sec amenorroe als gevolg van gewichtsverlies

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  hey iedereen,
  ik ben 20 jaar en maak me al een tijdje zorgen... ik heb altijd nogal met mijn gewicht geworsteld en ben sinds een jaar geleden nogal extreem gaan dieëten en daardoor heel wat afgevallen. ik zie nu al enkele maanden in dat ik héél erg dom ben geweest en probeer terug een gezonder eetpatroon aan te nemen. het probleem is echter dat een jaar geleden ook mijn menstruatie is beginnen uitblijven en nu nog steeds uitblijft, ook al eet ik terug beter... heeft mijn lichaam gewoon tijd nodig om zich terug aan te passen? kan ik bepaalde dingen eten of doen zodat ik terug ga menstrueren? ik hoop dat jullie me kunnen helpen, ik zit er al een tijdje mee maar durf echt niet naar de dokter...
  ik hoop dat alles snel inorde komt, en alvast heel hard bedankt voor de hulp,
  luna x

  Reactie
  #2

  Zoals uit de titel van je bericht blijkt, heb je een sterk vermoeden dat jouw menstruatie uitblijft als gevolg van overmatig lijnen.

  Je bent inmiddels tot het inzicht gekomen dat je gezonder wilt gaan eten. Dat is een verstandige beslissing. Alleen is een besluit iets anders dan het juist uitvoeren ervan. Denk je werkelijk dat je dit zonder begeleiding kunt doen? En ken je de diagnostische kenmerken voor anorexia?

  Reactie
  #3

  Het DSM-IV geeft de volgende criteria voor anorexia nervosa:

  1. Weigering om het lichaamsgewicht op een voor de leeftijd en lengte normaal niveau of daarboven te houden (bijvoorbeeld een gewicht van 85% van het normale niveau of het uitblijven van gewichtstoename waardoor het gewicht 85 % van het normale niveau is).

  2. Intense angst voor gewichtstoename of dik worden, zelfs bij ondergewicht.

  3. Een stoornis in de wijze waarop het lichaam of het gewicht wordt ervaren, overdreven waarde hechten aan het lichaamsgewicht of de lichaamsvorm bij het vormen van een zelfbeeld of ontkenning van de ernst van het te lage lichaamsgewicht.

  4. Amenorroe bij vruchtbare vrouwen, in dit geval het uitblijven van minimaal drie opeenvolgende menstruele cycli. (De diagnose amenorroe kan worden gesteld als de ongesteldheid alleen optreedt na hormoonbehandeling).

  Reactie
  #4

  bedankt voor je bericht suus!
  je hebt gelijk, weten is iets anders dan het doen, en ik ben er zeker van dat ik al beter eet dan een paar maanden geleden, maar ik ben er nog niet... ik ben alleen bang dat, als ik begeleiding ga opzoeken, ik er weer te hard mee bezig ga zijn en het terug zal verslechteren... ik ben 1.67m en weeg rond de 55kg, dus ondergewicht heb ik zeker niet (meer), alleen mijn maandstonden blijven dus weg... ik zou zo blij zijn als ze terug zijn, dat zou voor mezelf ook echt een teken zijn dat het echt terug beter gaat... ik eet wel nog geen rood vlees, echter wel veel vis, gevogelte en vleesvervangers, dus kan het dan daaraan liggen? ik hoop gewoon dat het snel terug inorde komt 🙂 alvast bedankt voor je reactie!
  luna x

  Reactie
  #5

  De kans dat je de ziekte anorexia onderschat is aanzienlijk. Het beste advies is hulp zoeken en in ieder geval de huisarts informeren. Waarom wil je dat jouw probleem geheim blijft?

  Reactie
  #6

  Misschien kan je je vraag over anorexia aan het Voedingscentrum stellen:

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/veelgesteldevragen/gewichtenafvallen/wat-is-anorexia.aspx

  het meest verstandige is echt naar de huisarts gaan. Uitblijven van de menstruatie is geen kwestie van vlees, vis of gevolgenlte eten maar een symptoom van een potentieel dodelijke ziekte, die veel problemen van de personen die ermee worstelen verhult.

  Het hoort hier dus helemaal niet over de voeding te gaan, maar over jouw eigenwaarde en over eventuele psychische trauma's.

  Reactie
  #7

  Heb je deze topic al gelezen?

  Menstruatie na anorexia:
  http://www.dokter.nl/forum/Zwanger-worden/21363-Menstruatie-na-anorexia.html

  Reactie
  #8

  lieve hannah,
  héél erg hard bedankt voor de link, heb alle berichtjes gelezen en dat heeft me heel wat 'wijzer' gemaakt... danku!!
  luna x

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Lees ook:

  Secundaire amenorroe
  http://www.dokter.nl/forum/Menstruatie/90346-secundaire-amenorroe.html

  Geen maandstonden
  http://www.dokter.nl/forum/Menstruatie/179597-geen-maandstonden.html

  Help me van deze onduidelijkheden af
  http://www.dokter.nl/forum/Zwangerschap/192726-Help-me-van-deze-onduidelijkheden-af.html

  Gestopt met pil...menstruatie blijft uit
  http://www.dokter.nl/forum/Menstruatie/194585-gestopt-met-pil...menstruatie-blijft-uit.html

  Redenen uitblijven menstruatie
  http://www.dokter.nl/forum/Menstruatie/87368-Redenen-uitblijven-menstruatie.html

  Uitblijven van menstruatie na stoppen pil
  http://www.dokter.nl/forum/Menstruatie/87185-uitblijven-van-menstruatie-na-stoppen-pil.html

  Menstruatie na anorexia
  http://www.dokter.nl/forum/Zwanger-worden/21363-Menstruatie-na-anorexia.html

  Reactie
Reageer op: sec amenorroe als gevolg van gewichtsverlies
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief