Paniekaanval of toch niet?

 • #1

  Hallo,

  Ik hoop dat iemand antwoord heeft op mijn vraag of zich wellicht hierin kent.

  Sinds een tijdje ervaar ik een soort paniekaanval. Echter vraag ik me af of het daadwerkelijk een paniekaanval is. Ik vind het zelf moeilijk te bepalen.

  Ik voel de 'aanval' zoals ik het nu maar even noem kort van te voren aankomen. Het is dan alsof er iets zwaars mijn lichaam uit wil, terwijl ik tegelijkertijd het gevoel heb dat er een olifant op me is gaan zitten waarbij mijn keel wordt dicht geknepen. Ik voel dit gevoel in een rap tempo toe nemen. Ik probeer dan rustig adem te halen en kan ondertussen gewoon verder gaan met mijn bezigheden. Binnen nog geen halve minuut zakt dit nare gevoel weer. Ik voel me daarna vaak heel moe en mijn lichaam zwaar.

  Ik heb dit eens een tijdje geprobeerd te 'observeren'. Mijn leefomstandigheden zijn hetzelfde, er hebben geen ingrijpende gebeurtenissen o.i.d. plaats gevonden. Dus daar kan het niet vandaan komen denk ik. Ik heb tijdens zo'n aanval geen negatieve, angstige gedachten. Het kan wel op ieder moment opkomen, ongeacht met wie en waar ik ben.

  De gedachten die dan wel ineens voorbij schieten tijdens zo'n aanval lijken op herinneringen/gedachten van vaak leuke situaties die ik nooit heb meegemaakt. Alsof ik mezelf op dat moment in een film ofzo bevind. Het zijn eigenlijk ook nooit dezelfde terugkerende gedachten.

  Ik kan het voor mezelf moeilijk plaatsen. Zijn dit nu wel paniekaanvallen, zonder angst te ervaren, maar wel met lichamelijke symptomen? En waarom heb ik die gedachten alleen op deze momenten. Heb het idee dat ik langzaam gek aan het worden ben.

  Ik heb dit nu ongeveer een jaar en het komt ongv 1 a 2x per maand voor.

  Iemand die dit herkent of er meer over weet?

   

  Alvast ontzettend bedankt voor je reactie!

  Reactie
  #2

  Het kunnen angst- paniekaanvallen zijn. Of hyperventilatie aanvallen.
  Doe eens de testen op:
  https://www.dokter.nl/zelftesten/angststoornistest/
  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  Reactie
  #3

  Je voedingspatroon kan een rol spelen. Zelf in het verleden iets vergelijkbaars gehad. Altijd zorgen voor complexe koolhydraten, eiwittne, vetten en vezels bij elk eetmoment. Diverse voedingssupplementen kunnen helpen om allerlei neurotransmitters aan te maken, zoals serotonine. Gebruik zelf 5htp maar is persoonlijk. Misschien ook ontregelde hormonen.

  Reactie
  #4

  Bedankt voor jullie reactie

  Reactie
Reageer op: Paniekaanval of toch niet?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief