verhoogde oogdruk

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

 • #1

  Bij een meting bleek mijn oogdruk 21 te zijn de max. waarde is 22.
  Weet iemand hoe dit komt en/of je dat naar beneden kunt krijgen

  Reactie
  #2

  De oogboldruk, of intra-oculaire druk, is de druk die op onze ogen wordt uitgeoefend door het kamerwater, dat in elk oog aanwezig is. Door een te hoge oogboldruk kan de oogzenuw beschadigd raken.

  De oogboldruk varieert per persoon en gedurende de dag. Als de oogboldruk te hoog oploopt kan de oogzenuw beschadigd worden: vezels worden weggedrukt wat gezichtsveldverlies tot gevolg kan hebben. Deze beschadiging kan ook optreden als de oogboldruk normaal lijkt maar voor het oog toch te hoog is. Dit kan het geval zijn als de bloedvaten in het oog al wat aangetast zijn, waardoor sneller beschadiging optreedt.

  Glaucoom kan meerdere oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn, een gevolg zijn van verwondingen, oogziekten of problemen met de bloedvaten, zoals bij suikerziekte. Glaucoom treedt vooral op bij oudere mensen (boven de 40 jaar). Ook hebben gekleurde mensen een hoger risico, evenals mensen met forse bij- of verziendheid.

  De gevolgen van glaucoom zijn maar gedeeltelijk zelf waar te nemen. Soms wordt het oog rood of doet het pijn. Ook kan het zicht wazig worden of worden ringen rondom lichtbronnen waargenomen. In de meeste gevallen, echter, kan alleen de oogarts zien of er sprake is van een verhoogde oogdruk. Vaak krijgt een pati?nt pas in een laat stadium last van de gevolgen van een beschadigde oogzenuw. Delen van het gezichtsveld vallen dan weg.

  Beschadigingen die optreden aan de oogzenuw als gevolg van een verhoogde oogboldruk zijn blijvend. Dat betekent dus dat u er snel bij moet zijn. Het beschadigingsproces is dan bijna altijd te stoppen.

  Om oogbeschadiging door een verhoogde druk te voorkomen helpt het aanzienlijk om voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen en roken en overmatig alcoholgebruik achterwege te laten. Ook het tegengaan van overgewicht en overmatig zoutgebruik is belangrijk. Als u in een risicogroep zit, dient u zich door een oogarts te laten controleren. Deze kan een behandeling aanbevelen. Soms is een laserbehandeling of microchirurgie nodig. In andere gevallen helpen medicijnen.

  Reactie
Reageer op: verhoogde oogdruk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief