focale nodulaire hyperplasie

 • #1

  ik hen een fnh tumor zitten op me lever 5x3,5cm en ze zeggen dat ze er niets mee gaan doen alleen onder controle om te kijken of het groeit of niet, maar ze hadden gezegd het doet voor de rest niets, nou ik ben regelmatig misselijk en moe en heeft iemand gesproken die het zelfde geval heeft en de zelfde klachten, maar kan iemand misschien er wat meer over deze goedaardige tumor vertellen en waarom zoveel zorg als het toch niet weggehaald kan worden!!!! b.v.d. suus

  Reactie
  #2

  Omdat je zo keurig hebt vermeld wat je precies hebt, heb ik het na kunnen zoeken op internet. Hier toch ongeveer hetzelfde gevonden als wat de artsen je verteld hebben.

  "Focale Nodulaire Hyperplasie
  Focale Nodulaire Hyperplasie (FNH) is een andere vorm van een goedaardige levertumor.
  Ook bij deze afwijking wordt een relatie vermoed met het gebruik van de "pil" hoewel dit lang niet zo duidelijk is als bij het leverceladenoom.
  Bij afbeeldend onderzoek zoals echografie van de lever, MRI of CT onderzoek kan deze afwijking een karakteristiek beeld geven met het zogenaamde centrale litteken (de central scar).
  Wanneer bij afbeeldend onderzoek het zeer waarschijnlijk is dat er sprake is van een FNH, kan worden afgewacht. Wel is dan controle nodig om te beoordelen of de afwijking na verloop van tijd groter wordt.
  Soms is het niet mogelijk om alleen met afbeeldend onderzoek de juiste diagnose te stellen, dan kan een biopsie worden overwogen en moet soms toch nog een operatie volgen.
  Ook bij deze afwijking wordt meestal aangeraden te stoppen met de pil hoewel hierover nog wel een discussie wordt gevoerd."

  De klachten worden eigelijk niet met name genoemd, maar misschien kun je zelf eens wat meer er over lezen. Zoek het maar eens op onder www.google.nl en dan kiezen voor je eigen omschrijving.

  Vanuit de lever wordt natuurlijk veel geregeld in je lichaam, dus dat je moe bent is heel begrijpelijk. Overleg toch eens met de specialist wat je hieraan het beste kunt doen.
  Sterkte gewenst.

  Reactie
  #3

  hartelijk bedankt marloes voor de moeite, en inderdaad het is afwachtend en onder controle blijven ,volg3ens arts kan je er 100 mee worden, en het doet voor de rest niets dus ja, maar ik ga zeker kijken bij google bedankt hoor groetjes

  Reactie
  #4

  Hoi, als je zou willen kan je via fb contact met mij opzoeken op de naam Larissa Verbaas. Ik heb ook een FNH, misschien kunnen we er samen over praten en informatie met elkaar delen om zo meer te leren?

  Liefs,

  Larissa

  Reactie
  #5

  Hallo,

  Ik kom net terug uit het zhuis en ook te horen gekregen dat ik 3 fnh tumoren heb 2 van 5cm en 1 van 4,5 cm.. Maar er wordt ook niks aan gedaan geen controle's of in de gaten houden... Alleen zelf bij buikpijnklachten weer contact op nemen..

  Maar nu lees ik bij jullie klachten over moeheid etc.. Kan dat er ook mee te maken hebben dan?? Aangezien ik altijd moe ben..

   

  Alvast bedankt

  Reactie
  #6

  Hallo ik heb ook een fnh van van 10 bij 10 cm die tegen mijn maag aan drukt.
  Maandag wordt ik geopereerd en gaan ze de goedaardige tumor verwijderen.zie er behoorlijk tegen op maar ben blij dat ze hem weghalen.

  Reactie
  #7

  Hallo
  Ook ik heb een fnh van 6 x 7 cm in mn linker leverhelft. Het zit bij mij precies bij mijn middenrif en kan het soms gewoon vanaf de buitenkant voelen. Ben dan ook heel slank. Iemand die dit ook heeft?

  Groetjes

  Reactie
  #8

  Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat Daantje?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hey , ik heb een fnh die groeit . Is nu 7 cm en ze zeggen altijd dat je er geen hinder van ervaart , maar ben vaak heel moe en toch ook misselijk .

  Reactie
  #10

  Ik Heb gisteren te horen gekregen dat ik geopereerd ga worden

  Reactie
  #11
  1. Deze goedaardige tumor geeft in de meeste gevallen geen klachten en is niet hinderlijk in je dagelijks leven. Daarmee dat hier ook zelden aan geopereerd wordt, tenzij deze te groot wordt of op bepaalde plaatsen in je lever zit, ga je er last van krijgen en zal men overwegen te opereren. Misselijkheid, vermoeidheid.. zijn natuurlijk vage en asymptomatische klachten. Maar belangrijk in het achterhoofd te houden, dit is goedaardig. Je kan er perfect oud mee worden. Als je toch ongerust bent over de grote, klachten..  van je tumor, vraag dan uitleg aan de arts. maar dit soort tumoren wordt zelden opgevolgd. Dit soort operaties zijn echter standaard maar uiteindelijk is een operatie een pak invasiever en daarom beslist men niet zomaar om te opereren als dit eigenlijk niet echt nodig is.. wat in de meeste gevallen dus niet nodig is.
  Reactie
  #12

  Hai ik heb ook fnh van ongeveer 13 centimeter ben ook vaak heel moe. Soms heb ik een vervelend drukkend gevoel bij me maag.

  Reactie
  #13

  hoi Daantje .

  zou je ons kunnen laten weten hoe het met je gaat .

  hoe het verloop is gegaan .

  ik moet misschien ook geopereerd worden en zou het fijn vinden als jij wat info geeft .

  groetjes dineke

  Reactie
  #14

  Hoi dineke,

  Weet je al of je geopereerd gaat worden ?

  Ik sta op de wachtlijst.

   

  Reactie
  #15

  Hallo allemaal

  Eindelijk een forum gevonden  🙂

  Vandaag te horen gekregen dat ik ook een FNH heb eentje is 7.5 cm andere 5.5 cm  rest wat kleiner , heb er dus 5 ! Moet in oktober weer onder de MRI, puur om het in de gaten te houden . Ben dood op en zins dien ook rare ontlasting.  Hebben jullie ook meerdere tumoren van de FNH?     Liefs marike

  Reactie
Reageer op: focale nodulaire hyperplasie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief