pijnlijke benen

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  sinds ik in de overgang ben heb ik erg veel last van pijn in mijn benen . het lijken mijn spieren te zijn herkent iemand dit en weet iemand wat ik hier aan kan doen? alvast bedankt marie

  Reactie
  #2

  Vernauwing in de slagader naar de benen: etalagebenen
  De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de beenspieren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) kan de bloedtoevoer en daarmee het aanbod van zuurstof aan de beenspieren wel 5 keer zo groot worden. Slagaderverkalking (atherosclerose) kan vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Door de vernauwing kan de bloedstroom onvoldoende toenemen bij inspanning. Er ontstaat dan zuurstoftekort. Door dit zuurstoftekort krijg je pijn in het been.

  Als gevolg van slagaderverkalking in de vaatwand kan er een vernauwing ontstaan in een slagader. Door de vernauwing kan er minder bloed door het vat stromen dan er bij inspanning nodig is. Dit brengt de zuurstofvoorziening naar de benen in gevaar. In de spieren vindt een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren tijdens dit proces verzurende afvalstoffen, die een krampende pijn in de spieren veroorzaken. Deze klacht noemen we etalagebenen. De oorzaak ervan is een vernauwing of afsluiting van de grote en middelgrote slagaders van de benen. Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. De plaats waar de patiënt de pijn voelt, zegt iets over de plaats waar de slagader is vernauwd.

  Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van claudicatio intermittens. De plaats waar u de pijn voelt zegt iets over de plaats waar de vernauwing is. Door de pijn bent u minder beweeglijk. Veel patiënten met claudicatio intermittens voelen zich minder energiek, zijn vaak emotioneler en slapen slechter. Zij voelen zich beperkt in hun (dagelijkse) activiteiten, vooral wat betreft werk, huishoudelijke, sociale en vakantie-activiteiten.

  koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, verdikte teennagels (vaak met schimmel-infectie) en vertraagde nagelgroei. Als gevolg van een slechtere doorbloeding kan uw been bleek worden wanneer u het optilt en kan het rood verkleuren wanneer u het been laat hangen.

  Etalegebenen of Claudicatio intermittens is een verschijningsvorm in de benen van atherosclerose, een chronische gegeneraliseerde ziekte van het arteriële vaatstelsel.

  Claudicatio intermittens wordt meestal klinisch manifest op oudere leeftijd. Bij patiënten jonger dan 60 jaar bevinden de afwijkingen zich vooral in het aorto-iliacale traject en bij ouderen in het femoro-popliteale traject.

  Tegenwoordig onderscheiden we:
  Stadium I: angiografische afwijkingen, geen klachten
  Stadium II: claudicatio intermittens, vnl. in de kuit
  IIa: pijnvrije loopafstand tenminste 100 m
  IIb: pijnvrije loopafstand minder dan 100 m
  Stadium III: rustpijn en/of nachtelijke pijn
  Stadium IV: ischemische ulcera en/of gangreen

  Met name over stadium II gaat dit stuk. Elders op de site leest u meer over acute kritieke ischemie en chronische kritieke ischemie.

  Claudicatio intermittens is een ongunstig teken. Ruim eenderde van de patiënten met obstructief vaatlijden heeft tevens vaataandoeningen in hart en hersenen (ischemische hartziekte, cerebrovasculair lijden). Ongeveer eenvijfde van alle patiënten met claudicatioklachten krijgt binnen vijf jaar een fatale cardiale of cerebrovasculaire complicatie. De mortaliteit van mensen met obstructief arterieel vaatlijden is ongeveer twee- tot driemaal hoger dan van mensen zonder dit lijden op dezelfde leeftijd.

  De meest voorkomende behandelingen bij deze aandoening zijn looptraining, medicijnen en een operatie.

  http://www.hartstichting.nl/go/default.asp?mID=5562&rID=123

  Reactie
  #3

  ja, hierboven een verhaal over etalage benen, dit heeft inderdaad met de doorbloeding te maken, lees het even door , maar misschien bedoel je wel dat je echt gewoon last hebt van je spieren. probeer dan eens of het slikken van magnesium helpt, dit wil nml weleens helpen. heb je soms spataderen en heb je hele moeie benen, dan is er dus iets anders aan de hand.

  Reactie
  #4

  Hier nog iets over etelagebenen: http://www.helendemeesters.nl/pijn_in_het_been.htm

  Reactie
  #5

  eet veel knoflook met cayenne thee
  dat helpt

  Reactie
  #6

  Hallo,
  Ik heb al jaren last van vreselijke pijn in me benen ,voornamelijk me enkels knieen me heupen me lies.
  De godsganselijke dag loop ik hier mee s'nachts is helemaal een ramp.
  Ben ziekenhuis in en uit geweest en men komt er maar niet achter wat het is.
  Nu hebben ze vorig jaar Fibromialgy bij me geconstateerd dus misschien komen daar de klachten van.
  Wie weet een middel om de nacht goed door te komen ,want ik trek het zo langzamerhand niet meer.

  Reactie
  #7

  Ik heb last van vernauwde bloedvaten aan mijn been. Nu heb ik gehoord dat chelatietherapie goed kan helpen. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Reactie
  #8

  Dit staat in de NHG standaard (standaard voor de huisarts voor de diagnose en de behandeling van Perifeer arterieel vaatlijden):
  "Het effect van ginkgo biloba is vooralsnog onvoldoende aangetoond.26 Chelatietherapie als behandeling van perifeer vaatlijden moet op grond van ontbrekend bewijs afgeraden worden".

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Wie heeft ervaring met het opereren het zogenaamde wegschrapen van een vernauwing in de bloedvaten bij wie hebben ze dat ook gedaan en wat is het resultaat.

  Reactie
  #10

  Als een conservatieve behandeling van perifeer arterieel vaatlijden niet slaagt, is de dotterbehandeling (angioplastiek) een goede keuze.

  Bij deze niet-operatieve ingreep wordt de vernauwde slagader wijder gemaakt door middel van een ballonnetje dat in de slagader wordt opgeblazen. Bedoelt u dit?

  Reactie
  #11

  Ook ik ben op zoek naar mensen die deze klacht heeft.
  Ik ben 48 jaar, waarschijnlijk in de overgang, want ik ben al een half jaar niet meer ongesteld geweest. Vorige jaar juli geopereerd aan een hernia. IK dacht eerst dat de klachten daar vandaan kwamen. IK had eerst tintelingen in handen en voeten, dat is weggetrokken, maar ik heb nu een heel zeer lijf, voelt als spierpijn. Mijn bovenbenen doen het meest zeer. Het voelt alsof mijn botten eruit willen zeg maar. Ik zal niet weten hoe ik het anders moet omschrijven. Ik vind het zelf ook erg vaag, dus ben er ook nog niet mee naar de dokter geweest. Ik hoop hier iemand te treffen die me kan vertellen wat het is, en wat nog belangrijker is, wat kan ik er tegen doen??

  Reactie
  #12

  halo marie.
  Ik ben al enkele jaren in de overgang en heb ook ee pijlijk been. Al 3 jaar. De eerste keer zei de huisarts dat het een ontsteking was in het heupgewricht. Nu zou het een iritatie van de grote beenspier zijn. De pijn zit in mijn bil en heup. Vaak ineens in de knie, scheenbeen of enkels.
  Ik lees nu op een andere site dat andere mensen een scan en foto's hebben laten maken. Ga ik ook maar eens laten doen want dit schiet niet op. Slaap erg weinig want ook 's nachts vee las. Het komt ineens van zelf en is ook ineens weer weg.
  Ik weet niet of het iets met de overgan te maken heeft jij wel? Ben je inmiddels al iets wijzer geworden

  Reactie
  #13

  Hallo Allemaal,

  Ik heb ook last van pijnlijke heup, benen en zere knieen waardoor hardlopen niet meer gaat, wandelen steeds korter wordt en fietsen ook al klachten geeft. MRI en foto's geven geen uitsluitsel.

  Het zou best kunnen dat dit met de overgang te maken heeft. Tijdens een recente bijeenkomst met een gynaecoloog, menopauzeverpleegkundige en psycholoog is aangegeven dat door de overgang (= minder oestrogeen) de spieren meer aan de pezen gaan trekken. Hierdoor kunnen de pijnklachten ontstaan, evenals een verhoogde kans op blessures.

  Ik ga nu naar een homeopaat-arts. Wellicht dat hij een oplossing heeft.

  Hartelijke groeten,
  Babs

  Reactie
  #14

  Lees ook:

  Pijn in benen door suikerziekte?
  http://www.dokter.nl/forum/Diabetes/174658-pijn-in-benen-door-suikerziekte.html

  Herkent iemand dit? Ondraaglijke Pijn in benen
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/227803-Herkent-iemand-dit-Ondraaglijke-Pijn-in-benen-er.html

  Pijn in onderrug met uitstraling naar benen
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/110793-Pijn-in-onderrug-met-uitstraling-naar-benen.html

  Pijn in linker been en bil
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/132220-pijn-in-linker-been-en-bil.html

  Zeurende pijn in achterkant benen, verdwijnt bij bewegen
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/133889-zeurende-pijn-in-achterkant-benen-verdwijnt-bij-bewegen.html

  Al een jaar of 3 pijn in mijn onderbenen
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/77341-pijnlijke-benen.html

  Pijn in onderrug met uitstraling naar beiden benen
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/234981-pijn-in-onderrug-met-uitstraling-naar-beiden-benen.html

  Onhoudbare pijn in (boven)benen/knieeen bij elke beweging
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/133985-Onhoudbare-pijn-in-bovenbenen/knieeen-bij-elke-beweging.html

  Zere benen, rare klachten benen, pijn knieën
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/133075-zere-benen-rare-klachten-benen-pijn-knieen.html

  Lage rugpijn trekt door naar benen
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/211278-lage-rugpijn-trekt-door-naar-benen.html

  Rare pijn achterkant been
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/195036-rare-pijn-achterkant-been.html

  Lange tijd ontzettend pijn in mijn benen
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/75554-pyn-in-benen.html

  Uitvallen benen?
  http://www.dokter.nl/forum/Reuma/173889-uitvallen-benen.html

  Pijn in been
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/109668-Pijn-in-been.html

  Hevige pijn in bovenbeen
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/192478-zeer-hevige-pijn-in-bovenbeen.html

  Rare pijn in bil, been en knie
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/238407-Rare-pijn-in-benen-knie-bil.html

  Reactie
  #15

  wat moet je doen als je pijnlijke benen hebt,
  ik doe een opleiding zoeken voor "verpleegkundige".
  en ik kan niks vinden, alvast bedankt doegggg

  Reactie
Reageer op: pijnlijke benen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief