecompenseerd wordt bij armbewegingen?) Is het aan te raden of juist af te raden om dit te doen en minder last eraan over te houden.

    En als je dat hebt, krijg je dan alleen last van dove vingers of kun je ook pijn krijgen langs je flank en moeite met plas en "gas" ophouden, en een slapper been?

    Groeten,
    Harry

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo ik schrijf vanuit Sevilla, Spanje. Volgens een aantal doktoren hier heeft mijn vriendin een hernia in de nek en in de onderrug, volgens andere weer niet. Helaas leggen de medici hier niet veel uit en dat wekt twijfels. Kan op basis van de MRI scan hier een duidelijkere uitspraak over gemaakt worden?

    Afgezien daarvan lijdt mijn vriendin onder een ver-rechting van haar nek waardoor ze ondertussen al bijna 2 jaar onder een constante hoofdpijn lijdt, die varieert van matig tot ernstig, waardoor slapen een probleem is geworden. Massages, acupunctuur en osteopaten hebben het afgelopen jaar niet veel geholpen.
    Enig advies?

    Bij voorbaat dank!

    Reageer
    #10

    Haalo Chantal,
    Wat ik je als advies kan geven is, laat er een ''kraker'' naar kijken . Die kan met enkele handelingen de wervel weer op zijn plaats zetten. Daarna is fisio wel goed.
    Veel succes .
    Groetjes Elske

    Reageer
    #11

    hallo ik heb er ervaring mee ben vorig jaar 1 februari er aan geopereert het heet spondelodyse en twwe weken geleden 10 juni 2008 weer ben nu aan het herstellen gaat met therapie niet weg moet je echt aan geopereert worden zetten ze vanst met plaatjes en schroeven wel heel pijnlijk maar komt goed succes groetjes karin

    Reageer
    #12

    Hoi

    Ik zou jullie op de hoogte houden hoe het nu verder gaat met mijn rug.

    Ik ben een paar maanden geleden in het ziekenhuis in maastricht geweest daar heeft de arts me gezegt dat het beter was dat ik een corset ging dragen dat heb ik gedaan. Maar helaas met geen verbetering. OP de laatste foto's en die zijn van afgelopen week was er zelfs verslechtering.

    Nu sta ik op de wachtlijst voor een operatie dus het is nu effe afwachten wanneer ik aan de beurt ben.

    groetjes chantal

    Reageer
    #13

    Chantal, fijn dat je nog even iets laat horen.
    Begrijp ik het goed dat je geopereerd gaat worden en dat je dus al die tijd geen second opiniun bij een Chriropractor hebt gevraagd?
    Ik vind dat heel jammer, misschien kan hij nog iets voor je doen, altijd even de foto's meenemen, hij geeft je advies, ook als hij vindt dat je wel geopereerd moet worden.
    Is toch het proberen waard? Ik ken een aantal mensen die dank zij hem b.v.een herniaoperatie hebben kunnen voorkomen.
    In ieder geval sterkte, Brenda

    Reageer
    #14

    Hoi Brenda

    Ik ben in der daad niet naar een Chriropractor geweest omdat mij dat vanuit het ziekenhuis afgeraden is. Dit omdat er ook al zenuwen bekneld zitten en ze bang zijn dat het dan alleen maar erger word. Mij arts heeft dat gezegt omdat hij dat al bij iemand mee gemaakt had dat het juist verslechterde. Als ik zelf persee wilde kon ik het doen maar hij vond beter van niet en mijn fysio therapeut die heeft het mij ook afgeraden.

    groetjes chantal

    Reageer
    #15

    ach, ja, Chantal... artsen, het is jammer dat ze niet beter samenwerken met Chiropractors.
    Een Chiropractor heeft toch echt een lange/zware opleiding gedaan en is juist gespecialiseerd in dit soort dingen. Als hij DC achter zijn naam heeft staan wordt het ook gewoon door de verzekering vergoed als je aanvullend bent verzekerd.
    Persoonlijk zou ik zeker advies gaan vragen, heeft mij en veel van mijn kennissen en vroegere patienten al vaak geholpen.
    Fysiotherapeuten raden het weleens af, maar als je na veel behandelingen bij de fysio , toch naar de Chiropractor gaat , helpt het vaak meteen en ja... dat is natuurlijk niet zo leuk om te horen!
    waarom jouw specialist het afraad weet ik niet, hij heeft 1x een verslechtering gezien? Nooit een verbetering?
    Ik weet het dus niet, ben niet gespecialiseerd in dit soort dingen.
    Wel weet ik dat ik altijd een second opiniun VOOR een operatie zal vragen, waar dan ook. Maar het is jouw keuze, als je voor een operatie kiest, wens ik je sterkte en beterschap.
    groetjes, Brenda

    Reageer
Reageer op: ruggenwervel verschoven


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief