Bloed in urine – Géén UWI [vraagjes]

 • #1

  Om de leesbaarheid te bevorderen heb ik mijn post verdeeld in een chronologisch verslagje gevolgd, korte toelichting en de vragen. Voor het geval iemand het verslag te lang vindt, maar wél zin heeft om vragen te beantwoorden zeg maar. 🙂

  Het verhaal
  Begin Juni ging ik 's avonds voor het slapen gaan nog even plassen. Tot mijn verbijstering was de urine kersenrood tot bosvruchtenyoghurtijspaars gekleurd en troebel. Verder zat er ook puur bloed in, dat niet vermengd was met de urine. Naar mijn idee was mijn urine eerder op de dag ook al donkerder gekleurd.
  De volgende morgen was mijn urine hetzelfde gevolgd door normaal gekleurde urine. (hoewel die wellicht ook wel donkerder was) Kwam op mijzelf nogal vreemd over. Het kwam toch achter elkaar uit dezelfde blaas zou je denken...
  Een paar dagen later ben ik bij de huisarts geweest waar ik bloed heb afgegeven voor een kweekje en waar nog aan mijn buik is gevoeld en op mijn nieren geklopt. (of zoiets. Ik ben natuurlijk geen dokter, dus weet ook niet precies waar ze op controleren) Uit het kweekje is geen urineweginfectie/blaasontsteking naar voren gekomen.
  De week na mijn bezoek aan de huisarts kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat het plassen lastiger ging; In die zin dat ik mijn blaas niet helemaal leegplaste en (dus) meer aandrang had. Halverwege de dag waarop die symptonen zich voordeden heb ik mijn urine ivm. omstandigheden een halfuurtje/3 kwartier moeten ophouden, waarna ik gelukkig wel heel makkelijk kon plassen. Het vreemde was echter dat er ook een stukje gestold bloed met de urine mee naar buiten kwam. De urine was verder helder van kleur.
  (een week hierna ben ik bij de uroloog geweest en heb ik afspraken gemaakt voor vervolgonderzoeken.)
  Tot een paar dagen terug was mijn urine vaak oranje gekleurd en troebel, voor hele dagen. Heb alleen een zeer gebrekkig gevoel voor tijd en niet exact bijgehouden sinds wanneer dit ook alweer was. In ieder geval was het zo rond 19 juni al. (Ironisch EK-ezelsbruggetje)
  Een paar dagen terug plaste ik 's avonds puur bloed uit. Gevolgd door later paars/roodachtige urine en hetzelfde de dag erna, gevolgd door normale urine.
  Wel heb ik het idee dat het plassen alsnog lastiger gaat wbt. aandrang en niet veel tot zelfs niets hoeven plassen. Verder heb ik als ik net geplast heb last van urineverlies bij door de knieën gaan/bukken/gaan zitten.
  Ik heb ook het idee dat (met name) mijn linkerbal gevoeliger is. Van de week voordat ik bloed plaste ook. Gevoelig in die zin dat ik ook een zeurend gevoel heb alsof ik er bovenop zit, tegen een stekend gevoel aan. (heb overigens wel een hele hoge pijngrens...) Later heb ik dit nog een paar keer gehad, waarbij het een paar keer wel stekend was, maar toch onder mijn pijngrens. Verder leek het door te stralen naar mijn onderrug, maar dat komt wellicht door mijn aangepaste manier van lopen...

  Toelichting:
  De laatste maanden/half jaar ben ik lichtelijk vermoeid en ik heb het idee dat dat erger geworden is. Dit schreef ik zelf sterk toe aan mijn winterdepressie, hoewel ik niet uit zou willen of durven sluiten dat ik daar teveel te makkelijk aan toeschrijf.
  De laatste 2 weken ben ik wat fitter, hoewel ik een paar dagen na het bezoek aan de huisarts ook een potje Centrum vitamine pillen heb gehaald, op eigen initiatief.
  De laatste 3 weken slaap ik continue door _alle_ wekkers heen. Wél kan ik redelijk goed uit mijzelf rond de goede tijd wakker worden. Moet ik wel toegeven dat ik in een soms lawaaiige omgeving woon en dit zich ergens rond het EK zich zo begon voor te doen in deze mate. Verder slaap ik mijn hele leven al goed.
  Wat betreft mijn urine weet ik geen andere details dan in mijn verhaal. Ik controleerde mijn urine nooit. Mijn ontlasting wél en die is goed. (mijn sperma ook overigens)
  Voor de rest heb ik al een eeuwigheid scheurtjes in mijn lippen en ben ik erg bleek en word ik ook niet bruin in de zon. Dat heb ik al vrij lang en ik ben altijd al vrij bleek geweest. Wél ben ik nog bleker dan als kind.

  Vraagjes
  1. Iemand enig idee in welke richting ik moet/mag denken w.b.t. de oorzaak van het bloedplassen?
  2. Moet ik tussentijds bloedplassen of andere symptonen ook doorgeven aan de huisarts en/of uroloog?
  3. Kan de gevoeligheid van mijn linkerbal verband houden met het bloedplassen? Ook als die gevoeligheid zich niet voordeed voor de eerste keer bloedplassen?
  4. Welke kleur hoort/mag urine (te) hebben?
  5. Iemand nog opmerkingen of antwoorden op vragen die ik naar aanleiding van bovenstaande zou kunnen stellen?

  Reageer
  #2

  misschien een poliepje in je blaas,zou het zeker aan de neuroloog vragen.

  sterkte.

  Reageer
  #3

  De mogelijkheden van de oorzaak van het bloed-plassen (haematurie) zijn:

  blaastumor, ureter-nierbekkentumor, niercelcarcinoom, prostaathyperplasie, hydronefrose, polycysteuze nieren, eenvoudige niercyste, sponsnier, niercontusie, nierruptuur,blaasruptuur, urethraruptuur, vreemd lichaam, cystitis, blaasontsteking, pyelonefritis ook wel pyelitis, TBC, glomerulonefritis, urethritis, uretersteen, pyelumsteen, blaassteen, urethrasteen, stollingsstoornis, lichamelijke inspanning.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt, want deze differentiaaldiagnose vergt nogal wat diagnostich werk, zoals echoonderzoek van je buik en urogenitale regio, uitgebreid bloedonderzoek, mogelijk röntgen of een CT.

  Reageer
  #4

  Hematurie komt voor bij ongeveer 10 % van de algemene populatie.

  Veel afwijkingen zijn geassocieerd met hematurie. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende: urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat, urinewegstenen, kanker van de urinewegen, trauma en nierziekten

  De arts neemt een complete anamnese af, waarbij er onder andere gevraagd wordt naar andere klachten dan bloed in de urine, plasgewoontes, rookgewoontes, beroep, doorgemaakte ziektes of operaties en medicijngebruik.
  Er wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek verricht, met de nadruk op de urinewegen, de buik, het bekken, de geslachtsdelen en een inwendig onderzoek bij mannen.
  De urine wordt onderzocht met behulp van een chemisch behandelde strip. Wanneer er bloed in de urine zit, veranderd de kleur van de strip. Deze test heet de dipstick test.
  Er zijn een aantal onderzoeken die vaak worden verricht bij patiënten met hematurie. De belangrijkste staan hieronder.
  Echografisch onderzoek van de nieren: Men kijkt naar mogelijke oorzaken van hematurie in de nieren, zoals nierstenen of nierkanker. Het onderzoek is pijnloos en er zijn geen risico’s bekend.
  Cystoscopie: Dit is een kijkonderzoek van de urineblaas. Het gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt een zeer dunne buis, een cystoscoop, door de plasbuis in de urineblaas gebracht. De plasbuis en de blaas worden geïnspecteerd, daarna is het onderzoek afgelopen.
  Intraveneus pyelogram (IVP): Dit is een radiologisch onderzoek waarbij er contrast vloeistof wordt ingespoten in een ader in de arm van de patiënt. Het contrast verzamelt zich in de urinewegen en er worden Röntgenfoto’s gemaakt. De foto’s geven een mooi beeld van de nieren, urineleiders en blaas en kunnen stenen, tumoren en andere mogelijke oorzaken van hematurie aan het licht brengen.
  CT-scan: De Computer Tomograaf (afgekort CT) is een apparaat dat door middel van Röntgenstralen en een computer afbeeldingen van dwarsdoorsneden van uw lichaam maakt.

  Reageer
  #5

  Heel erg bedankt voor jullie reacties. De dipstick test heb ik de uroloog niet over gehoord. Kan iemand mij vertellen tot in hoeverre de uitslag van zoiets bepalend is voor verder onderzoek? Ik heb namelijk toch zeker twee keer duidelijk zichtbaar (puur) bloed geplast. Over de dipsticktest heb ik de uroloog verder ook niet gehoord eigenlijk.
  Om heel eerlijk te zijn vind ik dat de uroloog sowieso weinig verteld heeft. Hij liet ook geen ruimte over voor vragen, hij stelde zich alleen voor en raffelde een standaard vragenlijstje af. Beetje typisch voor een man die toch een stuk gereedschap mijn urinebuis in wil drukken. Vind ik persoonlijk toch wat intiemer als laten we zeggen... uhm... seks...
  Heeft iemand een idee of ik de laatste keer bloedplassen nog door moet geven aan de huisarts of uroloog, of dat het voldoende is om de volgende keer even tussen neus en lippen door dat te vertellen?

  Reageer
  #6

  ik begrijp dit allemaal niet zo goed, wat gaat dit allemaal traag.
  toen mijn vader bloed plaste zaten we 's morgens bij de dokter en de volgende dag al bij de uroloog die meteen allerlei onderzoeken heeft gedaan.

  Niet mee doorlopen maar meteen een goed onderzoek laten doen!
  ja, ook met kijker in plasbuis!

  Sterkte! Brenda.

  Reageer
  #7

  Mijn huisarts treft geen blaam wbt traagheid. Zij heeft een kweekje van de urine gemaakt en toen die uitslag bekend was ook gelijk een doorverwijsbrief gemaakt. Bij de uroloog kon ik ook dezelfde week nog terecht als dat ik belde, hoewel dat kwam doordat er een afspraak was weggevallen. (ik kreeg de uitslag op woensdag, maar heb 's maandags gebeld met de uroloog. Misschien wel een klein gelukje wbt. de weggevallen afspraak.)
  Op heel korte termijn bij een uroloog terecht kunnen lijkt mij eigenlijk niet kunnen tegenwoordig. De wachtlijsten waren in 2005 in ieder geval al rond de 5 week, m.u.v. één ziekenhuis. (naar ik meen in Leiden)

  Cystoscopie zie ik trouwens helemaal niet tegen op. Ik vind het eigenlijk vooral interessant. Echografie van de onderbuik heb ik trouwens volgende week. Cystoscopie een weekje later.

  Reageer
  #8

  5 weken wachttijd komt gelukkig bijna niet meer voor voor Urologie.
  Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp heeft nog steeds een wachtijd van maar 1 week, er zijn nog een aantal ziekenhuizen met 1 a 2 weken wachttijd, in Den Helder is geen wachttijd en uitzonderingen zijn 3/4 weken.
  Bloed in de Urine wordt vaak wel met spoed behandeld.
  Sterkte Brenda.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Vorige week is er een echo van de buik gemaakt en deze week een echo van de prostaat en cystoscopie.

  De uroloog heeft een oppervlakkig groeiende kwaadaardige tumor ontdekt van 3 a 4cm, oftewel de diagnose blaaskanker gesteld. Heb ik eigenlijk al vrij snel rekening mee gehouden, omdat ik van de andere blaas- en nieraandoeningen eigenlijk maar heel weinig symptonen vertoon en dit wél matchte. (ook was het bij de echo van de buik al te zien dat er meer aandacht was voor een bepaald plekje) Verder heb ik het eigenlijk alleen maar praktisch bekeken en bekijk ik het nog zo én dat hindert en hinderde mij totaal niet om te denken aan dingen met het voor veel mensen beladen k-woord.
  Behandeling is in principe prima mogelijk en kost me een ziekenhuis opname van een paar dagen. De tumor zal middels een kijkoperatie verwijderd worden en de dag erna zullen er nog blaasspoelingen met een chemovloeistof volgen.
  Na de behandeling zal ik de tumor kwijt zijn, hoop ik, maar zal ik er nog niet vanaf zijn. Frequente cystoscopie zal mijn deel zijn, aangezien de kans dat de tumor terugkomt bijhoorlijk groot is én ik daarnaast ook nog eens vrij jong ben.

  Ik wil jullie allemaal nogmaals bedanken voor jullie reactie's en bij deze nog een heel prettig weekend toewensen. 🙂

  Reageer
  #11

  ik heb dit ook meegemaakt, en bij mij was er eerst sprake van een blaasontsteking , maar later bleek dat er een poliep in mijn blaas zat die ondertussen is verwijderd. Altijd na laten kijken

  Reageer
Reageer op: Bloed in urine – Géén UWI [vraagjes]
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief