Langdurig vermoeide ogen

 • #1

  Hieronder het verhaal omtrent mijn oogklachten. Als iemand iets hiervan herkent hoor ik het graag!

   

  Ik heb nu sinds 4 weken last van mijn ogen. Persoonlijk denk ik dat de klachten stress/vermoeidheid gerelateerd zijn, maar ik begin toch wel bang te worden dat er misschien iets ernstigers aan de hand is.

  De oogklachten zijn wisselend (wazig zien, druk/pijn achter oog, hoofdpijn, droge ogen, het gevoel dat er iets in het oog zit) en doen zich voornamelijk voor bij mijn linker oog.

  Verder worden de klachten naar mijn idee erger door direct contact met licht (beeldschermen, lampen, felle zon). Ook zijn de oogklachten vaak erger in de ochtend en op momenten dat ik mij gestrest/in paniek voel.

   

  Ik zal hierover alvast vermelden dat ik de afgelopen zes maanden behoorlijk veel stress heb ervaren (studie gerelateerd) en eigenlijk vrijwel elke dag minimaal 8 uur aan opdrachten voor mijn studie heb gewerkt achter de computer.

  Ik merk hierdoor dat mensen in mijn omgeving mijn oogklachten niet zo serieus nemen, omdat zij ervan uitgaan dat ik mijzelf gewoon overwerkt heb en dat mijn klachten vanzelf zullen afnemen als ik rust neem.

   

  Hoe de oogklachten zijn begonnen is best een raar –en ook eng–  verhaal. De eerste week dat ik last had van mijn oog ging ik er hierom ook vanuit dat ik het mij had verbeeld (of dat het een soort bijwerking was van stress).

  De oogklachten begonnen namelijk op een avond toen ik wilde gaan slapen (er was overigens niets raars gebeur deze dag, ook was deze dag voor mij relatief rustig wat betreft studie-/schermuren).

   

  Ik had het licht al uitgedaan en liep in mijn schemerige kamer vanaf het lichtknopje naar m’n bed toen ik opeens een zwarte waas zag voor mijn linkeroog (in plaats van de schemerige kamer).

  Ik kan mij niet alles meer precies herinneren, maar ik weet nog dat ik schrok en het licht op mijn kamer weer aan deed. Na een aantal keer geknipperd te hebben kon ik weer zien met mijn linkeroog.

  Het enge was alleen dat als ik mijn ogen om de beurt afdekte, ik verschillende kleuren zag (bij mijn rechteroog waren de kleuren normaal en bij mijn linkeroog leek ik alles te zien in bruintinten). Nogsteeds in paniek ben ik toen naar de badkamer gegaan om water in mijn gezicht te gooien en daarna leek alles weer normaal te zijn. Hierna ben ik gewoon gaan slapen.

   

  Toen ik de volgende ochtend wakker werd leek er niet direct is aan de hand te zijn. Later op de dag merkte ik echter dat ik telkens de teksten op mijn beeldscherm lichtelijk wazig zag en begon mijn linkeroog steeds ‘vermoeider’ te voelen.

  Dat vermoeide gevoel (een soort gevoel alsof ik tot 4 uur ’s nachts in een donkere kamer tekst heb gelezen vanaf een beeldscherm) is daarna niet meer weggegaan.

   

  Nu terugkijkend op de afgelopen 4 weken vind ik het moeilijk om te zeggen of de klachten zijn toegenomen, maar ik denk het wel. Zoals ik al zei zijn de klachten vooral wisselend… Hieronder een overzicht van hoe ik mij de klachten herinner en de stappen die ik heb ondernomen:

   

  Dag 1 >>>

  Klachten (linker oog): plotseling zwart zien voor een paar seconden

   

  Dag 2 en 3 >>>

  Klachten (linker oog, voornamelijk bij contact met fel licht/beeldschermen):

  - vermoeid gevoel in linkeroog

  - het gevoel hebben dat er iets in het oog zit

  - wazig zien/moeite hebben met schepstellen bij lezen

  - moeite hebben met concentreren

   

  Dag 4 en 5>>>

  Klachten (beide ogen, voornamelijk bij contact met fel licht/beeldschermen):

  - vermoeid gevoel in linkeroog

  - druk voelen achter linker oog

  - hoofdpijn (voornamelijk als ik naar een beeldscherm kijk)

  - af en toe voor een aantal seconden wazig zien met beide ogen

  - moeite hebben met concentreren

  * Dag 5: Bij de opticien mijn ogen laten meten, resultaat: beide ogen -0.25 en in het linker oog een cilinderafwijking. Op basis hiervan dacht ik dat mijn oogklachten veroorzaakt werden door deze cilinderafwijking (dat denk ik nu eigenlijk niet meer)

  * Dag 6: Ik ben erachter gekomen dat ik mij redelijk kan concerteren en voor een aantal uur naar een beeldscherm kan kijken zonder hoofdpijn te krijgen als ik een zonnebril draag. Ook heb ik op deze dag oogdruppels (tegen vermoeide ogen aangeschaft) die ik telkens in mijn ogen druppel zodra ze vermoeid en/of droog beginnen te voelen.

   

  Dag 6 t/m 14  (ik dacht hier dat de klachten aan het afnemen waren) >>>

  Klachten (beide ogen, voornamelijk in de ochtend en na langdurig contact met fel licht/beeldschermen):

  - zonder zonnebril een vermoeid en droog gevoel krijgen in linkeroog (oogdruppels werken hierbij voor ongeveer 30 minuten)

  - hevige hoofdpijn na ongeveer 4 uur studeren (met zonnebril)

  - af en toe voor een aantal seconden wazig zien met beide ogen

  * Dag 14: Ik heb mijn bril opgehaald bij de opticien (deze bril werkt naar mijn idee jammer genoeg niet).

   

  Dag 14 t/m 20 (klachten namen toch weer toe) >>>

  Klachten (linker oog, voornamelijk in de ochtend en na langdurig contact met fel licht/beeldschermen):

  - zonder zonnebril (met bril van de opticien) een vermoeid gevoel krijgen in linkeroog en hoofdpijn na 15 minuten studeren

  - hevige hoofdpijn na ongeveer 1 uur studeren (met zonnebril)

  - ik voel mij regelmatig duizelig/misselijk

  - moeite me concerteren

  * Dag 20: Langs de huisarts geweest, resultaat: er is op het eerste gezicht niets mis met mijn ogen, waarschijnlijk zijn mijn oogspieren oververmoeid. Ik heb ooggel gekregen van de apotheek (werkt naar mijn idee niet perse beter dan de oogdruppels die ik zelf had aangeschaft).

   

  Het is nu ondertussen alweer een week geleden dat ik naar de huisarts ben geweest. De klachten zijn nog ongeveer hetzelfde als op de dagen 14 t/m 20. Wel heb ik de afgelopen week veel rust genomen en erop gelet dat ik maximaal 1 uur per dan achter de computer werk. Tot nu toe alleen dus zonder resultaat…

  Ik wil eigenlijk terug gaan naar de huisarts en vragen of er misschien een bloedonderzoek gedaan kan worden of zelfs een MRI scan. Ik had dit vorige week ook al aangegeven, maar mijn huisarts kwam toen met een vage anekdote waarmee ze mij eigenlijk probeerde te vertellen dat het tussen m’n oren zat.

   

  Ik ben erg benieuwd of iemand dit herkent/misschien weet waardoor het veroorzaakt kan worden behalve stress. Of dat iemand misschien weet als het stress gerelateerd zou zijn hoelang de klachten dan zouden kunnen aanhouden.

  PS: Omdat ik mij er wel al van bewust was dat ik erg veel achter de computerwerkte had ik begin dit jaar al verschillende voorzorgsmaatregelen genomen: pc met monitor aanschaffen zodat ik verder weg van het beeld kan zitten, altijd de helderheid van mijn scherm minimaal in combinatie met een bluelight fitler/nachtlamp, voldoende licht in werkruimte, voldoende ventilatie, elk halfuur even een rondje lopen of in de verte kijken, ect. Dus de werkruimte is denk ik niet het probleem…

  Reageer
  #2

  Ik denk toch dat het oververmoeidheidsklachten zijn.

  Reageer
  #3

  Hoe oud ben je, wat voor sterkte zit er in je bril?  Heb je ook hoofdpijn?

  Oogklachten veroorzaakt door vermoeidheid kunnen soms wel lang aanhouden.  Uit ervaring weet ik dat een bijziend oog in een periode van veel korte afstanden kijken, bijvoorbeeld achter de computer, zomaar ineens een punt kan “ verbeteren”,  hetgeen dan wat langere tijd weer terug gaat naar het oude niveau.  Experimenteren met andere brillen en glazen heeft dan weinig zin, omdat het effect dan tijdelijk is.

  Als je bril structureel niet goed is heeft aanpassing uiteraard wel zin.

  Reageer
  #4

  Ik ben 21 en heb nooit een bril nodig gehad (ook nooit moeite gehad om iets goed te kunnen zien). Van de opticien heb ik nu een bil gekregen met aan beide kanten - 0.25, maar deze bril werkt naar mijn idee niet echt. Verder merk ik nu wel degelijk dat ik met mijn linker oog slechter kan zien dan met mijn rechteroog, maar mijn huisarts zei dat ik geen bril nodig heb.

  Reageer
  #5

  -0,25  is een verwaarloosbare sterkte. Mogelijk kun je er een lichte hoofdpijn van krijgen als je dit niet corrigeert met een bril, maar het is zeker niet nodig om met deze sterkte een bril te dragen. Waarschijnlijk is er dan toch iets anders aan de hand, ik neig ook meer naar de oorzaken vermoeidheid, stress, of een combinatie.

  Reageer
  #6

  Ik zit met exact dezelfde symptomen en verhaallijn met als enige verschil dat mijn linkeroog doffe kleuren toont ipv bruintinten.

  Hoe is uw situatie op vandaag?

  Reageer
  #7

  Ik zit met exact dezelfde symptomen en verhaallijn met als enige verschil dat mijn linkeroog doffe kleuren toont ipv bruintinten.

  Hoe is uw situatie op vandaag?

  Reageer
Reageer op: Langdurig vermoeide ogen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief