Help ik wil niet van mijn eetstoornis af en het dreigt uit te komen!

 • #1

  Lieve lezers,

  Ik ben een vrouw van bijna 30 jaar en ik leef al ruim 15 jaar met een eetstoornis, Boulimia. Ik ben altijd wel bezig met een dieet, zowel een super gezond dieet als bizar slechte diëten. Mijn BMI is altijd gemiddeld, dus het valt niemand op. Ik heb ooit wel eens gezegd tegen een klein aantal mensen dat ik in het verleden een eetstoornis heb gehad. De waarheid is echter dat ik hier nog steeds mee te maken heb. Nu ga ik iets zeggen wat waarschijnlijk totaal debiel overkomt maar probeer alsjeblieft niet te oordelen, want ik weet zelf ook niet waarom ik dit doe. Ik heb sinds een jaar een soort klier die alsmaar meer opzwelt. Op internet heb ik gezien dat dit zeer hoogstwaarschijnlijk mijn onderkaakspeekselklier is. Vervolgens zag ik dat dit in verband gebracht kan worden met een eetstoornis en dat is dus ook direct de reden dat ik niet naar de dokter wil. Ik wil dit niet eerlijk toegeven, uit angst dat mensen dat stukje weg willen nemen. Wel maak ik me enorm zorgen om die bult die dus alsmaar groter wordt. Ik begrijp heel goed dat het ongelooflijk idioot is om niet van een eetstoornis af te willen, maar ik meen het serieus als ik zeg dat ik er echt niet vanaf wil. Stoornis of niet, het geeft mij een gevoel van controle, macht, daadkracht, moed, zelfverzekerdheid - en dat gevoel krijg ik elke keer weer als ik begin met een bizar dieet of na een vreetbui ga overgeven. Ik kan heel erg weinig, ik ben niet echt getalenteerd, gewoon een gemiddeld persoon. Prima verder, maar mijn obsessie met eten geeft mij het gevoel dat ik dichter bij mezelf sta. Door de eetstoornis ben ik mijn eigen beste vriendin geworden en ik voel me ook zeer zelden eenzaam. Ik ben eigenlijk gewoon best wel happy zo. Ik heb alles goed voor elkaar in mijn leven op elk gebied (zo lijkt het voor mij dan). Wel is het zo dat ik absoluut niet meer de sociale vlinder ben die ik vroeger altijd was. Ik ga al zeker 10 jaar niet meer uit, ik probeer vakanties/uitjes etc allemaal te vermijden i.v.m. de verleidingen op het gebied van voeding. Ik lees elke dag over voeding, diëten, body&mind etc en die 'obsessie' maakt me rustig. Maar nu komt dus het punt dat ik echt naar de dokter moet gaan voor die bult onder mijn kaak die langzaam blijft groeien. En ik ben zo verschrikkelijk bang en ik kan het aan niemand kwijt. Heeft iemand advies?

  Reageer
  #2

  Hey,

  Het eerste wat ik graag kwijt wil, is dat jou verhaal me aangrijpt.....want je schrijft dat je gelukkig bent zo,met jezelf als beste vriendin.

  Maar is dat niet omdat je eigenlijk best eenzaam bent? Ik zou dat in elk geval wel zijn als ik mezelf een sociaal leven zou ontzeggen!

  Ik ken je niet,maar hoop toch dat je wel naar de dokter gaat. Niet alleen voor die opgezette klier,maar ook om over je eetstoornis te praten. Want je maakt je eigen lichaam, dus je eigen beste vriendin, nu ziek en uiteindelijk kapot! Omdat steeds braken gewoon echt slecht voor je is.

  Wees aub eerlijk tegen jezelf en probeer hier uit te komen, je hebt nog een heel leven voor je. Geef je zelf die kans en zoek hulp!

  Waarschijnlijk was dit niet een reactie waar je op zat te wachten,maar ik hoop dat je er in ieder geval nog een keer over na denkt.....

  X Suzan

   

  Reageer
  #3

  Een opgezette speekselklier kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen een speekselsteentje. De link met een eetstoornis zal zo snel niet worden gelegd. Dus zou ik je aanraden om daar gewoon mee naar de huisarts te gaan.
  Over de eetstoornis
  Je schrijft:
  "het geeft mij een gevoel van controle, macht, daadkracht, moed, zelfverzekerdheid – en dat gevoel krijg ik elke keer weer als ik begin met een bizar dieet of na een vreetbui ga overgeven". En dat is precies wat een eetstoornis wilt en doet. Want in werkelijkheid heb jij zelf helemaal geen controle, maar heeft de eetstoornis jouw onder controle. Iets waar je toch maar eens goed over na moet denken.
  Als je namelijk zelf in control zou zijn, had je de eetstoornis helemaal niet nodig.
  Het is de eetstoornis die conrole heeft over je doen, laten en denken.

  Reageer
Reageer op: Help ik wil niet van mijn eetstoornis af en het dreigt uit te komen!
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief