Plotseling gedurende bijna 3 uren koude rillingen.

  • #1

    Ik ging naar bed en het viel me op dat ik het koud had. Gedurende bijna 3 uren klapperde ik van beneden tot boven van de koude rillingen. De rillingen waren zo sterk dat ik dat dat het de beweging van de ademhaling bijna zou kunnen gaan verstoren. Dat je daardoor dan geen ademhaling meer kon halen. Dan ging het over en had ik een enorme trek in een sinaasappel. Heb die dan ook genomen en heb verder heerlijk geslapen. Ben verder niet ziek of zo. Wat zou dit kunnen zijn?

    Reageer
    #2

    Let op: 'rillen van de koude' (om de lichaamswarmte te verhogen) is géén koude rilling.

    Een koude rilling is in de geneeskunde een belangrijk symptoom. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijk fysiologisch mechanisme om de lichaamstemperatuur te verhogen. Het lichaam reageert op de temperatuursverhoging door constrictie van de bloedvaten, toename van de stofwisseling en rillen. Rillen is een onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de spieren waarvoor veel energie wordt verbruikt, zodat de lichaamstemperatuur snel omhoog gaat. Een koude rilling is dus een teken dat iemands inwendige thermostaat opeens een graadje of 3 hoger staat dan de huidige lichaamstemperatuur. Iemand die een koude rilling krijgt als teken van een infectie zal een snel oplopende koorts vertonen en kan zich ook bij 40 graden nog steeds koud voelen.

    Mogelijke oorzaken van rillen zijn: plotseling vrijkomen van bacteriële toxinen in het lichaam of andere ernstige infecties; vrijkomen van grote hoeveelheid hypofysehormoon, voornamelijk geslachtsgebonden; snelle stijging van de lichaamstemperatuur.

    Ziekten waarbij koude rillingen vaak voorkomen zijn: longontsteking, hersenvliesontsteking, griep, malaria-aanval en nierbekkenontsteking.

    Behandeling: de koorts heeft een functie. De vuistregel is: niet geforceerd opwarmen als iemand het koud heeft. Als de inwendige thermostaat na verloop van tijd lager wordt ingesteld krijgt de patiënt het vanzelf warm en gaat zweten. Dan is het weer verstandig om de afkoeling niet met veel dekens te willen belemmeren.

    Een koude rilling is dus altijd een verschijnsel dat nauwkeurige aandacht verdient, bij voorkeur van een arts.

    Reageer
    #3

    mijn man heeft het opeens koud en al een paar uur koude rillingen

    wat moet ik doen

     

     

    Reageer
    #4

    Heeft hij zijn temperatuur al eens opgemeten om te kijken of hij koorts heeft?

    Reageer
    #5

    Van uit het niets koude rillingen, nog nooit gehad, hield wel 3 uur aan.

    Wel van te voren last gehad van de maag. Heb wel een galsteen die in de gaten gehouden word,

    Ademen ging steeds sneller, beangstigend, geen koorts.

    Reageer
    #6

    Day was dan een aanval van hyperventilatie. Je maagklachten kunnen dat wel veroorzaken

    Reageer
    #7

    ik heb afgelopen nacht het weer Syberisch koud gehad....zo koud , dat ik aan het klappertanden was en me totaal niet durfde bewegen.....zelfs geen blik op de wekker om te zien hoe lang dit duurde....   Af en toe gaat het gepaard dat na die extreme koude er een verschroeiende hitte op komt en alles vertrekt van de voeten en verder omhoog tot in het hoofd. Ik heb dit al met hand en tand bij de huisarts uitgelegd maar die geeft er geen aandacht aan.......nu moet ge weten dat dit geen lachertje is.....als ik 10 of 15 jaar ouder ben dan zal er eens de dood op volgen......bij welke arts moet ik zijn met dit probleem  ?

    Reageer
    #8

    Heb je over- of ondergewicht?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Fijn dat er hier aan dit verschijnsel aandacht wordt besteed! Mijn huisarts lijkt hier niet bekend mee te zijn.

    Ik had 3 keer zo´n aanval. En dan bedoel ik niet rillingen (dat hebben we allemaal wel eens ervaren), nee: heftige rillingen die het normaal functioneren belemmeren.  die leiden tot een verkramping waardoor je niet eens je bed uit durft. En zoals iemand al treffend zei: Je ervaart syberische kou.

    De eerste keer ging ik, na een uur of twee afgezien te hebben in bed, het bed uit om de huisarts te bellen. Met veel moeite lukte het om de juiste toestencombinatie op de vaste telefoon in te toesten. Ik vertelde de huisarts dat ik belde omdat ik bang was dat ik het straks niet meer zou kunnen. En inderdaad: even later raakte ik kort buiten bewustzijn. Ik had me voorgenomen om direct door de knieen te gaan en de armen om het hoofd te slaan. Het eerste lukte (getuige de blauwe plekken op m´n knieeen); Het laaste helaas niet. Ik kwam hard met het hoofd op een betonnen vloer terecht. De oorzaak werd niet onderzocht. De tweede keer was een meevaller. Na enige tijd kon ik me verzetten tegen het rillen. Even later deed ik een corona test: positief.

    Nu zit ik met de gevolgen van de laatste keer. Weer heftig. Deze keer had ik een elektrische onderdeken bij de hand en dat hielp! (al viel het zwaar om dat ding onder het dekbed te krijgen). De gevolgen van de syberische kou-aanval deze keer: sterk verslechterd zicht (van het ene op het andere moment kan ik de berichtjes op de smartphone nauwelijks lezen (Daarom kunnen er spel en typ-fouten in dit bericht zitten)), stekende hoofdpijn en sinds 3 dagen spierpijn zoals ik dat nooit eerder had: vanaf de billen tot in de knieholten. Waardoor ik tijdens het lezen van de berichten steeds even op de bank moest gaan liggen. Alleen plat liggen helpt.

    De spierpijn is verklaarbaar en hierboven al toegelicht. Ik maak me zorgen over het afgenomen visus.

    Een optometrist, waar ik mijn eerste leesbrilletje op maat liet maken, heeft de achteruitgang inmiddels bevestigd.

    De huisarts doet in eerste instantie .... niets. Ze heeft me onderzocht en ziet geen aanleiding voor een doorverwijzing. Ik heb behoefte aan antwoorden: Wat heb ik, en wat is er aan te te doen?

    Ik gebruik geen drugs of medicijnen. Ik heb ondergewicht, lage bloeddruk en belast met het fenomeen van Raynaud (eveneens een overreactie op kou).      ---- ook van mij de beste wensen ----

    Reageer
    #10

    @Johannes

    Je geeft zelf al 3 antwoorden in het laatste stukje van je tekst. Waarvan de eerste 2 kunnen samenhangen.
    Je thermostaat werkt dan niet omdat hij waarschijnlijk te weinig brandstof heeft.
    En door de slechte doorbloeding/lage bloeddruk krijgen je hersenen te weinig zuurstof. Wat weer leidt tot hoofdpijn en zicht problemen.
    Probeer om te beginnen je gewicht naar een minimaal gezond gewicht te krijgen, eventueel met hulp van een diëtist.
    En je kunt dan ook proberen met voeding je bloeddruk wat omhoog te krijgen.
    Ook daar kan een diëtist advies in geven
    Als dit na een tijdje geen effect heeft,zou ik een verwijzing vragen naar een internist om naar de oorzaak van je ondergewicht te laten kijken.

    Reageer
    #11

    Dank je hartelijk voor je antwoordt Suzanne. ¨Je thermostaat werkt dan niet omdat hij waarschijnlijk te weinig brandstof heeft.¨ Dit is inderdaad een realistische en nog niet onderzochte mogelijkheid.

    Zojuist mijn BMI laten berekenen: 18,1. Erg laag dus.

    Ik heb nu al 4 dagen stekende spierpijn. Na een sportieve uitdaging heb ik wel eens spierpijn. Maar dat duurt één, hooguit 2 dagen en is lang niet zo pijnlijk. En ik vroeg me al af of het lichaam na de inspanning van de koude aanval nog genoeg energie en bouwstoffen over had voor hertstel. Mijn zus heeft me al aangeraden om nutri drankjes aan te schaffen. Ik ga uitzoeken of dat een geschikte aanpak is.

    Nogmaals dank voor je advies.

     

    Reageer
    #12

    Als je ondergewicht hebt,heb je geen vet om te verbranden of als extra energiebron te gebruiken.
    Je lichaam gaat dan spierweefsel gebruiken om te kunnen blijven functioneren.
    Sporten is daarom ook niet aan te raden op dit moment.
    Ik zou, als ik jou was,naar een diëtist gaan om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen en te overleggen wat je daarnaast aan extra's zou kunnen gebruiken om extra bruikbare calorieën binnen te krijgen.

    Reageer
    #13

    Ik heb morgen een telefonisch consult met de huisarts besproken. Ze heeft het momenteel erg druk wegens vakantie van een collega.
    Suzan, wat je voorstelt ga ik bespreken met de huisarts. Zei kan me wellicht doorverwijzen naar een dieettist.

    Reageer
    #14

    Succes,ik hoop dat het je gaat helpen!

    Reageer
    #15

    Ik heb nu drie keer zo'n kou aanval gehad. De eerste keer was 1 week voordat ik griep kreeg, de tweede keer was tijdens deze griepperiode. De derde keer was gisterennacht, momenteel herstel ik van covid; de kou aanval heb ik alle drie de keren niet aan voelen komen. Ik ga gewoon naar bed. Ik lig en dan plotseling komt het. Van binnenuit hebben mijn spieren de behoefte om te rekken en samen te trekken, terwijl de longen willen gapen en de maag boert. Dit duurt een uur of 3, 4. Een eerste keer was beangstigend omdat het fenomeen onbekend is. Kan iemand zeggen wat dit is??

    Reageer
Reageer op: Plotseling gedurende bijna 3 uren koude rillingen.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief