tinteling aan me rechtkan (been ) en (arm )

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  hallo ik heb een vraag

  ik heb al vanaf zaterdag een nier bekken onsteking maar nu is de vraag ik slik er tabletten voor, maar nu heb ik dus tintelingen aan me rechtkant en ben dus bang dat er nu weer wat anders aan de hans is kan je mij hier antwoord op geven

  heel erg bedankt groetjes louise

  Reactie
  #2

  Tintelingen zijn geen bekende bijwerking van antibiotica.

  Tintelingen kunnen wel verschillende andere neurologische oorzaken hebben.

  Als je beschrijft dat het zowel je aan je arm als aan je been is, als ik het goed begrijp, dan zou ik je toch willen verwijzen naar de huisarts om een (lichte) beroerte of TIA uit te sluiten.

  Een TIA is binnen 24 uur weer over, een beroerte kan echt ernstiger zijn.

  De FAST-test (Face Arm Speech Test) is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen. Hieronder staat aangegeven hoe u deze test uitvoert:

  Face (gezicht): vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte.

  Arm (arm): vraag de persoon beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Als een arm wegzakt of rondzwalkt kan dit duiden op een beroerte.

  Speech (spraak): vraag de persoon of aan omstanders of er verandering in het spreken zijn opgetreden. Als de persoon onduidelijk begon te spreken of niet meer uit de woorden kon komen, kan dit duiden op een beroerte.

  Doet minimaal één van deze bovenstaande verschijnselen zich voor, handel dan direct en bel 112. Hoe eerder een beroerte behandeld wordt, hoe meer kans op herstel! Geef ook door aan 112 hoe laat de verschijnselen begonnen.

  Tot slot kan de T in FAST gebruikt worden voor Tijd. Het is belangrijk om bij één of meer signalen zoals hierboven beschreven, de tijd van aanvang van de verschijnselen te onthouden en door te geven aan de huisarts of aan 112.

  Dit is van belang voor de behandeling.

  Reactie
  #3

  Het is niet de bedoeling u te klaten schrikken als wel u te attenderen op de mogelijke ernst.

  Een eenvoudiger perifeer neuropathische aandoening kan ook in het spel zijn.

  Dat is ook om met uw huisarts te overleggen, wellicht met minder spoed, maar toch.

  Reactie
  #4

  Wist u dat…

  … per jaar ongeveer 41.000 personen voor het eerst getroffen worden door beroerte?
  Dat zijn meer dan 100 personen per dag!
  … een beroerte ingrijpende gevolgen kan hebben? Lichamelijk én psychisch!
  … beroerte de belangrijkste oorzaak van invaliditeit is? Elk jaar raken meer mensen invalide door beroerten dan door ongevallen in ons land.
  … beroerte de vierde doodsoorzaak in Nederland is?
  … bij snel ingrijpen de gevolgen van een beroerte te beperken zijn?
  …door gezond te leven u het risico op een beroerte kunt verlagen.

  Bij een beroerte kan een scala aan verschijnselen optreden. De belangrijkste symptomen van een beroerte zijn eenzijdige verlammingsverschijnselen in het gezicht, de arm en of spraakstoornissen. Vertoont iemand één of meer symptomen, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een beroerte. Let op de tijd en… bel 112! Dit vergroot de kans op herstel.
  Het bekendste en meest opvallende gevolg van een beroerte zijn de verlammingen. Na een beroerte heeft meer dan 80% van de getroffenen een of andere verlamming. De verlammingen na een beroerte in de grote hersenen beperken zich altijd tot één kant van het lichaam. We spreken van een halfzijdige verlamming. Verlammingen aan de rechterkant ontstaan na een beroerte in de linkerhersenhelft en linkszijdige verlammingen na een beroerte in de rechter hersenhelft. Verlammingen kunnen optreden aan een kant van het gezicht (het gezicht trekt scheef, de mond gaat hangen), of in een arm of been. Arm en been of gezicht kunnen ook tegelijkertijd verlamd raken. Soms is iemand aan een kant van het lichaam helemaal verlamd.
  Verward spreken (afasie) of onduidelijk spreken (dysartrie).
  Afasie (A (= niet) fasie (= spreken)) is een taalstoornis. Bij een afasie is het taalcentrum in de hersenen aangedaan. Iemand begrijpt geen taal meer en/of kan zelf geen taal meer gebruiken. Iemand met een dysartrie (dys = niet goed, artrie = uitspreken) spreekt onduidelijk omdat hij moeite heeft met het bewegen van de spieren van mond, tong en keel. Als je goed luistert, kan je iemand met een spraakstoornis wel verstaan en begrijpen.
  Iemand krijgt een wazig gebied in een deel van het gezichtsveld. Het wazige gebied ontstaat niet door uitval van één oog. In beide ogen is hetzelfde stukje aan de linker- of rechterkant van het gezichtsveld weggevallen. De uitval ontstaat door een beschadiging in de hersenen. Iemand met uitval van één kant van het gezichtsveld kan alsnog zien wat er in het wazige stukje van het gezichtsveld gebeurt als hij zijn hoofd draait. Hij kijkt dan met het intacte gedeelte van zijn gezichtveld. Niet bij iedereen is hetzelfde stukje van het gezichtsveld wazig geworden. De plaats van het wazige gebied is afhankelijk van de plaats van de beschadiging.

  Reactie
Reageer op: tinteling aan me rechtkan (been ) en (arm )
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief