interactie grapefruit en propranolol

 • #1

  vraagje: ik gebruik regelmatig propranolol (beta-blocker), nu las ik ergens dat grapefruitsap niet goed samen gaat met bepaalde medicijnen. geldt dit ook voor propranolol? ik kan via google niet veel erover vinden. misschien dat iemand mij kan helpen?

  Reageer
  #2

  Er bestaat inderdaad een relatie tussen grape-fruit en propanolol maar dit geldt niet voor de hoeveelheden van het medicijn dat u gebruikt. Dit heeft te maken met de afbraak van propanolol in de lever en de doorbloeding van de lever die kan toenemen waardoor het medicijn eerder wordt afgebroken waardoor het sneller haar werking verliest.
  Niets om u zorgen over te maken dus.

  Reageer
  #3

  Wat is het risico om bij dagelijks gebruik van 350 mg quetiapine(seroquel) af en toe een glas grapefruitsap te drinken. ik krijg dit medicijn voorgeschreven en houd erg van grapefruit en het sap van deze vruchten.

  Reageer
  #4

  Overleg deze zaken altijd met je huisarts of voorschrijvend en behandelend specialist.

  Grapefruitsap remt enzymen die Seroquel na opname omzetten in de voor je lichaam werkzame stof, en afbreken.

  Als de afbrekende enzymen niet voldoende functioneren, neemt de hoeveelheid circulerend Seroquel in de bloedbaan toe. In sommige gevallen kunnen dit zelfs toxische hoeveelheden zijn die giftig zijn en dus gevaarlijk voor de gezondheid.

  Bij een gebruik van flinke hoeveelheden zoals bij jou 350 is een toxisch effect dus eerder bereikt. Pas hier dus mee op.

  Andere dranken die van citrusvruchten zijn gemaakt hebben dit remmende effect niet dus vandaar dat juist grapefruitsap soms gevaarlijk kan zijn in combinatie met bepaalde medicijnen.

  Toch overleg je dit het beste even met je huisarts. Mogelijk is de situatie in jouw geval net anders dan in het algemeen geldt.

  Reageer
Reageer op: interactie grapefruit en propranolol
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief