Tips tegen slaapverlamming

  • #1

    Ik heb sinds een tijd zo goed als elke nacht last van slaapverlamming. De 'aanvallen' die ik tegen de ochtend heb zijn altijd een stuk minder heftig dan de aanvallen die ik 's nachts heb. De intensiteit ervan verschilt sowieso bij mij; soms valt het mee en soms durf ik amper te slapen uit angst weer iets engs mee te maken.
    De meest gelezen tips tegen slaapverlamming komen neer op:
    Regelmaat houden in je slaappatroon, dus op vaste tijden naar bed en vaste tijden eruit; niet op je rug slapen, dit zou de kans op een SV vergroten; geen middagdutjes doen, wat uiteraard verband houdt met het slapen op onregelmatige tijden.

    Ik zelf ga hierom op regelmatige tijden naar bed, slaap nooit overdag en ik lig altijd op mijn zij. Tóch heb ik dus bijna dagelijks last van dit nare fenomeen (ook na 100 x is het nog eng!)
    Wat bij mij dan het allerbeste werkt in geval van een slaapverlamming is het volgende:
    (Ik hoop dat dit voor anderen ook de gouden tip is en dat andere 'slachtoffers' zo ook de SV snel onder controle krijgen)

    - Zodra je beseft dat je in een SV komt, rustig blijven en hallucinaties bewust negeren! Besef dat je er invloed op hebt en denk er dus niet aan. (Makkelijk gezegd dan gedaan, maar probeer het eens echt 'weg te denken')
    - Houd je ogen dicht. Hoewel er ook gevoelsmatige en auditieve hallucinaties op kunnen treden, scheelt het al als je in ieder geval niets engs kunt zíen.
    - Trek zo snel mogelijk je neus op (klinkt heel raar ja, maar werkt echt). Dus je neus als het ware rimpelen, alsof je iets vies ruikt!

    Dat laatste lukt bij mij altijd vrij snel (misschien omdat gezichtsspieren het eerste gaan werken?), in tegenstelling tot het bewegen van een arm of been. Zodra je íets kan bewegen (in dit geval neus/gezicht) komt de rest vanzelf.

    Dus: niet ertegen 'vechten', maar meteen proberen om alleen je neus zo ver mogelijk op te trekken! Zodra je weer gevoel krijgt, kan je je ogen openen en rechtop gaan zitten.

    Andere tips zijn ook zeer welkom!

    Reageer
    #3

    Ik heb dit toen ik een jaar of 16, 17 was een tijdje gehad. Had toen echt geen idee wat het was, de eerste keer schrok ik echt, dacht inderdaad dat ik gek was,niemand die ik kende wist waar ik het over had. Toevallig kwam ik deze site tegen (had liever dat ik t niet gezien had want wist niet dat je ook zulke extreme ervaringen kon hebben)en ik dacht laat ik mijn tip doorgeven misschien heeft iemand er wat aan. Ik had geen hallucinaties of rare geluiden, ik kon gewoon niet bewegen en mijn ogen niet opendoen. Ik kon wel bijvorbeeld mijn moeder horen bellen, alleen weet ik niet meer of ik me dat verbeelde of dat dat echt zo was. Op een gegeven moment had ik mezelf aangeleerd om heel hard door mijn neus in te ademen ( dat je borstkas echt op en neer gaat) en inderdaad me neus bewegen! Dan was ik binnnen 2 seconen wakker. Heel gek maar toen ik daar eenmaal achter was heb ik het nog een paar keer gehad en was toen totaal niet bang meer. Daarna heb ik het eigenlijk nooit meer gehad(ben nu 22). Ik hoop dat dit een hoopvol bericht is voor jullie. Ik zelf ben nu iniedergeval doodsbang dat ik het weer krijg inclusief horror hallucinaties;). Als dat gebeurd hoop ik dat mijn oude 'trucje' nog werkt!
    Succes allemaal!

    Reageer
    #4

    Omarm slaapverlamming!!!!!!!

    Slaapverlamming is een slim mechanisme van je lichaam en is normaal. Bestond het niet, dan zou iedereen gaan slaapwandelen. Iedere keer dat je gaat slapen, ontstaat er slaapverlamming. Je merkt het pas wanneer je geest bewust is terwijl je lichaam de slaapverlamming al inzet. Vooral in de ochtend kan dit je overkomen.

    Toen ik 15 was kwam ik er mee in aanraking. Ik kon maar niet bewegen en wakket worden. Ik vocht ertegen, want het was erg naar. Ik zag mensen in mijn kamer, beesten die op mijn borst gingen zitten en mijn keel dichtknepen. Ik ging mij beseffen dat dit hallucinaties waren en als alles voortkomt uit mijn hoofd, ik het ook kan beinvloeden. En hier begint het geweldige van slaapverlamming en bewust slapen. Alles wat vervelend is kan omgetoverd worden in iets leuks. Vooral niet vechten tegen de slaapverlamming, maar er in meegaan. Zo kan ik iedereen en alles laten verschijnen en dat is vaak toch erg leuk. Wanneer je weer een stapje verder wilt gaan, kun je zelfs uit bed stappen en bewust je droomwereld ingaan. Je echte lichaam blijft dan op bed liggen (maak je geen zorgen), maar je droomlichaam en je geest vertrekken naar nieuwe werelden. Dit heet lucide dromen. Enjoy!

    Reageer
    #5

    Echt SUPER bedankt!!!

    Reageer
    #6

    Ik stuit op deze site omdat ik googlde op de symptomen. Eergisternacht maakt ik voor mijn idee iets verschrikkelijks mee snachts. Ik sliep geloof ik maar ik werd wakker omdat ik onder stroom stond in mn hoofd en mn lijf ook en ik kon helemaal niets. Ik ervaarde dit als verschrikkelijk eng en ik raakte vreselijk in paniek, maar ik kon niks, ook het gevoel dat ik uit mn lichaam ging en schreeuwde om hulp, maar ja, niemand hoorde me.

    Een paar weken geleden ben ik van de trap gevallen en brak mn pols en een hoofdwond, ben geopereerd en ben nog steeds herstellende. Ook slaap ik sindsdien slecht tot weinig. Vorige week temazepam gekregen en idd wat meer geslapen. En dus precies op vakantie gebeurd me dit... Afgelopen nacht heb ik niet geslapen, ik durf niet meer. Vanavond weer thuis en ga ik het weer proberen...

    Ben nu wel kalmer nu ik op verschillende sites meer info vind...

    Reageer
    #7

    Hoi ik heb ook heel erg veel last van slaap verlammingen. En iedere keer duurt het langer en langer. En ook erger en erger ik krijg meer en meer symtomen. Vanacht 3 keer een slaapverlamming gehad en hevige rugpijn. Ik wil dan roepen omdat het pijn doet en als ik iets bewoog deed het nog meer pijn. nu weet ik wat het is maar vorige week niet en toen had ik dat ook en ik wou ontsnappen en viel uit bed ik word meteen wakker en lig in bed heel eng en als ik men ogen opendoe tijdens zo een verlamming dan zie ik altijd 1 zwart wezen die meteen verdwijnt. De eerste keer dat ik dat had werd ik precies door elkaar geschud en was ik wakker na 2 jaar weet ik eindelijk wat er is gebeurt

    Reageer
    #8

    Heb mijn hele leven last van slaapverlamming ben zelf ervoor naar de dokter gegaan toen ik 23 jaar was, hij keek mij toen heel raar aan dus had ik besloten niet over te praten, nu lees ik dat er meerdere mensen last hebben ik dacht dat ik de enige was. Ergens ben ik blij heb er mee leren leven ben nu 72 jaar.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoe doe je dat zo'n slaapverlammingsnacht doorkomen? Ik word er zo ontzettend moe van.. telkens een hele nacht achter elkaar door en dan kan ik het overdag echt niet volhouden om wakker te blijven dus kom ik weer uit me ritme. Ik word hier zo gek van is er dan echt niks tegen? Ik weet dat je ertegen kunt doen als je erin zit en wat je ertegen kunt doen als je er minder last van wilt hebben maar serieus het helpt niet om het te voorkomen! Ik wil mijn normale leven kunnen oppakken naar school kunnen gaan elke dag! Maar zo lukt het niet.

    Groetjes wanhopig verdrietig meisje

    Reageer
    #10

    Net wakker ...slaapverlamming ..alweer wat een horror!! Word er zo 'n beetje gestoord van en durf nauwelijks te slapen...Heb vanalles geprobeerd...ga op tijd slapen ..slaap niet overdag...slaap zo veel mogelijk op mijn zij. Maar krijg het zeker 1x per week.Concentreren op ledemaat bewegen lukt niet !Het lijkt steeds langer te duren. Leek alsof het de hele nacht duurde...mijn ogen en mond zijn droog van het (proberen ) te roepen: maaa maa maaah

    Reageer
    #11

    Hoi,

    Het is vaak lastig om aan te wijzen wat precies de slaapverlamming triggert. Er is niet echt een goede oplossing voor slaapverlamming maar stress kan er wel degelijk invloed op hebben. Probeer stress dus te verminderen. Ook is slaapverlamming vaak het gevolg van een ander dieper probleem, een homeopaat zou misschien kunnen helpen. Zelf heb ik ervaren dat het slikken van bepaalde medicatie de slaapverlamming kan triggeren. Hoop dat dit iemand helpt.

    Groeten,

    Job

    Reageer
    #12

    Ik ben gewoon bang nog om te slapen zie er tegen op als avond word vind gewoon heel angstig

    Reageer
    #13

    Ik lees voor het eerst dat ook anderen mensen er last van hebben.ik heb het sins en jaar maar het word steeds erger elke nacht paar x. Ik type dit nu terwijl ik net van een slaapverlaming ontwaakt ben. Wat jammer dat dokters er niks tegen kunnen doen.

    Reageer
    #14

    Mijn slaapverlammingen begonnen toen ik 14/15 jaar was. In die tijd was ik heel erg gestresst en oververmoeid. En dit heeft een jaar lang aangehouden. Ik krijg vooral slaapverlamming bij het inslaapvallen, maar ik voel het ook aankomen en dat is heel naar.

    Dus je ligt in bed en probeert al een half uur in slaap te komen, ineens gaat heel je lichaam een soort van tintelen. En dan kan je niks meer bewegen of roepen of wakker worden. Echt dood eng was dit voor mij. Ik had dit dagelijks ongeveer 1 jaar lang daarna ging de stress en de vermoeidheid ook weg.

    Ik slaap heel vaak op mij zij, zodra ik een slaapverlamming "de tintelingen" voel aankomen proberen ik gelijk mn ogen open te doen en op mn rug te draaien "op mijn rug heb ik er minder last van". Hoe lang het duurd verschilt vaak tussen 10seconde tot 5 minuten. En bij mij voelt het alsof er iemand achter me staat of me iets wilt aandoen.

    Tegenwoordig ben ik 18 jaar, en ja hoor alles begint weer opnieuw. Ik heb weerveel stress en ben oververmoeid. Mn slaapverlamingen komen dagelijks terug, en als ik goed in slaapval dan word ik snachts wel wakker.

    Ik probeer nu (net als 3/4 jaar geleden) er gewoon weer overheen te groeien

    Reageer
    #15
    1. Ook word ik weer wakker uit een slaapverlamming, het wend ook nooit. Bij mij is het meestal als ik alleen slaap, het lijkt wel of mijn lichaam angst gaat ervaren als ik alleen ga slapen. Heb heel lang een partner gehad en sliep elke dag met hem altans bijna elke dag. En alleen heb ik er dus af en toe last van. Mijn dokter lachte me letterlijk uit en zei dat ik me niet moest aanstellen. Mijn ouders vinden het dan ook heel raar dat ik hierover vertel ze kunnen het niet begrijpen hoe dat kan/mogelijk is. Ben erg gerust gestelt als ik mensen hun verhaal zo lees en iemand begrijpt wat ik doormaak.
    Reageer
Reageer op: Tips tegen slaapverlamming


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief