Ernstige kramp in de benen

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Ik heb al langere tijd last van vaak zeer ernstige kramp in de benen en voeten, vooral ‘s-nachts. Het is niet zomaar kramp die je wel eens hebt als je je hebt ingespannen en als je je dan poogt te ontspannen, je spieren zich daarna onwillekeurig spannen. Het is veel en veel echter, kramp rond het scheenbeen en op de voet rond de bloedvaten op de voet. Het is soms alsof ze mijn been breken. De benen en bovenvoet zijn ook erg gevoelig; de kramp kan er zo in schieten bij de geringste aanraking (voet trekt scheef). Ik word er soms ook gewoon fysiek misselijk van (zie ook asgrauw; laatst brak het zweet me helemaal uit). Ik let er in het algemeen op goed te drinken, masseer vooraf ook wel mijn benen, weet ook hoe op mijn ademhaling (er naar toe ademen, wat soms wel enigszins helpt in het opvangen van de pijn) moet letten.
  Mijn huisarts die ik al verschillende keren geraadpleegd heb, weet niet wat het kan zijn (er zijn een aantal zaken uitgesloten door bloedonderzoek, onderzoek aan de benen, vaten voelen; het zouden geen bloedvaten zijn; kans op trombose zou er niet zijn); ik heb zelfs een sterk spierontspannend slaapmiddel gekregen. Verder weet ze het niet (we weten eigenlijk helemaal niet precies wat kramp is!!!???). Tot doorverwijzing naar een specialist (welke?) lijkt ze niet geneigd.
  Ik heb op een gegeven moment – omdat me dat slaapmiddel toch wat te gortig was (in te nemen als ik dacht last te zullen krijgen!) – op eigen houtje extra magnesium en calcium geslikt (ik ben een vrouw van 46 jaar, dus misschien tegen de overgang aan, en ik had gelezen dat tekorten aan die mineralen krampen konden veroorzaken) en dat heeft enige tijd (een maand of tien) duidelijke verbetering gebracht.
  Nu is het sinds een zestal weken weer extra hevig (iedere nacht dreigt de kramp, soms is ie er ook echt hevig) last. Eigenlijk slaap ik geen nacht echt goed en onbezorgd. ’s Morgens eens lekker uitrekken is er niet bij, dan schiet de kramp er ook direct in. Overdag is er dan vaak een vermoeid gevoel en de laatste tijd dan ook een kloppend gevoel tot in mijn dijen toe.

  Wat kan dit alles toch in vredesnaam zij? Ervaringen hoor ik graag en uiteraard ook adviezen.
  Bij voorbaat mijn dank

  Reactie
  #2

  ik zelf heb al jaren last van kramp in de benen
  niet zozeer overdag maar in de nacht als ik lekker lig te slapen
  mijn huisarts heeft mij hier inhibin voor gegeven en over het algemeen
  helpt dat wel je kan het altijd proberen
  ik zelf gebruik ook magnesium en kalktabletten maar de inhibin is beter
  het heeft waarschijnlijk niets met de overgang te maken ik en 61 jaar dus daar bn ik al aan voorbij groeten barbara

  Reactie
  #3

  Hoi,

  Niet dat mijn berichtje veel zal helpen, maar ik wil gewoon even melden dat ik het he-le-maal herken. Het geeft een helse pijn en zit op de meest rare plekken in mijn benen, de laatste nachten heb ik er ook weer last van. Het is inderdaad geen gewone kramp van “duw je tenen eens naar achteren” grrrrr. Enkels, schenen en zelfs bovenbenen (met name achter) moeten het ontgelden. Je kunt ook aan niemand uitleggen hóeveel pijn het doet. Wat ik wel eens merk overigens is dat het verhevigt als ik te weinig water drink in verhouding tot geleverde activiteit in combinatie met wat vermoeidheid. In deze gevallen kan ik ervan op aan dat als ik slaap ik geheid wakker word en de krampaanval me het bed uitdrijft. Masseren helpt niet eens, het is gewoon een kwestie van afwachten. Heel naar.
  Ik heb het al jaaaaaaaren en ga er niet eens mee naar de dokter omdat het gewoon niet uit te leggen is.

  Nou ja, misschien helpt het je enigszins om te weten dat er nog meer mensen zijn met dit euvel.

  Dag dag!

  Reactie
  #4

  Hoi Anne, ik vind dit niet verstandig van je want je klachten zouden wel eens een voorteken kunnen zijn van een hartaandoening.

  Ga even naar de huisarts en laat een diagnose stellen. Als het dan onschuldig blijkt kun je rustig achteroverleunen en er verder niets aan doen.

  Wist je dat je met regelmatig wandelen deze klachten zowiezo kunt verminderen?

  Overleg met je huisarts. En noem dan ook even La fontaine, de huisarts weet vast wat je dan bedoelt.

  Reactie
  #5

  Ik denk dat Nick op perifeer arterieel vaatlijden doelt. Dit wordt inderdaad vaak door de huisarts over het hoofd gezien. De gevolgen op lange termijn kunnen inderdaad ernstig zijn. Het advies van Nick is juist, ga naar de huisarts.

  Reactie
  #6

  Hallo Nick,
  ik lees hier precies de klachten zoals ik ze ook heb. Dus ik ben op zoek gegaan naar “La fontaine” zoals jij zegt, maar daar kan ik geen info over vinden. Kun je me hier iets meer over vertellen?

  Groeten, Wendy

  Reactie
  #7

  Hier kun je meer vinden over de classificatie van perifeer arterieel vaatlijden volgens Fontaine in 4 klassen naar gelang de klachten: http://www.fk.cvz.nl/default.asp?soort=inleidendetekst&naam=inl%20middelen%20bij%20claudicatio%20intermittens

  Hetzelfde verhaal maar dan eenvoudiger en toegankelijker uitgelegd kun je vinden op de website van de Hartstichting over vernauwing van de beenslagaders: http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/vaatziekten/vernauwing_beenslagaders/

  Ook op wikipedia kun je eenvoudige uitleg vinden over etalagebenen (claudicatio intermittens, perifeer arterieel vaatlijden):
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Etalagebenen

  Reactie
  #8

  Hallo,
  nu vraag ik me nog iets af.
  Ik heb in augustus 2007 een hernia opgelopen en daar was ik pas in mei 2008 helemaal vanaf. Mijn klachten van klapvoet, dood gevoel in onderbeen ed. zaten allemaal in het linkerbeen. De kramp die ik altijd heb zit ook altijd alleen maar in het linkerbeen en voor de hernia heb ik hier nooit last van gehad. Weet iemand of een en ander verband houdt met elkaar?
  Ik heb het product Inhibin gebruikt en dat werkte uitstekend, de krampen waren weg en nu ik het product niet meer gebruik heb ik ook nog steeds niet elke nacht weer krampen maar 1 of 2x per week.
  Dan lijkt mij niet dat het probleem te maken heeft met dat La Fontaine? Weet iemand dat?
  Groeten, Wendy

  Reactie
  #9

  Inhibin vermindert krampen en andere hinderlijke samentrekkingen van de been- en kuitspieren. Het werkt op de zenuwbanen en de spieren, waardoor de spieren minder gespannen worden.

  Fontaine is een graad om aan te geven hoe ernstig atherosclerose in de benen is.

  Het is niet onmogelijk dat neurologische klachten (hernia) tegelijkertijd optreden met vasculaire problematiek.

  Laat een arts beoordelen wat er in uw geval geldt.

  Reactie
  #10

  Gebruik van Inhibine kan een verandering van het bloed veroorzaken dus Inhibine is inderdaad in theorie gerelateerd aan Fontaine.

  Wellicht is het verstandig uw bloed te laten onderzoeken door uw huisarts in verband met uw Inhibine gebruik.

  Reactie
  #12

  Ik heb er ook erg veel last van en neem de laatste tijd een halve theelepel zout in voor het slapen gaan en dat helpt wel.In mijn bloed was geen tekort aan zouten gevonden, Succes

  Reactie
  #13

  Hallo allemaal mensen met kramp in de voet en benen.

  SUIKER!!!!

  HEEFT MIJ STEEDS GERED VAN DIE AKELIGE KRAMPAANVALLEN!!!! ALS IK DE KRAMP AAN VOEL KOMEN NEEM IK ZO SNEL MOGELIJK EEN LEPELTJE SUIKER EN VOEL DE KRAMP AFNEMEN, BENEN ONTSPANNEN MAAR HET DOET NOG WEL PIJN. KAN IEMAND MIJ VERTELLEN WAAROM JUIST SUIKER MIJN SPIEREN HELP ONTSPANNEN? HET IS ECHT MIJN REDMIDDEL!!!

  Ook ik heb je laatste tijd last van hevige krampaanvallen. Vooral in scheenbeen, voet en héle been van teen tot dij. ALles kronkeld. Mijn voet gaat naar links en het doet vreselijk pijn. De krampaanval verrast me steeds als ik slaap.

  Reactie
  #15

  Ik heb dezelfde krampen in bovenvoet en scheenbeen en los dit op door mijn voet onder de warme kraan te houden. Ik kan het hier niet mee voorkomen maar wel, al dan niet, tijdelijk verhelpen. Nadat ik mijn voet(en) weer afgedroogd heb loop ik heel voorzichtig weer naar bed en probeer mijn benen/voeten zo min mogelijk te bewegen om een nieuwe krampaanval te voorkomen.
  Het werkt

  Reactie
Reageer op: Ernstige kramp in de benen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief