Pectus excavatum behandeling na je 30-ste

  • #1

    Hi allemaal,

    Ik ben een 34-jarige vrouw en vroeg me af of het nog mogelijk is om me te laten behandelen aan mijn trechterborst en waar ik dan het beste terecht kan. Ik lees op het internet dat operaties voornamelijk worden toegepast bij jongeren en bij jongens (het schijnt bij vrouwen niet veel voor te komen).

    Ik woon zelf in de omgeving Den Haag en ben benieuwd of er ziekenhuizen in de omgeving zijn die hierin gespecialiseerd zijn (Amsterdam doet dit niet meer namelijk).

    Alvast bedankt!

     

    Reageer
    #2

    Hoi,

     

    hoe gaat het ondertussen met je?

    Ik ben bijna 36 jaar en word waarschijnlijk dit jaar ook nog geopereerd. Ik zou graag in contact komen met lotgenoten.

     

    groetjes

    Reageer
    #3

    Goedenavond, was wat aan het zoeken en kwam dit dus tegen… Is al wel 2 jaar geleden maar ik heb ongeveer hetzelfde. Ben dus 47 en heb al 30 jaar een siliconenimplantaat er in zitten. Nooit echt tevreden over geweest maar nu lijkt het of er wat aan de hand is met het implantaat. Inmiddels ook al onder behandeling in het ziekenhuis en de verwachting is dus ook dat het eruit moet.
    Had ook al gevraagd wat ze hierna er nog mee kunnen doen maar dokter gaf aan dat ze eigenlijk hier niks meer mee gaan doen.
    Ben nu eigenlijk wel benieuwd of er lotgenoten zijn die het toch op latere leeftijd wel een ingreep hebben laten doen.

    Reageer
    #4

    Hi,

    Ik ben 40 jaar en heb 2 dagen geleden na ruim 20 jaar mijn pectus implantaat en borst implantaat laten verwijderen. Zat niet meer goed en er bleek een heleboel vocht bij te zitten. Ik heb tegelijk mijn deuk en borst laten opvullen dmv lipofilling. Ze hebben vet uit mijn buik gehaald. Is dus nog even afwachten hoe het gaat worden. Een ingreep met een nuss Barr wilde ik niet. Heb er in het dagelijks leven eigenlijk geen last van. Gaat het je om het esthetische aanzien of heb je ook klachten door je pectus?

    Reageer
    #5

    Hoi, was al bang dat dit forum op sterven na dood was 🙂

    in ieder geval, implantaat zal er uit moeten vanwege dezelfde redenen als bij jou denk ik. Ben alleen al 3 maanden aan het wachten op een CT scan om uitsluitsel daarover te geven. Schiet niet op in elk geval …

    Esthetisch of last … Heb er niet echt last van, zit bij vooroverbuigen wel altijd in de weg .. en ik heb daarnaast Astma, dus dat benauwde wat het eventueel zou kunnen veroorzaken ben ik ook gewend mee.

    Broertje heeft zich wel laten helpen en daar is het goed bij gelukt (is al wel wat jaren terug trouwens) en ik heb dan zoiets ,waarom bij mij niet? Dus esthetisch is eigenlijk wel aan de orde.

    Probleem zal echter toch de leeftijd zijn….

    Dat lipofilling heeft hij het ook over gehad, ben wel benieuwd hoe dat er zou komen uit te zien. Het “gat” wat ze moeten opvullen is vrij groot (vuist past erin) dus lijkt me een hele klus …

    Bedankt in elk geval voor je reactie!

    Reageer
    #6

    Nou, een kleine update … eindelijk vorige week mijn CT scan gehad. Bleek dus tussen wal en schip beland te zijn bij de radiologie..zucht. Blijkt dus wat ik al vermoedde dat vocht toegenomen was in vergelijking met situatie bij de echo.
    Ze willen echter nog altijd een punctie doen om te zien wat voor vocht het nu is. Daarna gesprek over hoe nu verder, implantaat gaat er zowiezo uit maar wat de vervolgstappen worden is niet zeker. Of zo laten, maar dat heeft geen voorkeur bij me .. of toch nuss bar en anders lipo filling, maar weet niet hoe dat er uit komt te zien.

    Lastig verhaal dus

    Gr

    Reageer
    #7

    Ik ben 42 en heb ook een implantaat. Er zit ook vocht bij. Ik krijg een scan. Mijn hart tikt 30% meer dan normaal is. De cardioloog heeft aangegeven dat ik over een x aantal jaren slijtage aan mijn hartspier ga krijgen. Ik zal dan aan de beta blokers moeten. Ik wil echt absoluut heen hartpatiënt worden. Nu begrijp ik dat ik met mijn leeftijd geen nuss procedure kan doen. Weet iemand of de Ravitch methode wel mogelijk is? Of is er iemand die verstand heeft van opereren op latere leeftijd. Ook zou ik graag een e-mailadres willen hebben van een arts of iemand die hier verstand van heeft.
    Gr vrouw42

    Reageer
    #8

    Ik zou graag contact hebben.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Welk ziekenhuis was dit?

    Reageer
    #10

    Goedemorgen, ben heel toevallig nu net op weg naar Eindhoven om mijn nussbar te krijgen en las je bericht

    Ik had dus ook dat vocht er omheen zitten, enkel en alleen om dat je lichaam het implantaat aan het afstoten is.

    Ik zelf ben in Zwolle dus behandeld (is hij verwijderd door Dr van Rijt) en een half jaar later ben ik nu dus onderweg voor een nussbar. Ik ben dus vanuit Zwolle doorverwezen naar Eindhoven bij dokter Koene. Het verhaal van op latere leeftijd kreeg ik dus ook te horen, alleen in Eindhoven gebruiken ze dus een cryo behandeling van de zenuwen. Vrij nieuw, al is het al heel wat jaren bekend. Door het bevriezen van de zenuwen kunnen ze dus de pijn (wat de oorzaak is dat ze het liever niet op latere leeftijd willen doen) beperken.
    Of dit echt zo is kan ik pas over een paar dagen zeggen 😬

    Hoop dat je hier wat verder mee komt

    Gr Arno

     

    Reageer
    #11

    Ik volg jullie verhalen. Zelf eind vorig jaar pectusprothese en borstprothese laten verwijderen, had lichamelijke klachten. Wilde zeker weten of het van de siliconen kwam (lijkt het niet op achteraf). Lipo is bij mij geen optie, te weinig vet. Ben nu nuss aan het overwegen (doen ze in Heerlen, ook op latere leeftijd) maar vind het een hele zware ingreep voor enkel cosmetisch. En tegelijkertijd wil ik niet de rest van mijn leven zo blijven, dus overweeg alle opties. Mijn hart ligt wel klem en heb lichte lekkende hartklep in rechter boezem maar hart heeft er vooralsnog geen problemen mee gelukkig en hoeft ook geen probleem te worden. (Kan wel, moeilijk te zeggen)

    Ben benieuwd hoe het met Arno gaat.

    Groet

    Reageer
    #12

    Hoi, zal even de tussenstand vermelden 😬

    Het is nu dus ruim een half jaar later na de ingreep.
    De ingreep zelf ging echter wel een beetje anders als anders , maar ik heb een gave hiervoor …

    Ingreep duurde in plaats van een uurtje, dus ruim 4 uur omdat ze mijn borstplaat niet omhoog kregen. Waarom wist de dokter ook niet en ze hebben overwogen om zelfs te stoppen met de operatie. Misschien gevolg van vroeger jaren lang gefitnesst of misschien was het toch de uitwerking van het siliconenimplantaat. Of .. en dat zou ook nog kunnen , zit ik gewoon stevig in elkaar 🤣Uiteindelijk toch gelukt om de borstplaat niet volledig maar 60-70% omhoog te krijgen. Heb dus de cryo behandeling gehad en het klopt dat dat qua pijnklachten mij zeer positief is meegevallen.

    Heb alleen de eerste 2 á 3 weken toch wel zwaar gehad (ook nog ontsteking opgelopen) waarbij ik morfine heb moeten slikken om het draagzamer te houden. Deze pijnklachten zijn trouwens ontstaan door mijn unieke operatie  en zouden in een normale situatie niet zo heftig zijn.
    Ik ben nu dus ruim een half jaar verder en heb er nog altijd geen spijt van, nussbar voel ik wel zitten maar is meer als ik op mijn rechterzijde lig. Voor mij was de situatie dus ook al zo dat mijn hart al wat klem kwam te liggen en niet al teveel ruimte meer over had, dus daarom ben ik nog meer blijer dat ik het heb laten doen.

    Ik heb op het moment alleen nog 1 dingetje waarvan ik niet weet of dit nu uiteindelijk door de ingreep is gekomen. Ik merkte een paar weken voor de bouwvak op dat ik een bobbel op mijn linkerborst voelde .. Bleek uit de echo dus dat ik een scheur in mijn linker borstspier had zitten die nu dus met rust moet genezen. Hoe ik aan deze scheur gekomen ben weet ik nu nog niet. Bankdrukken heb ik 20 jaar terug voor het laatst gedaan en een “knal” op mijn borst heb ik ook niet gehad .. Misschien toch nog gevolg van het omhoog “moren” van de borstplaat..

    Heb in ieder geval contact met het ziekenhuis hierover en ik zal, als ik hier meer over weet, dit ook wel weer melden hier…

    Ik hoop dat je er wat mee kan met dit verhaal en zoals ik al zei , ik heb er nog altijd geen spijt van dat ik dit heb laten doen

    Succes in elk geval !

    gr

    Arno

    Reageer
    #13

    Hallo Arno,

    Per toeval na een beetje oriënteren op het net over dit topic hier terecht gekomen.
    Ook ik lees overal dat de ingreep op latere leeftijd niet wordt uitgevoerd. In Eindhoven doen ze dat dus wel lees ik. Ik werd getriggerd door je verhaal. Ik wil geen implantaat, de Ravitch methode is te ingrijpend en de revalidatie duurt lang. Naast het cosmetische heb ik sinds m’n 35e een hartritmestoornis. Diagnose van de cardioloog: boezemfibrilleren. Ik zit hierdoor aan de medicijnen. Ik ben er zelf van overtuigd dat de hartritmestoornis een gevolg is van de pectus excavatum. Als ik buk of op m’n zij lig dan heb ik overslagen van het hart. Ik heb dit nooit met de cardioloog besproken. In januari heb ik een afspraak met de cardioloog om dit bespreekbaar te maken. Eigelijk voor het eerst dat ik dit ga bespreken. Heb je toevallig info die je wilt delen over het ziekenhuis in Eindhoven?
    ik hoor graag van je.
    groeten

     

    Reageer
    #14

    Goedenavond , ik kijk heel af en toe nog wel eens hoe het gesteld is met de reacties hier .. zodoende dat ik wat laat reageer 😀
    Inderdaad in Eindhoven doen ze deze operatie nog wel op latere leeftijd en dankzij de cryo methode gaat dit ook hardstikke goed. Heb nu nog altijd geen of weinig last van de nuss bar en operatie. Je voelt wel dat hij er zit en mijn situatie was weer uniek ten opzichte van andere operatie. Voor de rest is het gewoon aftellen totdat hij eruit gaat en we zullen wel zien hoe het verloopt.
    Eindhoven is in elk geval een aanrader qua ziekenhuis, ook goede nazorg gehad … dus als je het toch overweegt zou ik Eindhoven uitzoeken.
    Als je meer informatie wilt hoor ik het wel … succes in elk geval!
    Gr
    Arno

    Reageer
    #15

    Hallo Arno,

    Klopt, het loopt niet storm hier kwa reacties, we zijn natuurlijk wat dat betreft uitzonderlijk met ons probleem. En buiten dat druk druk druk natuurlijk ;).
    Maar wat goed om te horen dat het goed gaat sinds de Nuss operatie. Je geeft aan dat je tot op heden weinig tot geen last hebt . Wat kan je verstaan onder weinig last? Waar uit zich dat in als ik vragen mag?
    Ik ben zeker geïnteresseerd naar je verhaal en naar informatie over de Nuss operatie.
    Afgelopen maand ben ik het gesprek over m’n pectus aangegaan met mijn cardioloog. Er is toen een hart echo en een foto van m’n borstkas en longen gemaakt. Vandaag had ik het gesprek van de uitslag. De cardioloog vertelde mij dat er geen korrelatie is tussen mijn boezemfibrilleren van het hart en pectus. Hij vertelde wel dat ik een matige pectus heb. (Vanaf de foto’s gezien, hij heeft m’n borstkas niet eens visueel bekeken) en niet in aanmerking kom voor een operatie aan de borstbeen. Het gesprek duurde al met al 10 minuten en stond ik toch met een afgewimpeld gevoel weer buiten. Tja wat nu? Toch het hele gesprek weer aangaan met mijn huisarts, en hopen om doorverwezen te worden. The journey go’s on!
    De optie Eindhoven heb ik wel oren naar. Ben benieuwd naar wat voor informatie je hier over beschikbaar hebt.
    Hoelang moet de stalen boog blijven zitten? Ik las 2 a 3 jaar.
    Ik graag van je.
    Groet

    Reageer
Reageer op: Pectus excavatum behandeling na je 30-ste


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief