Druk op voorhoofd tijdens het vliegen

 • #1

  Goeiendag

  Afgelopen zomer ben ik voor de 1e keer gaan vliegen , deze reis was helemaal naar amerika en ik had een overstap in atlanta
  de 1e vlucht van adam naar atlanta ging perfect zoals die hoort lijkt me
  maar bij de 2e vlucht kreeg ik onwijs veel last van druk achter mijn oog en mijn voorhoofd zelfs zo erg dat ik moest tranen. ik dacht dat het kwam omdat het hevig onweerde en stormde ? ik wist niet beter. ik heb de klachten alleen als we gaan landen

  echter vandaag ben ik van San antonio naar new york gevlogen en bij de 1e vlucht kreeg ik weer dezelfde klachten , onwijze druk en pijn achter het oog zelfs zo erg dat ik ging tranen
  bij de 2e vlucht was het weer raak , en mijn grote vraag en zorg is nu wat is dit

  over 6 dagen heb ik weer 2 vluchten en 5 dagen daarna weer 2 ? ik ben geen fan van de amerikaanse doktoren dus ik laat het liever me in nederland onderzoeken.

  Enig idee wat het is en wat ik er tegen kan doen

  Met vriendelijke groet

  Erik

  Reageer
  #2

  Ik heb al veel gevlogen echter tot deze week nooit last gehad van mijn ogen.Onbeschrijfelijke pijn in mijn linker slaap en achter mijn oog wat begonnen was bij de daling. Diezelfde avond een barstende hoofdpijn. Gedurende enkele dagen een stekende pijn wanneer ik opzij keek. Het enige wat verlichting gaf was koude dranken drinken en een natte koude handdoek op mijn oog leggen.
  De pijn wordt veroorzaakt door een hoge druk in de sinussen en uit zich meestal in de vorm van oorpijn maar bij sommige mensen dus bij de ogen.
  Op de terugweg heb ik Sinex neusspray gebruikt en een medicijn dqt vrij verkrijgbaar is in Amerika nl Sudafed. Dit verlaagt de druk in de sinussen. Gelukkig op de terugreis nergens geen problemen meer mee gehad.

  Reageer
  #3

  Ja, je beschrijving en uitleg is helemaal juist.

  Het zijn inderdaad de sinussen die tijdelijk minder doorgankelijk zijn als gevolg van zwelling van de slijmvliezen.

  Reageer
  #4

  Tijdens snelle en steile landing van het vliegtuig heb ik erg veel last van hoofdpijn in mijn voorhoofd. De pijn blijft zeker nog 1 dag hangen.
  Het is alleen tijdens een steile landing maar dan zo erg dat ik denk dat de aders in mijn hoofd springen. Bij een landing op schiphol heb ik geen last, ik denk omdat de landing dan heel geleidelijk gaat. Weet iemand een remedie zodat ik zonder of met weinig pijn toch kan vliegen? De oordopjes of asperine helpen niet.

  Reageer
  #5

  Ik heb het idee dat er druk op je voorhoofdsholte ontstaat. Blijkbaar zijn de luchtwegen naar de voorhoofdsholte niet goed doorgankelijk. Een KNO-arts zou je hierbij moeten kunnen helpen als je veel vliegt.

  Reageer
  #6

  Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zgn. neusbijholten, die in directe verbinding staan met de neusholte. De twee voorhoofdsholten, gelegen boven de ogen, en de twee kaakholten die zich achter de wangen bevinden, zijn het meest bekend. Minder bekend, maar zeker zo belangrijk, zijn de holten in het zeefbeen. Deze zgn. zeefbeenholten bestaan uit een systeem van vele kleine holten en bevinden zich aan beide kanten tussen de neusholte en de oogkas. De kaakholten en de voorhoofdsholten staan via dit zeefbeen met de neus in verbinding. Als laatste holte kennen we nog de wiggebeensholte, ver achterboven in de neus.

  Lees deze informatie van de KNO-artsenvereniging over de holten.

  http://www.kno.nl/voorlichting/bijholten.php

  Reageer
  #7

  De luchtdruk in een vliegtuig is veel lager dan op de grond. Dat voelt u aan uw oren. Dat kan een onprettig gevoel zijn, wat meestal op te lossen is door te slikken, geeuwen of kauwen. Helpt dat niet, dan biedt de ‘valsalvabeweging’ wellicht uitkomst: mond dichthouden, neus dichtknijpen en dan uw neus ‘snuiten’. Maar wees voorzichtig, want als u het te vaak of te hard doet, kan ook dat oorpijn of zelfs letsel veroorzaken. Helpt ook dat niet? Dan zit er maar één ding op: afwachten. Na de landing komt het vanzelf goed. Voor verkouden passagiers kan vliegen onaangenaam zijn. Uw luchtwegen zijn verstopt, waardoor de veranderende luchtdruk oor- of hoofdpijn kan veroorzaken. Mensen met een flinke verkoudheid of hooikoorts of met voorhoofdsholteontsteking kunnen beter niet vliegen.

  Reageer
  #8

  Dank je voor het antwoord, ik heb de kno arts gebeld. Deze adviseerde mij Otrivin te proberen. Ik vlieg woensdag, maar ben nu flink verkouden dat is volgens alles wat ik tot nu toe gelezen heb ook niet bevordelijk. Als Otrivin niet helpt zit er niets anders op dan in het vervolg niet meer te gaan vliegen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Jeetje. Als ik alles zo lees op de fora dan moet ik nu al nerveus worden. Ben snipverkouden en vlieg morgennacht naar Tunesië. Dat gaan drie zware uurtjes worden als ik alle berichten mag geloven.

  Reageer
  #10

  Nee hoor, als je rekening houdt met de gezwollen slijmvliezen en een flinke zakdoek bij de hand houdt, en een zuurtje zuigt en misschien wat eucalytus in de zakdoen doet, komt het allemaal goed... Dat zorgt er allemaal voor dat de buis van Eustachius goed open blijft tijdens de drukverschillen.
  Fijne vlucht.

  Reageer
  #11

  Sommige mensen ervaren oorpijn tijdens het vliegen in een vliegtuig. Meestal gebeurt dit als het vliegtuig daalt.

  Deze oorpijn wordt veroorzaakt door het drukverschil dat ontstaat tussen de luchtdruk in het middenoor (aan de binnenkant van het trommelvlies) en de luchtdruk aan de buitenkant.

  In kleine ruimte in het middenoor achter het trommelvlies zit lucht. Deze luchtkamer staat in verbinding met de achterkant van de neus via een lang en smal kanaal, de buis van Eustachius.
  Normaal is de luchtdruk aan de buitenkant op het trommelvlies, gelijk aan de luchtdruk aan de binnenkant.
  Als een vliegtuig nu gaat dalen dan neemt de luchtdruk in het vliegtuig en dus op het trommelvlies aan de buitenkant toe. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen geduwd en dat doet pijn.
  Als de buis van Eustachius goed open staat, dan zal de luchtdruk aan de binnenkant op het trommelvies, via de neus en de beruchte buis van Eustachius, dezelfde worden als de druk aan de buitenkant. Dan heb je dus geen pijn.

  Normaal is de buis van Eustachius gesloten. Maar hij gaat heel even open (lang genoeg om de luchtdrukverscillen op te lossen) als we slikken, geeuwen, kauwen (op kaugum) of zuigen (op snoepjes).
  Bij de meeste mensen is dit voldoende om de drukverschillen tijdens het dalen op te lossen.

  Echter, bij sommige mensen gaat de buis van Eustachius niet zo gemakkelijk open. Hierdoor blijft er dus langer een drukverschil bestaan tussen de binnen en de buitenkant.

  Bij sommige mensen is de buis van Eustachius bijvoorbeeld smaller dan normaal. Maar ook als een verkoudheid de binnenkant van de buis van Eustachius laat zwellen, kan de buis van Eustachius gaan dichtzitten, met alle bekende problemen bij het dalen dus als gevolg.
  Ook hooikoorts, keelpijn en sommige andere aandoeningen hebben zo`n effect op de buis van Eustachius.

  Deze uitleg is nodig om hetvolgende te begrijpen.

  Het beste kun je dus niet gaan vliegen als je last hebt van een moeilijk openende buis van Eustachius...

  Als je toch wilt vliegen, en als je even een kwartiertje tegen wat pijn kunt (want echt schade kan het niet opleveren), dan kun je dat gerust doen.

  Er zijn wel wat hulpmiideltjes voor mensen met een latig openende buis van Eustachius voor als het vliegtuig gaat landen.

  Ten eerste, zuig op een zuurtje. En je begrijpt nu waarom...!

  Ten tweede, knijp tijdens het dalen je neus en je mond dicht, en probeer dan met een beetje extra druk uit te ademen. Hiermee pers je dus lucht door het hopelijk hele kleine doorgangetje in de buis van Eustachius. Je voelt dan een plopje in je oor, en dat is het trommelvlies dat eerst naar binnen stond en door het oplossen van het drukverschil weer normaal staat. En je begrijpt nu ook waarom dat dus de pijn direct kan oplossen.

  Ga dus niet slapen als het vliegtuig gaat landen, want dan kun je deze truucjes niet doen!

  Als dit allemaal niet helpt, neem dat flink wat pijnstillers, en sla je er dapper doorheen.

  Misschien kun je de huisarts extra antihistaminica vragen als je allergisch bent. Dat helpt tegen het zwellen van de binnenkant van de buis van Eustachius, en je begrijp nu waarom dat dus je pijn-probleem tijdens het landen kan oplossen.

  Ik denk dat ik duidelijk ben geweest...!

  Reageer
  #12

  Otrivin laat zwelling buis eustachius en van de voorhoofdsholteverbindingen slinken waardoor drukverschil sneller oplost en je dus minder klachten hebt.

  Reageer
  #14

  Al een oplossing gevonden voor het probleem? Ik heb dezelfde klachten en de pijn is bijna niet te dragen. Ik heb er zelfs 3 dagen last van. Ik heb het een aantal keren gered dat ik de klachten niet had door: snuiven Otrivin 2 dagen voortijd tot vlucht; oordopjes die speciaal voor het vliegen zijn, ze heten herrieschoppers en zijn te koop bij de drogist; 2 asprines een half uur voor de landing; en toch voor de zekerheid ook nog kauwgom. Heel wat middelen die mij 4 vluchten geholpen hebben. Echter een week terug heb ik het weer gehad.
  Nog meer tips?

  Reageer
  #15

  He. dit ken ik, geschreven zoals mijn ervaring. Nog nooit last gehad van zulke ..scheurende hoofdpijn op het voorhoofd als afgelopen landingen in Philadelphia en Amsterdam. Alsof de spieren achter mijn voorhoofd schuren. Het liefste zat ik voorover met mijn handen mijn hoofd beschermend. Tijdens de landing zakte het al en even later was het over. Toch vind ik het eng i.v.m. een volgende vlucht.... beschadigt er iets??

  Groeten, Betty

  Reageer
Reageer op: Druk op voorhoofd tijdens het vliegen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief