Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Ik weet niet of ik dit onderwerp bij het goede forum heb geplaatst, maar kan ook geen andere plaats verzinnen haha.
  Ik heb eigenlijk zolang ik me kan herinneren af en toe een rare pijn bij mijn borstbeen. Deze pijn loopt soms door naar mijn armen, nek, schouders en soms in mijn hoofd.
  Meestal gaat het over als ik wat drink.
  Nu is mijn vriend in opleiding tot arts, hij zei dat het waarschijnlijk slokdarmspasmen zijn. Ik heb gezocht op internet en ja, de symptomen kloppen precies.
  Wie heeft hier ook last van of last van gehad?
  Ben wel benieuwd naar de verhalen van anderen, gezien ik er weinig over kan vinden.
  Bedankt!

  Reactie
  #2

  De slokdarm (oesofagus) is een gespierde buis die loopt van de keelholte naar de maag. De totale lengte van de slokdarm is ongeveer 30 cm. De slokdarm bestaat - van buiten naar binnen - uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. In het bindweefsel bevinden zich kliertjes die slijm produceren, dat als glijmiddel dient.

  De functie van de slokdarm is het vervoer van voedsel naar de maag. Dit gebeurt door middel van peristaltische bewegingen. Als een stukje voedsel in de slokdarm komt dan trekken de kringspieren vlak boven het voedsel zich samen terwijl de lengtespieren zich ontspannen, waardoor op die plaats de slokdarm wordt vernauwd. Tegelijkertijd trekken de lengtespieren van de slokdarm vlak onder het voedsel zich samen terwijl de kringspieren zich daar ontspannen, waar door de slokdarm daar iets wijder wordt.
  Door dit opeenvolgende patroon van vernauwen en verwijden ontstaat een golvende beweging, waardoor het voedsel wordt doorgeschoven in de richting van de maag. Het vervoer van voedsel naar de maag is dus een actief proces; het voedsel valt niet door het eigen gewicht naar de maag.

  Er zijn verschillende soorten stoornissen in het bewegingspatroon (motoriek) van de slokdarm:

  - Slokdarmspasmen (diffuse)
  Bij slokdarmspasmen zijn de spieren van de slokdarm plotseling en aanvalsgewijs verkrampt. Deze spasmen treden meestal op in het onderste gedeelte van de slokdarm. Slokdarmspasmen komen vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd, zowel mannen als vrouwen. Wanneer de spasmen zeer uitgesproken voorkomen, dan kan het onderste deel van de slokdarm er uitzien als een soort kurkentrekker of notenkraker: de notenkrakerslokdarm.
  De aanvallen komen vaak onaangekondigd, maar kunnen soms worden opgewekt door emoties (stress) of voedsel. Sommige mensen hebben slechts zelden een aanval, anderen juist regelmatig.
  Een aanval veroorzaakt pijn achter het borstbeen, waarbij de pijn ook kan uitstralen naar arm en keel en soms is er ook sprake van een verkrampt of benauwd gevoel. Ook kunnen er passageklachten optreden, waarbij de doorgang van zowel vast als vloeibaar voedsel tijdelijk is verstoord.
  In het geval van diffuse slokdarmspasmen en de notenkrakerslokdarm is een duidelijke uitleg van de arts belangrijk om de patiënt gerust te stellen. Omdat de pijn achter het borstbeen, met uitstraling naar arm en keel, immers sterk overeenkomt met de klachten bij angina pectoris (hartklachten) is het goed om duidelijk te maken dat deze pijnklachten niet door een hartkwaal worden veroorzaakt, maar door een stoornis in de bewegingen van de slokdarm. In tegenstelling tot de pijn bij angina pectoris die bij lichamelijke inspanning erger wordt, is er in het geval van slokdarmspasmen ook geen verband met lichamelijke activiteit.
  De arts kan bij hevige pijn medicijnen voorschrijven die de spieren laten ontspannen.
  In sommige gevallen wordt geprobeerd de klachten te verminderen door de slokdarm op te rekken. Daarbij wordt met een flexibele slang (endoscoop) een ballonnetje via de mond in de slokdarm gebracht. Dit ballonnetje wordt gedurende een minuut opgeblazen waardoor de slokdarm wordt opgerekt. Gewoonlijk zijn er 3 tot 4 'oprekkingen' nodig, verspreid over evenzovele dagen, waarbij telkens een iets grotere ballon wordt genomen. Deze methode wordt pneumodilatatie van de slokdarm genoemd.
  In sommige gevallen is het noodzakelijk de slokdarmspieren in de lengterichting te klieven om de slokdarm te verwijden (myotomie).

  - Achalasie van de slokdarm
  Achalasie wordt veroorzaakt door een verminderde zenuwvoorziening in het onderste deel van de slokdarm. Omdat de zenuwen in het onderste deel van de slokdarmwand niet goed meer werken, kunnen de slokdarm en de sluitspier tussen slokdarm en maag (sfincter) zich niet op de normale wijze ontspannen. Hierdoor gaan ze verkrampen. Het voedsel kan er niet of nauwelijks door en blijft in de slokdarm staan. Dit heeft tot gevolg dat de slokdarm, vlak boven deze verkramping, uitzet en steeds slapper en wijder wordt. De pijn- en passageklachten worden op den duur steeds erger.
  Zie voor meer informatie de paper ‘Achalasie van de slokdarm’.

  - Aspecifieke motiliteitsstoornissen (ineffectieve slokdarmmotoriek)
  Bij patiënten met passagestoornissen en pijnklachten, waarbij de peristaltiek van de slokdarm afwijkend is, maar waarbij geen sprake is van het karakteristieke beeld zoals bij de diffuse slokdarmspasmen, notenkrakerslokdarm en achalasie van de slokdarm. Vooral oudere mensen hebben klachten van een gestoord bewegingspatroon van de slokdarm. De behandeling bestaat uit uitleg, geruststelling en medicijnen om de slokdarmspieren te laten ontspannen of juist te stimuleren.

  - Stoornissen in de beweging van de slokdarm, veroorzaakt door andere ziekten
  Sclerodermie is een ziekte waarbij in de huid maar ook in meerdere organen in het lichaam extra bindweefselvorming kan optreden. In meer dan de helft van de gevallen wordt de slokdarm ook aangetast. Dit houdt in dat door de extra bindweefselvorming, maar ook door degeneratie van spierweefsel in de slokdarm, de peristaltische bewegingen van de slokdarm afnemen. Dit heeft tot gevolg dat het onderste deel van de slokdarm wijder wordt en dat de sluitspier tussen slokdarm en maag (sfincter) niet goed meer functioneert. Hierdoor kunnen passageklachten en refluxklachten optreden. Refluxklachten zijn klachten die te maken hebben met het terugstromen (reflux) van maagzuur en maaginhoud in de slokdarm. Hierdoor kan een ontsteking in de slokdarm optreden (reflux oesophagitis). Reflux oesophagitis kan behandeld worden met medicijnen die de zuurgraad van het maagzuur verminderen en met medicijnen die de druk van de sluitspier verhogen. Ook worden wel medicijnen voorgeschreven die een beschermende laag op de slokdarmwand vormen.

  Spierdystrofie kan leiden tot een vertraagde lediging van de slokdarm, doordat de spieren in de wand van de slokdarm niet meer goed functioneren.

  Als er stoornissen zijn in de bewegingen van de slokdarm, zijn er verschillende onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd. Welk onderzoek gedaan wordt, hangt af van de precieze klachten. Er kan onderzoek gedaan worden door middel van een Gastroscopie, een onderzoek waarbij de arts door middel van een flexibele buis via de mond in de slokdarm en maag kan kijken. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in de brochure ‘Gastroscopie’.
  Andere onderzoeken die toegepast kunnen worden zijn een röntgenfoto met contractvloeistof (Slikfoto) of een drukmeting van de slokdarm (Manometrie). Deze onderzoeken worden beschreven in de paper ‘Slokdarmonderzoeken’.

  Aangeraden wordt stress te vermijden en geen koude of zeer warme voeding en dranken te gebruiken. Verder moet men leren rustig te eten en goed te kauwen.

  Bij reflux oesophagitis wordt het volgende aangeraden:
  - plaats de poten van het hoofdeinde van uw bed op klossen van ± 10 cm;
  - pas op met knellende kleding;
  - liever met rechte rug door de knieën hurken, dan voorover bukken;
  - niet roken;
  - aanpassen voedingsgewoontes;
  Meer voedingsadviezen en tips bij refluxklachten zijn te lezen in de brochure ‘Brandend maagzuur’.

  Hebt u naar aanleiding van deze informatie over ‘Bewegingsstoornissen van de slokdarm‘ nog vragen, of wilt u een andere brochure of paper bestellen, dan kunt u contact opnemen met: De Infolijn: 0900 - 20 25 625 (€ 0,20 pm) op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
  Ook kunt u een e-mail sturen naar: [email protected]
  Internet: www.mlds.nl

  Reactie
  #3

  Hoi,

  Ook ik heb een (ergt nare) ervaring met slokdarmspasmen, opgekomen ca 4 maanden na een galblaasverwijdering en ben nog altijd bang dat het een keer terugkomt.
  Vandaar ook bij mij de vraag of er mensen zijn die eenzelfde aanval herkennen en wat eraan gedaan is.

  Ik reed in de auto naar de winkels toe en had een beetje het gevoel of ik teveel sinaasappelsap ophad wat ik die ochtend trouwens niet gedronken had.

  Even later kreeg ik een geleidelijk opkomend drukkend, benouwd gevoel in mijn borstkas bij mijn borstbeen wat steeds erger werd.
  Ik werd over mijn hele lichaam helemaal nat van het zweet en kon de pijn nog aardig wegpuffen.
  De pijn zakte na een minuut weer langzaam weg en kwam na een minuut weer heftiger opzetten, ik heb mijn auto kunnen parkeren en de pijnen werden zo heftig dat ik uit de auto gerold ben en er naast ben gaan liggen, ik kon NIKS meer, alleen heel hard schreeuwen. Een arts heeft mij een injectie diclofenac gegeven en de aanvallen werden minder en gingen uiteindelijk helemaal weg.

  Heb via het ziekenhuis een maagdarmonderzoek gehad met een camera via mijn mond.
  Toen maagzuurremmers gekregen. Verder geen nacontroles of iets dergelijks.

  Ben zo bang dat dit nog een keer gaat gebeuren en dat ik dan bijvoorbeeld op de snelweg zit. De huisarts bevestigde dat het voelt als een hartaanval.
  Ik ben 34, heb 2 kinderen en ben heus wel wat pijn gewend, maar dit was echt onbeschrijfelijk!

  Is er iemand die zich hierin herkend en tips heeft?

  Reactie
  #4

  Lijkt inderdaad op een hartaanval wat je beschrijft.

  Reactie
  #5

  Ik heb ook dergelijke aanvallen gehad (en nog) waarbij gedacht werd aan een hart infarct. Dat bleek niet zo te zijn. Na veel onderzoeken kwam er een middenrifbreuk uit. Daar heb ik nog medicijnen voor, plus beta blokkers. De problemen blijf ik echter houden, ondanks de dieetvoorschriften en de zuurremmers. De laatste week ook erge pijn achter het borstbeen en het gevoel of er er iets in mijn slokdaarm is blijven steken. Ook opgezette maag. Kan zijn dat er griepverschijnselen bij zijn, maar het duurt erg lang. Het kramp en pijn gevoel is het ergst als ik lig; de laatste nachten slaap ik ook maar een paar uur.
  Ik vraag me dan ook af of dit alleen het middenrif is of ook nog iets anders. De beschrijving van de spasmen komt aardig overeen. Is hier helemaal niets aan te doen?

  Reactie
  #6

  ik ben onlangs opgenomen geweest in het hospitaal en daar hebben ze hart en longen nagekeken alles bleek ok. De maag specialist kwam langs en zij dat het iets aan de maag was en ik kon vertrekken. Heb terug contact opgenomen voor een onderzoek met darm want ik denk dat het aan mijn slokdarm ligt. Steeds hevige pijn in de bovenste borststrreek dat trekt tot links achter precies mijn longen. Bij momenten van pijn ben ik zeer bang wat ook precies kort ademigheid geeft net alsof ze een riem rond mijn borstkas spannen en ik krijg geen hap meer door mijn keel. Waarschijnlijk heeft het met stress te maken want ik ben echt wel een nerveus persoon ik probeer er tegen te vechten maar het lukt niet. Hopelijk vinden ze iets want ik loop hier al een tijdje mee rond.

  Reactie
  #7

  Op nieuwjaarsdag was ik aan het werk toen ik ineens erge pijn op me borst kreeg. Collega erbij gehaald. Ik kon alleen nog maar liggen van de pijn. Dus 112 gebeld. Dacht echt dat ik het aan me hart had. Afgevoerd naar het ziekenhuis op verdenking van hartklachten. Maar daar bleek me hart in orde te zijn, en werd naar huis gestuurd met hyperventilatie. Omdat ik zo gespannen op de brancard lag. Ja vind je het gek???!!!
  `s Avonds weer dezelfde klachten, naar de HAP toe. Wederom naar huis gestuurd met hyperventilatie.. Want de spray onder me tong hielp niet... Ik weet best wat hyperventilatie is, nou dat was dit niet..
  Een paar weken later weer dezelfde klachten, weer naar de HAP. En eindelijk troffen we een goede huisarts. Geen hyperventilatie, geen hartklachten, maar slokdarm spasmen! Eindelijk een diagnose. Thuis op internet kijken, en precies dezelfde klachten als ik had, lijkend op een hartaanval. Tot nog toe was er geen enkele arts die dit onderkend had, zelfs in het ziekenhuis niet!
  Van de huisarts kreeg ik toen Omeprazol, voor een maand. In de tijd heb ik er 2 keer wat last van gehad. Nu komt het met grote regelmatig weer heftig terug. En kan ik maar 1 ding op de bank gaan liggen met me hoofd zover mogelijk naar achteren...
  Woensdag moet ik weer naar de huisarts ben benieuwd wat ze dan zegt!

  Reactie
  #8

  ik heb er nu 7 in 4 dagen tijd achter de rug. de dokter heeft een mri scan gemaakt om uit te sluiten dat het hartaanvallen waren.

  De laatste was vanmiddag, toen heb ik maar een bak vla achterover gekwakt,dat werkte! omdat de vorige keren niks hielp, ook niet in bad gaan liggen.

  Waar ik inmiddels achter ben gekomen is dat je je autonoom zenuwstelsel aan de praat moet zien te krijgen met massage of ontspanningsoefeningen. het lijkt wel stress. Bij mij is het iedere keer als er van die stile vliegtuigen overkomen, alsof die in mijn pijngrens iets triggeren.

  Gelukkig stond deze dokter niet raar te kijken van mijn vermoedens.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ongeveer 10 dagen geleden kreeg ik een heftige aanval, heb toen 112 gebeld en ben met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Na een dag onderzoek niets gevonden en was ik s'middags weer thuis. Daarna diverse aanvallen gehad, weleenswaar veel minder heftig maar zeer beangstigend. Sinds 2 dagen slik ik Omeprazol, en heb geen aanval meer gehad. Kan nu moeilijk allleen zijn en durf ook niet meet zo goed in mijn eentje in de auto te stappen. Volgende week maar weer eens naar de huisarts om te proberen duidelijkheid te krijgen.
  Gr Everdien.

  Reactie
  #10

  Hai Everdien, het lijkt een beetje een gebed zonder end bij jou. Weet je eigenlijk wel hoe slokdarmspasmen werken?

  Reactie
  #11

  Ik hoop dat je geen aanval meer gehad hebt. Ik heb er onlangs ook weer een gehad, precies dezelfde klachten. Wat een gruwelijke pijn. Net als jou kan ik wel tegen een stootje. De bevalling van onze eerste zoon was heftig, die had ik zo over willen doen, dat zegt iets over de pijn.
  Ik krijg nu een onderzoek, ik hoop dat er iets aan te doen is.

  Groet Jacqueline

  Reactie
  #12

  Moet eerljk zeggen dat het meer lijk op angina pectoris.vernauwing van de kranssagader""Dit omdat ik zelf ook al jaren last heb van mijn maag/slokdarm wat veroorzaat wordt door een niet sluitende maagklep.Heb alleen nog nooit meegemaakt
  dat ik plotseling een hevige zweetaanval kreeg.

  Heb je al een een fietsproef gedaan in het ziekenhuis?Wil je verder niet ongerust gaan maken
  maar ik zou het als ik jouw was wel even doen.

  succes.

  Reactie
  #13

  Angina pectoris is een drukkend, respectievelijk zwaar gevoel en/of pijn midden op de borst (angineuze pijn) dat ontstaat als de hartspier niet voldoende bloed toegevoerd krijgt om het hart zijn werk te laten doen. Meestal wordt dit veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders, vaak in combinatie met lichamelijke inspanning of emotie waardoor het hart krachtiger gaat kloppen en dus meer zuurstof nodig heeft. Bij afnemende zuurstofbehoefte van het hart verdwijnt de angina pectoris dan weer.

  De pijn die ontstaat door een plotseling optredende verstopping van een kransslagader door een bloedstolsel (trombus of embolie) is in aard gelijk aan die van angina pectoris, maar meestal heviger en houdt langer aan. Bij volledige afsluiting van een vat treedt een hartinfarct ('hartaanval') op.

  Angina pectoris kan worden bestreden door de bloedvaten medicamenteus te verwijden (na toedienen van nitroglycerine verdwijnt de typische angina pectorispijn) of door de inspanning terug te brengen. Ook het verlagen van de bloeddruk leidt ertoe dat het hart minder arbeid hoeft te leveren en zal dus een anti-angineus effect hebben.

  De kans op het ontwikkelen van angina pectoris wordt vergroot als iemand rookt, te dik is, of een te hoge bloeddruk heeft. Ook bij suikerziekte, een te hoog cholesterolgehalte en bij mensen bij wie in de familie op jongere leeftijd (voor het 60e levensjaar) hart- en vaatziekte voorkomt is de kans op het ontwikkelen van angina pectoris duidelijk vergroot.

  Met name bij mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) komt het voor dat de pijn niet door de patiënt wordt gevoeld, terwijl er wel degelijk een zuurstoftekort van de hartspier bestaat.

  Ook spasmen van de kransslagaders, in plaats van vernauwing, kan wel eens tot angineuze klachten leiden. Deze aandoening noemt men variant angina.

  De diagnose kan nagenoeg meestal worden gesteld door het maken van een elektrocardiogram (ecg) op een moment dat de patiënt de klachten voelt. Een normaal ecg tijdens klachten sluit angina pectoris echter niet volledig uit. Bij twijfel zal men vaak een inspanningstest verrichten, zoals een fietsproef of een myocardscintigrafie. Ook kan een CT-scan worden verricht van de kransslagaders.

  Lees verder op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Angina_pectoris

  Reactie
  #14

  hallo.

  ook ik heb er last van en krijg soms aanvallen.

  ik probeer heel rustig te blijven, en probeer dan te boeren en dat werkt vaak wel.

  heb het van mijn huisarts die vertelde dat.

  9 van de 10 keer helpt het wel
  en ben er blij mee.

  groetjes astrid

  Reactie
  #15

  Wat je beschrijft is eigenlijk een soort ontspanningsoefening. Goed van je dat je het probeert, en fijn dat het bij jou resultaat heeft. Zo krijg je de controle over jouw lichaam weer in eigen handen!

  Reactie
Reageer op: Slokdarmspasmen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief