Kattenbeet

 • #1

  Onze dochter van 15 maanden is gisteren door onze kat gebeten. Het is gelukkig geen diepe wond. Direct na de beet waren 2 opgezwollen plekken zichtbaar waar de tanden in hebben gezeten en vandaag zijn er 2 puntjes zichtbaar op haar arm.
  Onze dochter is nog niet volledig gevaccineerd met dktp en heeft alleen de eerste vaccinatie gehad met 4 maanden. Vanochtend heb ik de huisartsassistente gesproken. Zij geeft aan dat als het niet gebloed heeft, we het moeten aankijken. Dit heeft mij eerlijk gezegd niet veel gerustgesteld en ik vraag mij af of er ook niet bij oppervlakkige kattenbeten niet alsnog risico is voor tetanus.

  Reageer
  #2

  Hoi,

  Je zou er van uit mogen gaan dat de assistente weet waar ze het over heeft.....
  In principe kan tetanus alleen over worden gedragen als de huid barrière is doorbroken.
  Dus als de wond heeft gebloed.
  Ik zou het idd goed aankijken en in de gaten houden en bij roodheid en/of zwelling of als ze verhoging krijgt weer de huisarts bellen.

  Reageer
  #3

  Dag Suzanne,

  Dank voor de bericht. Bedoel je dan dat roodheid, zwelling en verhoging altijd optreden bij tetanus? Zijn dat eventueel de symptomen of bedoel je meer voor evt andere infecties? Uiteraard zal ik bij klachten weer contact opnemen. Vraag mij echter af of er bij een tetanus besmetting vroege signalen zijn, zodat er niet te laat wordt ingegrepen indien dat nodig is.

  Reageer
  #4

  Roodheid,zwelling en verhoging zijn tekenen van een infectie in het algemeen.
  Even als het warm aan voelen van de plek waar de beet zit.
  Een beet van een dier die door de huid heen gegaan is, is altijd gevoelig voor infectie gevaar en dan zal de huisarts ook altijd antibiotica voorschrijven.
  Meer voor andere bacteriën,dan specifiek voor tetanus,aangezien dat risico veel groter is. Op andere in de bek aanwezige bacteriën dus.
  Maar als de huid intact is,zoals je omschrijft,is dat risico wel heel klein hoor!
  Vroege symptomen van een tetanus infectie zijn hetzelfde als van een andere infectie : zwelling,pijn,roodheid en warmte op de plek van de wond.
  Pas in een verder stadium van de infectie treden de symptomen op die kenmerkend zijn voor tetanus, dus een stijve nek en kaken, hoofdpijn en spierpijn.
  Maar nogmaals, als de huid intact is, is de kans op infecties minimaal.
  De kans dat ze tetanus oploopt als ze buiten speelt,is groter,om maar een aanduiding te geven.

  Reageer
  #5

  die kans is heel erg klein hoor

  Reageer
Reageer op: Kattenbeet
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief