slaapverlamming?

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Wie heeft hier ervaring mee? Weten dat je wakker bent, maar je niet kunnen bewegen, je ogen niet open krijgen, zelfs niet kunnen ademen. En ineens kan het wel weer allemaal.

  Ik had dit vroeger weleens 10/15 jaar geleden. Ben nu 28. Vroeger dacht ik dat mijn spieren bekneld waren ofzo.

  Maar de laatste tijd heb ik het weer, vannacht zelfs 2 keer. Zeer beangstigend.

  Ik heb de doktersassistente gebeld hierover en die zei dat ze nog nooit van slaapverlamming heeft gehoord. Ik moest een afspraak met de dokter maken, misschien is het iets neurologisch.

  Iemand ervaring?

  Reactie
  #2

  Het gaat de doktersassistente helemaal niets aan.
  Daar is de dokter voor.

  Reactie
  #3

  Hallo,

  Ik heb al enkele jaren en verschillende malen slaapverlamming meegemaakt. Ik kan begrijpen dat het voor de meesten heel zorgwekkend is de eerste keer. Echter is dit een natuurlijk verschijnsel. As je in slaap valt, je hersens je lichaam een beetje verlammen, omdat je anders elke beweging in je droom zou uitvoeren. Bij slaapverlamming is het zo dat je nog een beetje bewust bent (en vaak zelfs je ogen nog open kan doen en kijken) terwijl je lichaam al verlamd is. Dit heeft onvermijdelijk een angstig gevoel tot gevolg, omdat je wel bewust bent maar niet je lichaam en je ademhaling kan controleren. Het vreemde is dat het juist fijn is dat je lichaam automatisch je ademhaling controleert omdat ewe anders allemaal zouden stikken als we in slaap vallen, maar omdat je het zelf niet in de hand hebt is het natuurlijk beanstigend. Velen beweren dat er een 'duiveltje' of een zware persoon op hun zit op dat moment. Ik persoonlijk denk eerder dat dit het 'echte' gewicht van je eigen lichaam is wanneer je spieren reeds 'slapen'. Stel je maar eens voor als je je arm in een foute houding gelegd hebt en je arm 'slaapt' hoe zwaar die is. Dus het gedacht van ademhalingstekort is lauter je eigen echte gewicht. Vandaar dan ook weer velen gaan zoeken naar het uittreden. Ik ga hier allemaal persoonlijk niet mee akkoord. Hoe dit veroorzaakt wordt is nog steeds een raadsel. Maar vele reacties wijzen op slapen op de rug en stress. Hoe je dit kan doorbreken? Persoonlijk begin probeer ik eerst te kalmeren. Ik begin mij in te beelden, 'ok ik zit in mijn droom', daarna zeg ik 'ik droom' (soms helpt dit al), anders begin ik sneller te ademen zodat mijn partner ervan wakker wordt en mij kan wakker schudden. Als je echter alleen slaapt, is het best een minuut te wachten, gelukkig duurt dit niet zooooo lang, ook al lijkt dit een eeuwigheid. Groetjes, hoop dat dit helpt.

  Reactie
  #4

  Beste Ruben,

  Onwijs bedankt voor je reactie! Ik was al naar de dokter geweest maar daar werd ik ook niet wijzer van. Sinds dat ik het bericht gepost hebt, heb ik er ook geen last van gehad. Ik ben nu wel weer enigszins gerustgesteld.

  Bedankt
  groet,
  ikke

  Reactie
  #5

  Ik heb iets soortgelijks meegemaakt. Het was heel beangstigend. Ik kon me niet bewegen en in mijn hoofd begon het heel hard te suizen en te kloppen, ik wilde mijn vriend aanstoten en help me zeggen maar ik kon het niet. Ik kon me niet bewegen. Het leek alsof iemand me probeerde te wur gen en tegelijkertijd mijn voeten vasthield. Het was echt bizar.
  Ik heb dit aantal keer eerder meegemaakt. Ik vraag me af of iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt. Ik kan het niet verklaren.

  Reactie
  #6

  Meestal kun je altijd wel nog een vinger bewegen. Begin daarmee. Je lichaam merkt dan dat er iets beweegt en de rest van je spieren worden ook wakker. Met wat "wiebelen" lukt het me dan meestal om alles weer te "actviren". Alleen het idee dat je met het bewegen van die ene vinger de controle weer terug kan krijgen helpt je de angst te overwinnen en geruster te gaan slapen.

  Ook blijkt uit onderzoek dat het meestal optreedt wanneer je op je rug ligt. Ik heb dit uitgeprobeerd en inderdaad... met op je buik slapen heb je er veel minder last van.
  Mocht het dan toch nog gebeuren, probeer de truuk met het bewegen van één van je vingers.

  Volgens mij komt het ook omdat je wanneer je op je biuk ligt je het gevoel hebt dat je je makkelijker kan afzetten. Op één of andere manier werkt registreert je bovenkamer dit en kom je makkelijker uit je slaapverlamming.

  Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapverlamming

  Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips!

  Reactie
  #7

  Hoi, ik heb net zelf een stukje geplaatst in het forum over hetzelfde onderwerp( zie: niet kunnen ontwaken). Het is zeker heel beangstigend. Ik hoop dat we er achter komen wat het is.

  Groetjes Pluk

  Reactie
  #8

  Ik ben goed bekend met dit verschijnsel, want ik heb het al zo lang als ik mij kan herinneren. Het is al begonnen toen ik nog een klein meisje was. Ik heb er het meeste last van als ik een periode van stress heb, dan komen de "aanvallen" echt meerdere keren per nacht. Ik voel ze meestal aankomen, eerst een soort van "verlammingsgolf" van mijn voeten tot mijn hoofd, en dan begint meteen daarna het bonken en ruisen in mijn hoofd. Ik heb dan het gevoel dat mijn hoofd zowat ontploft van de druk, maar ik kan niets doen. Ik ben klaarwakker, zie alles, voel alles, besef alles, maar ik kan geen millimeter bewegen en ook niks zeggen. Hoe meer ik probeer te bewegen of iets te zeggen, hoe pijnlijker de druk in mijn hoofd en soms ook mijn borstkas wordt. Ik wordt dan heel bang, soms bijna panisch want ik voel dat er "iets" om mij heen hangt. Ik voel dat ik hoe dan ook, MOET proberen te bewegen, anders ontplof ik! Soms lukt het me om een paar rare piepjes vanuit mijn keel te maken, zodat mijn man me kan aanstoten en ik "vrij" kom uit die verlamde positie. Vaak ook lukt het me uiteindelijk zelf om een schokkerige beweging te maken, waardoor alles meteen normaal wordt. Tot de volgende aanval zich aandient. Soms lukt het me om de aanvallen gedeeltelijk te voorkomen door bv mijn benen te blijven bewegen, als ik de "golf" voel aankomen. Slapen is er dan meestal niet meer bij die nacht. Ik weet pas sinds kort dat het verschijnsel "slaapverlamming" heet en dat er meer mensen zijn die eraan lijden. Ik heb heel lang gedacht dat ik in zekere zin "abnormaal" was en ik heb er pas sinds kort over durven praten. Dat ik nu weet wat het is, is wel een geruststelling, maar ik hoop toch dat men er gauw iets op vindt om de aanvallen tegen te gaan. Kan ik dan weer gerust slapen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik ben nu 50 en ik heb dit verschijnsel al 50 jaar. En om eerlijk te zeggen, ik ben er nog steeds niet aan gewend. Wel heb ik sinds lang ervaren dat als ik voldoende vitamine B-complex (ik gebruik 500mg tabs) inneem (voor het slapen, bijvoorbeeld tijdens de avond maltijd) dat ik veel minder (vaak zelfs helemaal niet) met slaapverlamming te maken heb. Mijn sterk vermoeden is dan ook dat dit verschijnsel te maken heeft met een vitamine B tekort. Laat ik het zo uitdrukken: ik weet het nagenoeg zeker.

  Reactie
  #10

  Vitamine B heeft o.a invloed op het zenuwstelsel....Dus het zou helemaal geen rare oplossing voor het probleem kunnen zijn.....

  Reactie
  #11

  Ook ik heb dit af en toe eens meegemaakt, en kom er vandaag pas achter dat er zoiets als slaapverlamming bestaat. Het gebeurt me niet al te vaak, alleen in tijden van vermoeidheid en stress, al vermoed ik nu dat de slaapproblemen in mijn jeugd hierdoor veroorzaakt werden. Toen ik 12 jaar was, heb ik maanden angst gehad om te slapen en, nu ik eraan terugdenk, de eerste slaapverlammingen.

  De laatste paar jaar (ben inmiddels 26), keert het wel eens terug. Bij de recentere aanvallen raakte ik om eerste instantie volledig in paniek, maar sinds ik de controle en concentratie kan opbrengen om mezelf mentaal te kalmeren, kom ik in enkele minuten uit de verlamming. Ik adem eerst bewust in en uit, en ga daarna vanuit mijn tenen en vingers langzaam proberen te bewegen. Dat helpt enorm, en gelukkig komt het nu maar zelden voor. Ik hoop dat 't ook voor anderen werkt.

  Succes...

  Karin

  Reactie
  #12

  Ik heb het juist zodra ik op mijn zij lig! Op mijn rug bijna nooit, als ik op linkerzij lig, krijg ik het, heb het nu al 2 nachten achter elkaar gehad...

  Reactie
  #13

  Hallo mijn naam is Maikelz,

  Dit verschijnsel heb ik ook, en ik denk dat ieder persoon zijn eigen verhaal wel te vertellen heeft.
  Wat de oorzaak ervan is weet nog geen dokter.
  Ik heb zelf hiervoor een nacht in het ziekenhuis moeten liggen, zodat de dokters het verschijnsel konden observeren.
  Aangezien ik juist die nacht geen "aanval" ( hoe je het ook wilt noemen ) kreeg is het in principe mislukt.
  De meeste dokters zijn met dit verschijnsel NIET volledig bekend, ben er ook zelf achter gekomen via wikipedia.

  Mijn mening over de oorzaak ervan ( Na toch wat aardig rechearch te hebben gepleegd ) is.

  - Stress heeft er heel veel me te maken.
  Waarom?

  Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.

  Remslaap werkt hersenstam activerend !
  Het kan dus zo zijn dat als je gaat slapen je hersenen geen rust krijgen, omdat het met bepaalde conflicten bezig is.
  Hierdoor zou het logisch zijn dat je lichaam denkt dat je slaap, maar zodra je in de rapid eye movement terecht komt toch je hersenstam activeerd en zogenaamde stress naar boven haalt.
  Door die stress gaat je bloeddruk omhoog en zou eventueel delen van je hersenstam denken dat je wakker bent.

  Ik vind dit net als hebben van een nachtmerrie.
  Alleen wij schrikken niet wakker, want wij zijn eigelijk al wakker.
  Doordat wij niet schrikken krijgt de hersenstam ook geen signalen.

  Graag meningen over dit verhaal.
  Voor mensen die het willen heb ik nog veel meer interessants te vertellen
  Groeten maikel z

  Reactie
  #14

  hallo allemaal,

  deze slaapparalyse of slaapverlaming komt uit onderzoek veel voor. (20% bevolking)

  op grote lijn maakt iedereen het zelfde mee.

  drukkend gewicht.
  verlamd,
  angst.
  zwart gedaante/aanwezigheid.
  zelfde geluiden.
  gevoel bij nek.

  het gebeurd allemaal vlak voor je rem-slaap.
  hierdoor kun je dus alles zelf zien horen en voelen.omdat je in je dromen alles kunt doen.

  ik heb nu inmiddels 12 jaar ervaring en er elke week last van.
  soms ben ik erg bang soms ook niet.

  het ligt er totaal aan hoe je fysiek en geestlijk ervoor staat.
  ik heb van alles gezien en gevoeld.
  om geweldige hor ror films van te maken maar dat lijkt me overbodig.

  het kan iets wetenschappelijk zijn maar NET zo goed iets paranomaals.
  moeder aarde heeft nog wel meer geheimen en je zult er maar vrede mee hebben.

  het beste wat je er tegen kunt doen is regelmaat in je slaap voldoende rust in lichaam en geest.voorkom stress!

  laat je vooral niet gek maken door enge posts.
  het is VOORNAMELIJK je eigen fantasie die je bang maakt.

  maar als je mijn mening vraagt is het een mix van ; lichaamelijke stoorenis,fantasie,demonen.

  demonen zijn slecht.maar als ik het 1 geloof,geloof ik het andere ook.
  dus kies de partij van het goede en daar vind ik mijn rust in. ook wetend dat hij de ENIGE is die alles kan genezen.

  Reactie
  #15

  Hoi,

  Ook ik heb hier al zeker een jaar of vijf last van (ben nu 21). Ik heb ontdekt dat ik het meestal heb in tijden dat mijn slaapritme/patroon anders loopt. Zo heb ik het meestal wanneer ik overdag in slaap val (wat dus niet mijn normale ritme is) en in tijden dat ik te weinig, onregelmatig of te veel geslapen heb. Ik probeer daar dan ook rekening mee te houden door zo'n regelmatig mogelijk leven te leiden, waar ook een bepaald regelmatig slaapritme bijhoort.
  Wat er bij mij gebeurd is dat ik geestelijk wel wakker ben maar dat mijn lichaam zich niet kan bewegen. Ik vind dit na vijf jaar nog steeds eng! ook hoor en voel ik vaak dingen om me heen, zoals stemmen en gerinkel, die er dan niet blijken te zijn wanneer ik echt wakker ben geworden. eng!! ben blij dat ik nu weet dat het een naam heeft en dat meerdere mensen er last van hebben. Het is namelijk zo dat veel mensen het vreemd vinden en het niet erg geloofwaardig vinden of aandacht trekken.
  groeten Loes

  Reactie
Reageer op: slaapverlamming?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief