Chronische afwijkende ontlasting

  • #1

    Dag allemaal,

    Ik ben 25 jaar oud. Inmiddels heb ik al enkele jaren afwijkende ontlasting. Daarmee bedoel ik dat het al enkele jaren brijachtig (niet waterdun of koffieachtig) is. Slechts incidenteel of zelden heb ik een normale drol. Er is geen patroon te herkennen waarom het net die ene keer wel normaal is (eens in de zoveel maanden). Soms (zeker niet altijd) heb ik kortdurig last van mijn onderbuik net voordat ik moet ontlasten, wat daarna weg is. Ook wisselt de frequentie van ontlasten van dag tot dag. Vaak 2-3 keer per dag, soms 1 of 4 keer, steeds op afwisselende tijden.

    Met het bovenstaande ben ik 2 jaar geleden naar mijn huisarts geweest. Toen ben ik op vitamine b en d getest en ben ik getest op lever en nierwaarden. Deze weken niet af.  Sinds afgelopen zomer heb ik regelmatig ook een wat meer plakkerige ontlasting. Na die verandering ben ik opnieuw naar de huisarts geweest. Toen ben ik getest op lever- en galwaarden, bloedarmoede en een pancreas enzym (lipase). Daaruit bleken ook geen afwijkingen. Na te vragen of aanvullend onderzoek nodig was om de oorzaak te achterhalen of om op vitamine te checken, kreeg ik te horen dat dit niet nodig was. Hierdoor ben ik toch wat bang dat er iets ergs over het hoofd wordt gezien. Zo is er bijvoorbeeld geen ontlastingsonderzoek gedaan. Ik ben verder niet vaak misselijk, heb geen onverklaarbaar gewichtsverlies, niet vaak buikpijn en de ontlasting zelf gaat erg makkelijk en pijnloos.

    Omdat mijn ontlasting afwijkt van het normale, ben ik bang dat ik hierdoor later meer kans op bijvoorbeeld darmkanker heb of een vitamine tekort oploop. Ik heb eigenlijk drie vragen. 1. Komt dit vaker voor op mijn leeftijd. 2. Kan ik vertrouwen op het oordeel van de dokter met mijn klachten dat er geen vervolgonderzoek noodzakelijk is. 3. Moet ik mij hierdoor zorgen maken over darmziekten op latere leeftijd?

    Aanvullende informatie: het bovenstaande patroon blijft steeds hetzelfde, ongeacht of ik lange tijd geen alcohol drink dan wel wat meer of soms geen koffie drink, gezonder eet of juist wat ongezonder. Ik heb geen vast voedingspatroon, rook niet en heb een normaal lichaamsgewicht (bmi: 24.1).

    Erg bedankt voor jullie reacties.

    Met vriendelijke groet

    Reageer
    #2

    Als dat de enige klacht is die je hebt, zou ik me daar niet echt zorgen over maken.
    Heb je misschien veel stress of spanningen?

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw reactie. Ik ben wat hypochondrisch aangelegd, maar ik ervaar voor mijn gevoel niet veel stress meer daarvan. Ik heb eraan gewerkt om in dat kader anders te denken. Ook door tijdig aan de bel te trekken en een eventuele vraag voor te leggen zonder daar maanden mee rond te lopen.

    Wel moet ik zeggen dat ik een onregelmatig slaappatroon heb. Mijn onzekerheid is denk ik vooral gelegen in dat mijn bovenstaande klacht altijd aanwezig is, terwijl er ook momenten zijn dat ik geen stress ervaar of wel een week goed en regelmatig slaap. Ik heb deze vraag niet zozeer gesteld vanuit mijn hypochondrie, maar met de strekking of deze klacht ook altijd aanwezig kan zijn zonder dat er iets ernstigs aan de hand hoeft te zijn. Zo vermoed ik  dat mijn huisarts bijvoorbeeld niet heeft gecontroleerd op darmkanker.

    Reageer
    #4

    Die heeft niet op darmkanker gecontroleerd, maar daar is ook geen enkele reden voor. Ik denk eerder dat je het toch in je voedingsgewoonten en leefstijl moet zoeken.
    En als je op jouw leeftijd in zit over darmkanker, dan heeft dat natuurlijk wel met je hypochondrie te maken. Ook al ervaar je dat zelf niet zo.
    "Wel moet ik zeggen dat ik een onregelmatig slaappatroon heb. Mijn onzekerheid is denk ik vooral gelegen in dat mijn bovenstaande klacht altijd aanwezig is, terwijl er ook momenten zijn dat ik geen stress ervaar of wel een week goed en regelmatig slaap"
    Als je 40 weken onregelmatig slaapt en dan 1 week wel regelmatig, moet je niet verwachten dat het dan meteen effect zal hebben. Je lichaam is ontregeld en dat heeft ook invloed op je spijsvertering. Dat lost zich niet op binnen 1 week

    Reageer
    #5

    Beste John,

    Wederom erg bedankt voor uw snelle reactie. Ik denk dat u daar gelijk in heeft. Dit is een periode waarin het wat meer op de voorgrond treedt. Het is aannemelijk dat ik er verder ook steeds onbewust mee bezig ben. Ik heb gemerkt in de afgelopen jaren dat het moeilijk is om hypochondrie helemaal uit mijn systeem te krijgen en dat het daardoor soms toch weer de kop op steekt. Ik ga aan de slag met het creëren van meer regelmaat in mijn leefstijl. Wel heb ik nog 2 afsluitende vragen in het verlengde daarvan. Ten eerste vraag ik mij af hoeveel tijd de spijsvertering over het algemeen nodig heeft om zich te herstellen en ten tweede of het schadelijke gevolgen voor mijn darmen met zich meebrengt als mij dit niet lukt. Ik weet niet of het de bedoeling is om dit soort inhoudelijke vragen te stellen op dit forum. Zo niet, dan bied ik daar bij mijn excuses voor aan. Tot slot wil ik u en uw collega's bedanken voor dit forum dat waarschijnlijk veel mensen helpt en ondersteund in hun problemen.

    Reageer
    #6

    Blijvende schade zal daar niet door ontstaan. Het is moeilijk te zeggen hoe lang dat het duurt, omdat het toch van meerdere factoren afhankelijk is. Er zijn ook mensen waarbij zachtere ontlasting een normaal verschijnsel is dat bij die mensen hoort.

    Reageer
    #7

    Hallo ik heb ook een vraag
    Ik heb ook pds en altijd zachte ontlasting
    Maar nu heb ik ook dat het aan de pot blijft plakken mijn huisarts zegt geennzorgen maar heb zuikerziekte en vette lever moet ik mij nu ook geen zorgen maken over dat plakerige ontlasting ?

    Reageer
    #8

    Ho ja ik heb ook erge hypogondrie

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    @Marcel zorgen maken heeft nooit zoveel zin. Wat aan je gezondheid doen wel. Zou je voedingspatroon eens onder de loep nemen. Zorgen voor oplosbare vezels, zoals psyllium. Een orthomoleculair therapeut zou je nader kunnen adviseren.

    Reageer
    #10

    Geen zorgen over maken. Mar dat had de huisarts ook al gezegd

    Reageer
    #11

    Ok dank u ja het is vakantie en dan is de eetpatroon anders maar ik had zoiets van zuikerziekte type2 nu plakerrige ontlasting zal wel wat met de alfvleesklier zijn

    Reageer
    #12

    Ho laaste  vraag om de drie maand moet ik bloed laten prikken voor zuiker als er echt wat mis is net de alfvleesklier waar ik bang voor ben dus kanker in de alfvleesklier dan kunnen ze dat toch ook aan de bloedwaardes zien dat er daar wat goed mis is?

    Reageer
    #13

    Nee joh... niet gaan stressen in de vakantie

    Reageer
    #14

    Niet alles door elkaar halen... Als je diabetes zou hebben is er sowieso iets met de alvleesklier, maar dat hoeft dan niet ernstig te zijn

    Reageer
    #15

    Ik ben 44 jaar
    Ja klopt dan is er wat mis maar ik vind best eng zitje te hoog met zuiker zeggen ze zuikerziekte zonder eerst verder te zoeken of er niks anders aan de hand is

    Reageer
Reageer op: Chronische afwijkende ontlasting


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief