vergeten te adem tijdens slaap

 • #1

  tijdens mijn slaap vergeet ik soms te ademen en dan wordt ik wakker en ik moet zo snel mogelijk terug adem happen

  Reactie
  #2

  Kijk eens op slaapapneu. Heb je overgewicht ?

  Reactie

  Ben je vaak benauwd, last van hoesten of pijn bij je longen?
  En maak je je zorgen of ben je onzeker over je gezondheid?
  En heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum?

  Overweeg dan de mogelijkheid om gebruik te maken van ons kosteloos gezondheidsonderzoek.
  Meer weten?
  LEES VERDER

  doktergezondheidsonderzoek
  #3

  Er zijn twee verschillende soorten slaapapneu: het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS) en het centrale slaapapneu-syndroom. De behandeling en symptomen lijken wel op elkaar maar de achterliggende oorzaken zijn heel anders. Ook zijn er mix vormen van beide soorten bekend.

  Slaapapneu (obstructief slaap apneu syndroom, OSAS) wordt vaak beschouwd als synoniem voor snurken, vooral in gevallen waar het snurken zeer erg is. Hoewel dit een veel voorkomend symptoom van de ziekte is, hebben niet alle mensen die snurken slaapapneu. Om hier meer over te lezen, gaat u naar Snurken en slaapapneu.
  Als we slapen, ontspannen de spieren in de bovenste luchtwegen zich (neus, mond, keel en larynx), precies zoals de spieren elders in ons lichaam. En vooral als deze spieren zich te ver ontspannen kan dat obstructie van de luchtwegen veroorzaken. Dit veroorzaakt snurken bij veel mensen, en leidt soms zelfs tot ademhalingsproblemen.
  Nu en dan kunnen de luchtwegen helemaal geblokkeerd raken, waardoor een “apneu” wordt getriggerd, wat gewoon “ zonder (a) lucht (pneu)” betekent. Een apneu kan 10 seconden tot 1 minuut duren. Obstructief slaapapneu, de meest voorkomende vorm van de aandoening, veroorzaakt herhaalde onderbrekingen in de ademhaling tijdens de slaap. Bij sommige mensen gebeurt dit wel een paar honderd keer per nacht.
  Tijdens deze episodes daalt het zuurstofniveau in het bloed. De hersenen reageren met een ontwaakreactie, waardoor de ademhaling weer begint. Deze reactie is volkomen automatisch en de betreffende persoon zal zich vaak helemaal niet herinneren dat hij of zij 's nachts herhaalde malen wakker is geworden.
  Niet alleen wordt de slaap verstoord, maar de inspanning om na elke apneu weer met ademen te beginnen, vormt een grote belasting voor het lichaam. Als gevolg van het lagere zuurstofniveau in het bloed moet het hart veel harder werken en gaan zowel de bloeddruk als het niveau aan stresshormonen omhoog. En als de aandoening niet wordt behandeld wordt dit effect steeds weer herhaald, nacht na nacht.
  Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken identificeren onbehandeld slaapapneu als een risicofactor voor een groep ernstige medische aandoeningen, inclusief hoge bloeddruk (hypertensie), cardiovasculaire stoornissen, beroerte (CVA), diabetes en depressiviteit.
  Berekeningen suggereren dat omstreeks 4 % van alle Nederlandse mannen en 2 % van de vrouwelijke populatie lijden aan deze aandoening1.
  Obstructief slaapapneu kan nu met zeer goede resultaten worden behandeld.

  Bij centraal slaapapneu worden de onderbrekingen in de ademhaling niet veroorzaakt door een blokkering van de luchtwegen, maar door een slechte werking van de signalen die worden uitgewisseld tussen het ademhalingscentrum in de hersenen en de spieren die de ademhaling regelen. Centraal slaapapneu treedt het meest op bij oudere mensen, in combinatie met hartfalen of na een beroerte, als resultaat van beschadiging van de hersenen of zenuwcircuits.

  Als de huisarts slaapapneu vermoedt, zal hij de patiënt voor onderzoek doorverwijzen naar een ziekenhuis of slaapcentrum. Het vaststellen van de diagnose is een vrij moeilijk proces waarbij de samenwerking van verschillende specialisten nodig is. Van de bijna 200 ziekenhuizen en klinieken in Nederland hebben zo'n 50 ervaring met diagnose en behandeling van apneu. Dat kunnen gespecialiseerde slaapcentra zijn zoals Kempenhaeghe in Heeze en Dekkerswald in Groesbeek, die zich met een breed scala van slaapstoornissen en longaandoeningen bezighouden. Soms zijn het gespecialiseerde poliklinieken van een algemeen ziekenhuis zoals Albert Schweitzer in Dordrecht of Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Samen namen deze vier de afgelopen jaren méér dan 40% van de diagnoses voor hun rekening.
  De laatste jaren zijn er veel poliklinieken en slaapcentra bijgekomen. Sterk gegroeid is bijvoorbeeld Amphia in Oosterhout. Alle slaapcentra en poliklinieken met ervaring in de diagnose en behandeling van apneu vindt u op:http://www.nvsap.nl/diagnose_slaapcentra.html

  Reactie
  #4

  Slaapapneu:

  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142171-slaapapneu.html

  Reactie
  #5

  Stikken in mijn slaap (apneu?)
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142232-Stikken-in-mijn-slaap-apneu.html

  Wie kan iets vertellen over apneu?
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/50451-apneu.html

  Slaapapneu
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/143124-Slaapapneu.html

  Ademhaling, hoestend en snakkend naar adem wakker worden
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/198801-ademhaling.html

  Slaapapneu
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142171-slaapapneu.html

  Stikken in slaap, nachtelijke paniekaanvallen
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/98932-stikken-in-slaap-nachtelijke-paniekaanvallen.html

  Ademnood bij slapen
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/142951-Ademnood-bij-slapen.html

  Slaap Apneu
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/175908-Slaap-Apneu.html

  Stikken tijdens slaap
  http://www.dokter.nl/forum/Mond-lippen/201817-stikken-tijdens-slaap.html

  Het lijkt net of me hart-adem stopt, en dan schrik ik
  http://www.dokter.nl/forum/Slapen/143147-lijtk-net-of-me-hart-adem-stopt-en-dan-schrik-ik.html

  Reactie
  #6

  Online vragenlijst over behandeling slaapapneu
  Voor mensen die slecht slapen door apneu

  Wat zou u willen weten van ziekenhuizen als u ze kon vergelijken voor de behandeling van slaapapneu? Geef uw mening! Dan kunnen wij inzichtelijk maken welke verschillen er tussen ziekenhuizen zijn.

  > Doe mee en meld u aan: http://www.consumentendezorg.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1551&Itemid=352

  Wat is het doel van de vragenlijst?

  Voor het opstellen van de vragenlijst zijn gesprekken gevoerd met andere mensen met slaapapneu. Van alle onderwerpen die tijdens deze gesprekken naar voren zijn gekomen, willen wij nu graag weten welke het meest belangrijk worden gevonden.

  De onderwerpen die door u en anderen het meest belangrijk worden gevonden, worden omgezet in een definitieve vragenlijst. Ziekenhuizen zijn verplicht deze vragenlijst in te vullen en de antwoorden die zij geven, worden zichtbaar gemaakt op verschillende websites, zoals KiesBeter.nl.

  Wie organiseert het onderzoek?

  Het project wordt georganiseerd door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Consumentenbond. Wij doen dit project in opdracht van het programma ‘Zichtbare Zorg' opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  Hebt u nog vragen over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Martine Versluijs (NPCF) via 030 -297 03 03 of [email protected]

  Reactie
  #7

  Hallo ik weet niet of dit ook onder slaapapneu valt,ik heb als ik ga slapen en bijna in slaap val dat ik dan ff niet inadem of te snel in en uit ademgeen idee maar dan sxhrik ik en hap naar lucht en gaat mijn hart sneller kloppen en dan draai ik mij op mijn andere zij en dan is het over,vind dat best eng.Ik heb astma en hebruik alleen s,avonds een tabletje om rustog in slaap te vallen,nu heb ik 3 dagen dat tabletje niet gebruikt en heb ik er ook last van.Grt Frankaa

  Reactie
  #8

  Let maar niet op mijn typ fouten,kan mijn bril niet vinden haha

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ga met de klacht naar de huisarts en vraag om een slaaponderzoek

  Reactie
  #10

  Bij mij is OSAS geconstateerd, maar ik snurk niet.  iemand hier ervaring mee?

  verder vergeet ik ook  regelmatig overdag adem te halen en ben buitenadem als ik een trap oploop.

  Reactie
Reageer op: vergeten te adem tijdens slaap
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief