ochtend hoest

 • #1

  Ik heb een ochtendhoest elke ochtend , ik heb dit al heel lang meer dan 40 jaren.
  Mijn man moppert ook al heel lang,hij hoopt mij naar een arts te sturen.Ik ben echter de mening toegedaan dat ik gewoon een erg hinderlijke hoest heb elke ochtend voor tenminste een uur..Ik ben nooit ziek ben ook nooit verkouden .
  Mijn man vertelt me dat er een eenvoudige oplossing bestaat.
  Nu kont de vraag;bstaat er een eenvoudige remedi,zo ja welke?
  Zo nee ,kan ik dan gewoon doorgaan met hoesten?

  Reageer
  #2

  Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Als u slijm ophoest, verwijdert dat rookdeeltjes, stof en slijm uit uw luchtpijp, keel of longen.

  Soms moet u hoesten zonder dat er slijm vrijkomt. We spreken dan van een droge hoest of kriebelhoest.

  Aan de binnenkant van uw luchtwegen zit slijmvlies. Als het slijmvlies wordt geprikkeld, maakt het extra slijm en moet u hoesten. Rook, stof en chemische stoffen, zoals chloor en ammoniak, kunnen prikkeling geven. Ook een ontsteking van de luchtwegen, bijvoorbeeld door een verkoudheid, geeft prikkeling. Het gevolg van veel hoesten is vaak een schrale keel. Ook deze schrale keel kan weer een hoestprikkel geven.
  Voor een droge hoest is vaak geen oorzaak aan te wijzen.

  Zo nu en dan eens hoesten is volkomen normaal. Ook vaak hoesten is meestal onschuldig en gaat bijna altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over. U kunt opgehoest slijm gerust inslikken. Dit gaat niet terug naar de luchtwegen, maar verlaat het lichaam met de ontlasting.

  Zorg voor schone lucht in uw woon- en werkomgeving en vermijd slecht geventileerde of rokerige ruimtes.Vastzittend slijm kan een vervelend gevoel geven. Stomen met heet water kan ervoor zorgen dat het loskomt. Doe in het water geen menthol, eucalyptus of kamille; dat kan juist prikkelend werken. Iets warms drinken helpt soms ook om het slijm los te maken.
  Bij een pijnlijke of schrale keel kunnen huismiddeltjes soms helpen. Bijvoorbeeld een eetlepel honing in de mond laten smelten, iets warms drinken of op een dropje zuigen.
  De meeste middelen die u bij drogist of apotheek kunt kopen, werken niet beter dan dit soort huismiddeltjes.
  Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid. In dat geval is het goed om uw neus open te houden door te druppelen met zout water. Eén theelepel zout in een limonadeglas lauw water is de goede verhouding. Druppel zo vaak als nodig is om uw neus open te houden.
  Bij kriebelhoest geeft een lepel honing of een dropje wel eens verlichting. Drink thee met honing (bij kinderen vanaf één jaar) of met suiker. Bij sommige mensen helpen drankjes die hoestprikkels tegengaan; deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Als er veel slijm in uw luchtwegen zit, kunt u het hoesten beter niet onderdrukken met dergelijke drankjes, want dat houdt de natuurlijke schoonmaak van de luchtwegen tegen.

  Neem contact op met uw huisarts:
  als u langer dan drie weken hoest;
  als u benauwd bent of piepend ademt;
  als u bloederig slijm ophoest;
  als u naast het hoesten langer dan drie dagen koorts heeft (meer dan 38°C).

  Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

  Reageer
  #3

  Als de hoest al langer dan drie weken aanhoudt, terwijl u verder niet verkouden bent, is het beter om een arts te raadplegen

  Een goede conditie zorgt ervoor dat u minder vatbaar bent voor een besmetting met bacteriën of een virus. Verder kunt u beter niet roken en rokerige ruimten mijden.
  Indien de hoest door een allergie veroorzaakt wordt, dient de allergieopwekkende stof vermeden te worden.

  Wat kunt u er zelf aan doen
  Productieve hoest is nuttig. Onderdruk dit daarom niet met geneesmiddelen.

  De hoest houdt vanzelf op, als het slijm is verdwenen. Verder is het belangrijk om opgehoest slijm niet in te slikken, omdat dit kan leiden tot misselijkheid. Als u het slijm gemakkelijk ophoest, hoeft u dus niets te doen. Hooguit kan een dropje of snoepje in de mond prettig zijn.
  Als het ophoesten moeilijker gaat, kunt u door veel te drinken het slijm verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag extra. Ook veelvuldig stomen met water zonder toevoegingen (of eventueel met kamillebloempjes) kan helpen.
  Bij kriebelhoest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog is. Verder kunt u rook, kou en tocht het beste vermijden. Zorg voor voldoende ventilatie en houd een hand voor uw mond als u moet hoesten. Ook is het beter om niet te veel te praten. Eventueel kan zuigen op een dropje of snoepje prettig zijn.

  Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om prikkelende stoffen en slijm weg te werken. Dit moet niet geremd worden. Hoestmiddelen zijn ervoor om de hoest tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen of om het vastzittende slijm gemakkelijker ophoestbaar te maken. Alleen als het slijm niet los wil komen of als de hoest zo storend is, dat u er niet van kunt slapen, kan behandeling nodig zijn. Er zijn veel hoestmiddelen te verkrijgen.

  Hoestdranken hebben de voorkeur boven hoesttabletten, omdat de dosering met de maatdop of maatlepel beter te regelen is. Vooral bij kinderen is dit heel belangrijk. Voor kleine kinderen kunt u in de apotheek om speciale doseerspuitjes vragen. Hoestdranken zijn in het algemeen minder lang houdbaar dan hoesttabletten. Bij de keuze van een goede hoestdrank moet u letten op de soort hoest: productief of niet-productief (kriebelhoest).

  Bij niet-productieve hoest (kriebelhoest) kunt u een middel gebruiken dat de hoestprikkel dempt. Noscapine en dextromethorfan zijn stoffen die de hoestprikkel dempen. Ze zijn in siroop- of capsulevorm te verkrijgen. Dextromethorfan in vertraagde vorm werkt langer en is geschikt voor de nacht.
  Sommige hoestdranken bevatten een combinatie van stoffen die tegenstrijdig is: er zit een slijmoplossende en een hoestdempende stof in. Hierdoor kan het losgekomen slijm niet worden opgehoest.

  Reageer
  #5

  E,

  Ik hoest al sinds november 2008, inderdaad alleen 's ochtends, meestal onder het aankleden, zo krachtig dat ik bijna moet overgeven, en in mijn broek plas, soms moet ik op mijn bed gaan zitten bijkomen, want dan biggelen de tranen over mijn wangen van de kracht. Sinds die tijd tot van de zomer liep ik bij dokter en ziekenhuis, voor allerlei controles, zoals: hyperventilatietest, histaminetest, longfoto's, neus- en keelholtesfoto, bloed afgenomen, etc.

  Vrienden van mij zeiden dat het van mijn rieten dak kwam, maar ik heb het ook bij dakpannen, schoon huis, etc.

  Ik word het een beetje zat, maar de doktoren kunnen niets vinden, dat is wel weer fijn, ook weer niet.

  Wie kan mij helpen.

  p.s. ik rook niet.

  Groet,
  Dio

  Reageer
  #6

  Geeft u dan ook speeksel op of is het een droge hoest? En heeft u overdag ook problemen met de longen? Doet u aan sport, of beweegt u in ieder geval goed (http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF43.htm)?

  Reageer
  #7

  Ja, ik geef wit sputum. Het is geen droge hoest. Ik fitness 1 à 2x in de week, aquajog 1x en straks weer van mrt - mei, sept - nov. hockey buiten 1x.

  Mijn vader is longpatient, heeft al 40 jr. longemfyseem, dus ik weet er alles van. De laatste keer dat ik echt ziek was, 2 wkn. bronchitis, wat vorig jaar, en daarvoor 9jr. geleden.

  Ik rook niet.

  Groet,
  Dio

  Reageer
  #8

  Ik denk dat er sprake is van hyperreactieve longen. U kunt uw slaapkamer extra schoon houden en anti-allergisch beddengoed gebruiken. Mogelijk zullen uw klachten dan wel afnemen. Helaas kan er dus niet middels allergisch onderzoek een specifieke stof worden vastgesteld bij u.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Op Engelse sites is meer te vinden over "ochtendhoest". Probeer eens morning cough als zoekterm.

  Als je verder fit bent, niet rookt, en geen medicijnen gebruikt, zou het wel eens CVA (cough-variant asthma) kunnen zijn:

  http://www.webmd.com/asthma/guide/cough-variant-asthma

  Reageer
Reageer op: ochtend hoest
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief