Ritalin, zelfmedicatie en oneigenlijk gebruik.

 • #1

  Beste lezers,

  Toen ik 16 was (nu 28) is bij mij ADD vastgesteld door PsyQ. Ritalin voorgeschreven gekregen, maar de behandeling nooit doorgezet. Het idee van de hele dag aan de pillen stond mij extreem tegen op die leeftijd.

  De laatste tijd heb ik wat problemen met vermoeidheid en concentratie op werk. Daarnaast moet (lees: wil) ik wat examens maken, waarvoor buiten werktijd/ in het weekend geleerd moet worden.

  Via via heb ik Ritalin kunnen krijgen. De laatste tijd neem ik wel eens een pilletje bij een inkak-moment of als ik moet presteren/ leren. Dit werkt als een tierelier (energiekick, flinke focus en 0 afleidingen - shit gets done). De bijwerkingen zijn ook duidelijk: verhoogde hartslag, zweten, vermindere eetlust en in veel mindere mate hoofdpijn, misselijkheid en moeite met inslapen (afhankelijk van tijdstip innemen).

  Ik heb mij redelijk verdiept in het middel en ben zeker ook op de hoogte van de bijwerkingen. Toch lijken de meningen enigzins uiteen te lopen mbt Ritalin en eigenlijk wil ik weten:

  Hoe schadelijk is het incidenteel nemen van methylfedinaat nou echt?

  We spreken over hoeveelheden van max 20 mg per dag, maximaal 3 dagen per week.

  Ik heb al een afspraak gemaakt bij de huisarts, waarbij ik dit gewoon open en eerlijk ga bespreken.

   

  PS.

  Dat ik een beetje stom bezig ben weet ik wel, vooral omdat het niet gemonitord word. Ik overweeg en zie ook zeker de reguliere weg. Echter zijn de de wachttijden bij instanties als PsyQ op dit moment minimaal 8 maanden. I need results now. (generation instant gratification).

  Reageer
  #2

  Als je ADD/ADHD hebt zie ik niet meteen een probleem in het gebruik, maar wellicht in de dosering omdat je nogal wat bijwerkingen hebt.
  En wat is schadelijk... alle medicijnen zijn in principe schadelijk. Zelfs paracetamol. Dat is allemaal betrekkelijk.
  Bespreek het inderdaad met je huisarts

  Reageer
  #3

  Dank voor de reactie!

  Dat is helemaal waar. Het is ook de afweging tussen wat het oplevert en wat het kost (bijwerkingen). Het levert mij tot nu toe erg veel op. De negativiteit omtrent ritalin doet mij twijfelen.

  Afspraak bij de huisarts is gemaakt :).

  Reageer
  #4

  Hi PeterPan,

  In principe is bijna ieder medicijn schadelijk, zeker op de lange termijn. Een psycholoog kan vaststellen dat je ADHD hebt maar ik vind dat je dit nooit met zekerheid kunt zeggen. De klachten die iemand met ADHD ervaart kan iemand zonder ADHD kan namelijk ook ervaren, maar dit kan dan een andere oorzaak hebben (Discrepant IQ, laag IQ, karakter, moeite met het behouden van overzicht, onzekerheid, (faal)angst etc.), kortom: een psycholoog kan nooit in je hoofd kijken en geeft je een diagnose op basis van een aantal criteria waar je aan moet voldoen om de diagnose te krijgen alleen dan alsnog is er niets bekend over de aanleiding of oorzaak. Dat je de laatste tijd moeite hebt met je concentratie op je werk kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, daarnaast is het zo dat je doordat je moeite hebt met concentreren ook nog eens extra vermoeid raakt. Maar vergeet even dat je ADHD hebt en begin bij de basis, is het werk wat je momenteel doet nog steeds het werk wat je leuk vindt en haal je hier energie uit in plaats van dat het alleen maar energie kost? hoeveel uur per week werk je per week? en merk je dat je op je tenen moet lopen om goed te kunnen presteren? dit zijn allemaal vragen die je jezelf in eerste instantie kunt stellen om te achterhalen wat de oorzaak is, want uiteindelijk is het makkelijk om het op 'ADHD' af te schuiven. Daarnaast kunnen dingen die spelen in je privé leven ook doorspelen op het functioneren op je werk.

  Reageer
Reageer op: Ritalin, zelfmedicatie en oneigenlijk gebruik.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief