Bang voor kanker

  • #1

    Hallo iedereen,

    Begin bij het begin. Eind 2018 ontwikkelde ik een kuchje. Het was net uit met mijn ex vriendin waar ik 5 jaar mee was geweest. Ik was toen 19 jaar en ik was helemaal kapot omdat ze me niet goed had behandeld en ik toen ineens alleen was. Lang is dit een hele moeilijke periode geweest. Toen ik dat kuchje ontwikkelde ben ik naar de huisarts geweest, die dacht aan niks geks en gaf wat codeine mee. Een paar maanden later kwam ik weer langs want het was nog niet weg. Long functie onderzoek gedaan om te testen op asthma maar dat was het ook niet. Arts was ervan overtuigd dat ik dat kuchje had ontwikkeld door stress en het zelf een beetje in stand hield. Ik rookte destijds ook dus daar was het ook aan gelinkt. Ik heb het verder genegeerd en eind 2020 stopte ik met roken. Het kuchje werd beter en tot aan vandaag is het ook echt beter geworden maar het blijft aanwezig. Het is niet alsof ik de hele tijd hoest, het is meer een soort gevoel in mijn keel wat ik weg probeer te krijgen door vaak mijn keel te schrapen. Soms voel ik een kriebel en hoest ik 1x om het weg te krijgen (ik denk dat ik 3-4 keer per uur zachtjes kuch).

    Na het stoppen met roken heb ik het eigenlijk genegeerd, het stoorde me niet echt en het gaat weg als ik rustig lig of slaap dus ik liet het gewoon zijn voor wat het is. Ongeveer 5 weken geleden ontdekte ik een onbeweegbare keiharde knobbel in mijn hals. Ik heb al jaren een heftige angststoornis dus ik paniekte hier meteen over. Ik ben naar mijn huisarts geweest en die verwees me door voor een echo. Uit de echo bleek dat er niks aan de hand was, geen raar weefsel en ook geen klier. Radioloog was ervan overtuigd dat het misschien om een extra rib ging! Ik kon dat vergeten.

    Echter kwam er in die week wat bij (4 weken geleden). Ik kreeg een drukkend gevoel op mijn hoofd rond mijn rechterslaap en bij mijn kaak. Ik zocht dit meteen op en kwam uit op hersentumoren en dat een symptoom daarvan ook was dat je kracht verlies hebt. Ik ontwikkelde licht krachtverlies in mijn linker arm en linker been. Ik ben hier meteen mee naar de huisarts geweest, die voerde wat tests uit en gaf aan dat ze geen asymmetrie merkte en dat mijn fysieke klachten echt hoogstwaarschijnlijk te wijten zijn aan de hoeveelheid stress die ik op mijn lichaam zet de laatste weken. De klachten rondom mijn hoofd en “zwakker gevoel links” zijn niet toegenomen in de afgelopen maand. Ik kan verder ook gewoon alles doen, maar het voelt iets zwaarder ofzo. Misschien zit het tussen mijn oren. De huisarts vindt het niet nodig om verdere scans te doen en onderzoeken, omdat er geen reden is tot zorgen. Ik ben therapie gestart voor mijn angststoornis en ze is ervan overtuigd dat dat mijn klachten gaat verhelpen. In de afgelopen jaren heeft ze vaak mijn longen beluisterd/het zuurstof in mijn bloed gemeten en bloedonderzoek gedaan en alles was altijd top. Laatste bloedonderzoek liet een licht verhoogde ALAT waarde zien maar dat kon komen door wat alcohol de dagen ervoor en misschien valeriaan die ik 3 weken achter elkaar slikte elke dag om beter te slapen. Over 6 weken opnieuw prikken.

    Mijn angst is: dat ik al sinds 2018 longkanker heb. Deze is nu inmiddels uitgezaaid naar mijn hersenen en misschien ook mijn lever waardoor mijn ALAT licht verhoogd is (95 ipv onder de 50). Mijn huisarts zegt dat het praktisch onmogelijk is om 4 jaar een “kuchje” te hebben en op deze manier dat te wijten is aan longkanker. Helemaal omdat het niet erger wordt en over de jaren zelfs beter is geworden. Ook zegt ze dat er dan in deze jaren iéts te horen zou moeten zijn bij het luisteren van de longen.

    Ik ben 23 jaar oud en ik vrees echt voor mijn leven. Mijn therapeut zegt dat ik mijn huisarts moet vertrouwen en mijn gedachten moet loslaten. Wat vinden jullie van dit verhaal en mijn klachten? Ik ben zo bang dat ik iets genegeerd heb en dat het nu te laat is. Wil nog zoveel doen..

    Reageer
    #2

    Je huisarts heeft helemaal gelijk! En je therapeut ook

    Reageer
    #3

    Tijd gaat het antwoord geven, geruststelling vragen niet.

    Uiteindelijk gaat iedereen die heeeeel lang leeft dood aan kanker.
    In de tussentijd hoop ik dat je leert leven met de onzekerheid die bij leven hoort.

    Reageer
    #4

    @John. Zelfs zonder een longfoto of ct scan, moet ik gewoon vertrouwen op de huisarts? Ik snap wel dat de huisarts weet wat ie doet.

    Reageer
    #5

    @Alias. Bedankt voor je antwoord. Zo is het ook, maarja ik ben pas 23. Heb veel plannen nog in het leven. Moet leren te vertrouwen ook zonder scans of foto’s vragen denk ik dan maar..?

    Reageer
    #6

    Er is geen enkele reden om aan iets ernstigs te denken. Als de huisarts ook maar enige twijfel had gehad aan de had van klachten, had die je meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis

    Reageer
    #7

    Ja dan hoor je van die verhalen dat de huisarts is jarenlang heeft mis gediagnosticeerd en dat het toch wat was. Ben dan bang dat ik minder serieus word genomen omdat ik hypochonder ben terwijl ik het allemaal wel echt voel..

    Dus jij zegt vertrouw de huisarts en het feit dat zij geen noodzaak ziet om foto’s of scans te maken anders had zij wel iets gezegd? Toch naar zo dat hoestje voor jaren en dat gevoel in mijn hoofd die ik al een maand heb.

    Reageer
    #8

    "terwijl ik het allemaal wel echt voel.." Ik geloof je op je woord dat je het echt voelt. Daar heb ik geen enkele twijfel over. Alleen over oorzaak denk ik anders. Je bent bang dat je iets ernstigs hebt, terwijl ik weet dat dit soort klachten typisch zijn voor spanningen, angsten en hyperventileren. Voor longkanker ben je veel te jong en dan zou je toch echt andere klachten moeten hebben. Je moet wat aan het hyperventileren doen en aan je angsten. ( voor de angsten heb je een therapeut als ik goed begrijp). Voor het hyperventileren zou je naar een fysiotherapeut kunnen gaan voor ademnhalingsoefeningen

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Inderdaad John, voor de angsten heb ik nu een psycholoog. Aan welke andere dingen zou je denken bij longkanker? Heb wel vaak gekleurde sputum als ik hoest (licht bruin) en bruine stukjes en soms een beetje bloed (huisarts denkt irritatie) foto’s laten zien aan huisarts maar die zegt dat het er niet zorgwekkend uitziet.

    Reageer
    #10

    Als ik je nou die klachten ga opnoemen weet ik bijna zeker dat je dan van alles gaat voelen wat erop zou kunnen lijken. En dan voed ik dus je angst. Dat kunnen we beter niet doen. Als je veel hoest ( en dat opzettelijk doen om te kijken of er nog wat in je sputum te zien is) ga je vast en zeker irritaties krijgen. Ik denk dat je toch vooral op het oordeel van je huisarts en je therapeut moet vertrouwen.

    Reageer
    #11

    Dank John. Mijn hoofd vraagt maar om een ct-scan maar ik moet er misschien tegen vechten.. mijn huisarts vindt dat namelijk niet nodig.

    Kan het echt stress zijn om zoveel jaar een hoestje te hebben en nu een maand dit drukkende gevoel in mijn hoofd te hebben samen met een licht zwakker gevoel in linker arm en linker been?

    Nb: als ik soms hoest en spuug om mijn sputum te zien zie ik soms een klein stipje of streepje bloed. Dit is in een maand misschien 3-4 keer gebeurd en wanneer het gebeurt is het óf midden in de nacht óf in de ochtend vroeg. Kan geen kwaad?

    Reageer
    #12

    @John?

    Reageer
    #13

    Je hebt geen idee wat angst en stress allemaal kan veroorzaken. Een scan is echt niet nodig

    Reageer
    #14

    Ik ben btw niet 24/7 beschikbaar voor het forum. Dus het kan even duren voordat er een antwoord komt.

    Reageer
    #15

    Dat snap ik, bedankt dat je antwoordt. Wanneer zou jij een scan wel nodig vinden dan bijvoorbeeld?

    Reageer
Reageer op: Bang voor kanker


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief