Dokter Google

Dokter Google - Medische Forum - Dokter.nl

Dokter Google

  • #1

    Volgens Nederlandse huisartsen brengen we onze gezondheid in gevaar door op internet te dokteren.

    Uit een enquete van TNS-Nipo in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat we bij ziekte niet meteen naar de dokter gaan, maar massaal gaan zitten 'googelen' om te kijken wat er mis is. Volgens de huisartsen circuleert er te veel onbetrouwbare informatie op het web.
    Niet meer naar de dokterIn sommige gevallen halen patiënten soms zelfs een behandelplan van het internet. Een andere gevaarlijke trend is dat mensen helemaal niet meer naar de dokter gaan, zeggen de huisartsen.

    http://www.rtl.nl

    Reageer
    #2

    Met de huidige "zorg" en de 150 eigen risico is het inderdaad op een teen na te tellen dat de mensen gaan googlen en zelfdoktoren. Want liever zelf actie dan in de staatsgarage moeten wachten op een goedkope mogelijk zelfs 2e handse onderdelen.

    via internet krijg ik BETERE EN COMPLETE informatie dan van de huisarts . bovendien zijn de huisartsen een verlengstuk van onze regering, ze moeten mensen aan het werk houden en zuinig met de medicatie zijn..... een vraag aan de patiënt "wat denk je ZELF dat het is" slaat nergens op en werkt als een uitdaging om te gaan zoeken . nog zelfbloedonderzoek en ben ik helemaal tevreden ! want voor die MOET men eerst klachten hebben. zomaar bloed laten onderzoeken...ja, dat kost te veel !!!!!!!

    nou dat werken ze anders zelf in de hand. Sommige klachten worden niet serieus genomen en laat men mensen onnodig lang met klachten lopen. Ook krijgt men vaak te horen"er is niets aan te doen". Mijn moeder heeft dit al vaak genoeg gehoord. Ook als men met klachten bij een weekenddienst aanklopt proberen ze je zo snel mogelijk met een paracetamol af te scheppen. Ik zoek zelf naar de juiste symptomen en eventuele oorzaken en adhv de resultaten ga ik snel of juist niet naar de huisarts.

    Reageer
    #3
    Reageer
    #4

    Nederlanders die niet naar de huisarts gaan maar op internet proberen uit te dokteren wat ze mankeren, kunnen hun gezondheid in gevaar brengen.

    Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van RTL hield onder patiënten en artsen. Uit die enquête komt naar voren dat zeven van de tien Nederlanders voor ze naar de dokter gaan eerst zelf op internet proberen uit te zoeken wat er mis is.

    Gevonden op:

    http://www.nu.nl/news/1399056/50/Huisartsen_waarschuwen_voor_%27dokter_Google%27.html

    Reageer
    #5

    Een groot aantal Nederlanders zegt juist veel baat te hebben of te hebben gehad bij een 'consult' van 'dokter Google'. Met het opzoeken van informatie over lichamelijke klachten op internet is dan ook helemaal niets mis, vindt het gros van de bevolking.

    Dat blijkt uit de stroom reacties op een dit weekeinde naar buiten gebracht onderzoek van TNS Nipo. Daarin wordt geconcludeerd dat mensen hun gezondheid in gevaar brengen als ze zelf via internet (bijvoorbeeld via de populairste zoekmachine Google) proberen uit te dokteren wat ze mankeren. Medische informatie via internet is niet betrouwbaar, zo stellen artsen in het onderzoek. Volgens de patiënten van dokter Google is op allerhande medische sites juist wél ontzettend waardevolle informatie te vinden, die een 'gewone' dokter je niet geeft omdat hij daar bijvoorbeeld geen tijd voor heeft. "Dokter Google kun je 24 uur per dag, zeven dagen per week lastig vallen met je vragen. Met een huisarts is dat wel anders, zeker 's nachts en in de weekeinden. Ook is er tijdens de consulten weinig tijd" , aldus een reactie.

    Zeven van de tien patiënten gaan eerst zelf proberen uit te pluizen wat er mis is met hun gezondheid. Veel landgenoten doen dat omdat ze vinden dat hun huisarts zich er te vaak met een jantje-van-leiden vanaf maakt. Zo zouden doktoren vaak standaardreacties geven als 'het zal wel weer overgaan', 'het is de leeftijd', 'we moeten maar even afwachten' of 'het is de kou'. Er wordt te snel gegrepen naar standaardmiddeltjes, terwijl mensen wel degelijk iets ernstigers mankeren.

    Voor sommigen zou het consult van dokter Google zelfs de redding zijn geweest, omdat een huisarts (soms jarenlang) een compleet verkeerde diagnose stelde. Omdat de klachten van de patiënten niet overgingen, besloten zij er informatie over in te winnen op sites van bijvoorbeeld patiëntenverenigingen. "Ik heb nu juist een goede arts gevonden via internet om mijn schildklierziekte te behandelen" , zo stelt een patiënt. Internet zou volgens de 'Googlepatiënten' bovendien beter helpen om je klachten onder woorden te brengen bij een bezoek aan de huisarts.

    Bij dat laatste sluiten ook huisartsen zich aan. Ondanks dat de TNS Nipo-enquête anders doet geloven, zijn verscheidende doktoren van mening dat internet op zich een waardevolle aanvulling kan zijn. Soms verwijzen artsen zelfs door naar medische sites.

    Zo stelt een Zoetermeerse huisarts het juist leuk te vinden als een patiënt met hem meedenkt. "Maar", zo waarschuwt hij, "blijf niet eindeloos op internet hangen. Dat kan op den duur toch schadelijk zijn voor je gezondheid. "

    Een huisarts uit Bergen op Zoom vindt het ook oké dat mensen internet raadplegen wanneer ze klachten hebben. " Een patiënt staat soms wel heel snel op de stoep."

    Reageer
    #6

    Daar ben ik het helemaal mee eens. De dokters zijn de dokters niet meer. Ik vind dat er in Nederland echt te weinig medische zorg is. Het is voor je geestelijk welbevinden veel beter als de medische zorg goed geregeld is.
    Omdat de mensen beter geinformeerd zijn, ziet menige patient door de adviezen van de huisarts heen. Er wordt het paracetamolletje en het algemeen adviesje of het "even afwachten" idee herkend. De patient wordt niet meer serieus genomen.

    Ik heb zelf ook al allerlei zelftests gekocht:o.a. paieren teststaafjes voor de urine. Dat is een begin. De apotheek gaf het mar met moeite mee, want het is een produkt dat eigenlijk niet voor de consumentenmarkt bedoeld is. Maar hebben die artsen dan het alleenrecht? Onzin. En laten we vooral niet meer slikken dat er allemaal brieven over ons geschreven worden (ik bedoel de berichten van de specialist aan de huisarts). Daar staat een heleboel onzin in en wordt de patient met heel weinig respect besproken. Laat ze toch allemaal opzooien.

    Reageer
    #7

    hartritmestoring

    Reageer
    #8

    Hallo,

    wat kan ik doen aan aftes?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Dokter Google
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif