Bijbal ontsteking

  • #1

    Hallo, ik heb sinds 1 week een zeer pijnlijk knikkertje los van mijn linker testikel. Het is zeer gevoelig voor bewegen en de pijn trekt omhoog in mijn onderbuik. Ik loop alsof ik in mijn kruis ben getrapt. Volgens mijn huisarts is het een bijbal onsteking en hij schreef me een antibiotica kuur voor. Maar al zoekende op internet moet je dan ook wat koorts hebben en dat heb ik niet. Ik ben enige jaren geleden gesteriliseerd en als ik hierover nadenk, kan er toch eigenlijk moeilijk een ontsteking via de urine naar de bijbal geraken. Deze weg is immers afgesloten. Ik maak me wat ongerust over de diagnose van mijn huisarts. De kuur duurt nog 1 week. Wie heeft ervaring met bijbal ontsteking, ook na een sterilisatie?

    Reageer
    #2

    Een ontsteking van de bijbal komt vaak voor bij een propstaatontsteking. Tussen prostaat en bijbal bevindt zich immers de zaadleider, waarin zich behalve zaadcellen ook allerlei voedingsstoffen 'voor onderweg' voor de zaadcellen bevinden. Bacteriën kunnen dan ook vrij gemakkelijk van de prostaat in de bijbal terechtkomen. Een bijbal-ontsteking is erg pijnlijk en kan tot koorts leiden. Een gevolg kan zijn dat er littekens en verstoppingen in de bijbal ontstaan, die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Ook kan als gevolg van de ontsteking een cyste, een met vocht gevulde holte, in de bijbal ontstaan (een spermatocele), die, als-ie groter wordt klachten kan geven. In principe kunnen allerlei bacteriën een rol spelen bij dergelijke ontstekingen; ook geslachtsziekten, zoals gonorroe ('druiper') kan soms zeer heftig verlopende ontstekingen van de bijbal geven.

    Een verstopping van de kleine buisjes in de bijbal kan ertoe leiden dat zaadcellen, die in de bijbal uitrijpen, er niet of onvoldoende door kunnen. Het aantal zaadcellen in het sperma neemt dan af, evenals de vruchtbaarheid, hoewel normaliter de andere zaadbal/bijbal genoeg zaadcellen voor een normale vruchtbaarheid zou moeten kunnen leveren.

    Bij een spermatocele is er sprake van een met vocht gevulde, meestal vrij kleine holte in de bijbal. Veel mannen hebben één of meerdere kleine spermatoceles in één of beide bijballen, mogelijk als gevolg van een vroeger doorgemaakte kleine ontsteking die vaak ongemerkt voorbij gegaan is. Meestal geeft een spermatocele geen klachten, tenzij de zwelling erg groot wordt en 'in de weg gaat zitten'. Soms zijn ze vele centimeters groot, zodat e.e.a. bij lopen hinderlijk wordt. In andere gevallen zijn en blijven ze klein en geven nooit klachten, en, aangezien een spermatocele doorgaans geen verdere gevolgen heeft, is een behandeling niet nodig.

    Reageer
    #3

    Mijn vraag gaat over een ontsteking na een steriliastie. Er kunnen dan toch geen bacterien door de zaadleider naar de bijbal Of zie ik het te simpel ?

    Reageer
    #4

    Hallo allemaal,

    Ik voelde van de week aan mijn linkerbal geen bijbal. Aan mijn rechterbal voelde ik tevens wel. Is het ernstig dat ik mijn linkerbijbal niet kan voelen (en die er dan misschien ook wel niet is) of groeit deze ooit nog weel eens aan? Ook voelde ik een heel klein bobbeltje tussen mijn rechterbijbal en rechterbal. Ik herrinner me dat ik deze een hele tijd geleden ook al voelde. Zolang ik hem niet aanrak heb ik er geen last van, maar als ik hem wel aanraak doet het behoorlijk pijn. Moet ik me hier zorgen om maken, of maar laten voor wat het is? Ik heb over deze klachten rond gezocht op internet, maar ik kan met teleurstelling niets vinden. Hopelijk kan iemand mij helpen.

    Met vriendelijke groet,

    Quint

    Reageer
    #5

    Hoi Richard,

    een beetje laat deze reactie, maar tot voor 1 week terug wist dan ook nog niks van teelbal, bijbal, ... Ondertussen helaas wel.

    Ik ben vorige week maandag geopereerd aan een waterbreuk aan mijn rechter testikel. Tegelijkertijd heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om mij te laten steriliseren.

    Na ongeveer een week (nu dus) is duidelijk geworden dat na de operatie mijn rechter bijbal en de rechter zaadleider ontstoken zijn. De artsen veronderstellen logischerwijs dat er een verband moet zijn tussen de operatie en de ontsteking, maar begrijpen eigenlijk niet hoe dit kan.

    Ik denk dat mijn geval ook duidelijk verschilt van dat van jou doordat er bij jou veel tijd zit tussen de sterilisatie en de ontsteking. Heel veel zal je aan mijn bijdrage dus niet hebben, vrees ik.

    Reageer
    #6

    Ik heb nu ruim een week pijn aan mijn ballen. De pijn is niet ondraagelijk ofzo maar wel vervelend en ik wordt er misselijk van. Ook Is er een verdikking op mijn linkerbal. Een soort bobbel. De arts in het ziekenhuis heeft mij al helemaal gechecked (op een echo na) en zegt dat het een ontstoken bijbal is maar ik twijfel weer omdat er zo'n bobbel te zien is.

    Ik kan nergens vinden of een bijbalonsteking van de buitenkant te zien is?

    Reageer
    #7

    Ik heb 3 weken geleden een operatieve sterilisatie laten doen welke probleemloos is verlopen. Nu, 3 weken laten heb ik plotsklaps last van mijn linkerbal. Er is geen bloeduitstorting, niet groter en geen problemen bij het urineren.

    De last welke ik ondervindt is eerder hinderlijk als echt pijnlijk. Aanraking van de bal levert wel een flinke pijnscheut op.

    Hierop ben ik naar de huisarts gegaan, en is de conclusie bijbal ontsteking gemaakt. (hoewel de urine test niets bijzonders aangaf, en ik geen koorts heb).

    Ik heb nu een anti-biotica kuur gekregen met CIPROFLOXACINE 500 mg tabletten gekregen van 1 week.

    Heeft iemand ook vergelijkbare medicijnen voorgeschreven gekeregen, en daar positieve- of negatieve ervaringen mee ?

    Reageer
    #8

    hoi mensen. Ik heb een probleem. Sinds een paar weken heb ik een bultje onderaan myn penis op de zaadleider. Hy groeit en is ong net een harde erwt en doet veel pyn. Die onderaan myn balzak is kleiner geworden en doet geen pyn. Wie kan myn aub antwoord geven. Durf niet na de dokter tegaan. Mvg boogschutter

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Een bultje in je balzak aan de testikel/bijbal kan een spermatocele zijn, kijk maar eens op http://www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=testikel&&lng=nl#spermatocele

    Reageer
    #10

    hoi ik heb een vriend die had ook een klein bultje als een erwt al een hele tijdt nu is er bij gekomen maar die zijn naar een hele tijd diker geworden 1 ervan toen werdt in een dag alles dik blijkt talk klier te zijn als je die voeld zei de art in ziekenhuis is beter die weg te laten halen nu ben je te laat heeft ook bijbalen bal onstoken helaas moet hij misschien 1 missen licht nu 4 dagen in ziekenhuis wet morgen meerdus denk er niet ligt overookal zegt arts niet nodig verkomen beter dan genezen voor mijn vriend meby te laat heren

    Reageer
    #11

    Ik ben heel benieuwd hoe e.e.a. is afgelopen voor je. Ik heb namelijk op dit moment vrijwel hetzelfde probleem en ben ook al eerder gesterriliseerd. Ik zie hier nergens de afloop van je verhaal, maar wil het dus graag weten.

    Reageer
    #12

    Mijn bijbalontsteking was met een dag of twee over. Ik had ineens een hele volle zak en aan één kant leek het nog dikker. Ik kreeg een antibioticumkuurtje en klaar was het.

    Reageer
    #13

    Beetje hetzelde

    2 maanden geleden een sterilisatie ondergaan met als gevolg een bijbal onsteking, welke door een anti-biotica kuur volledig opgelost was tot vorige week de bijbal weer onstoken was. Weer een anti-biotica kuur en die slaat weer goed aan alleen begrijpt de docter niet waardoor deze keer de onsteking is ontstaan omdat het volgens hem niets met de sterilisatie te maken kan hebben. Ik vind het wel erg toevallig.

    Groet Remon

    Reageer
    #14

    Kan het geen soa zijn...?

    Of misschien is een verkeerd antibioticum gebruikt?

    Reageer
    #15

    Een klassieke bijbal ontsteking is erg pijnlijk en gaat gepaard met (hoge) koorts. Ook is je balzak rood. Na een sterilisatie wordt bij een klein percentage stuwingspijn gezien, waarbij soms een cyste (spermatocele) ontstaat.
    Bij mij werd uiteindelijk ook de diagnose stuwingspijn gesteld. Vaak was de pijn zeurderig en trok via het lieskanaal naar de buik en rug. Ik heb in de loop van jaren dan ook diverse artsen bezocht. Toen zich voor de 3e keer weer een erg pijnlijke spermatocele ontwikkelde werd de linker bijbal operatief verwijderd. Nu ben ik sinds 3 jaar eindelijk klachtenvrij.
    Bij een sterilisatie wordt de zaadleider onderbroken. Op Google wordt gesuggereerd dat als de onderbreking te dicht bij de bijbal zit, dit deze klachten kan veroorzaken.

    Reageer
Reageer op: Bijbal ontsteking


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief