Benauwdheid en pijn in de rug

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Ik heb het sinds 1,5 week regelmatig benauwd. Ik krijg nog wel normaal adem, maar heb het gevoel dat ik niet helemaal goed in kan ademen (kortademigheid). Af en toe heb ik daarbij ook pijn op mn rug (rechtsbovenin), ik heb het gevoel dat die pijn ermee te maken heeft. Weet iemand wat dit kan zijn?

  Reactie
  #2

  Ik kan er trouwens nog wel iets meer over zeggen. Ik ben namelijk ook astmatisch, maar eigenlijk heb ik daar sinds mn kleutertijd niet echt meer last van gehad (ook geen astma-aanvallen oid). Dus ik weet eigenlijk niet of dat echt een rol speelt.

  En als ik last heb van die kortademigheid/benauwdheid, kan ik dus wel ademhalen, maar als ik echt diep in wil ademen lijkt het alsof het min of meer blijft hangen, alsof ik niet helemaal in kan ademen. Soms komt er ook een soort snelle ademhaling tussendoor, dat ik heel snel in en uit moet ademen, omdat ik dus niet normaal in kan ademen. En als ik dan even een paar keer heel rustig adem haal, gaat het opzich wel weer, maar nog niet optimaal (dus ook nog een beetje dat 'hangende' gevoel).

  En nog even over die pijn in mn rug, dat is dus rechtsbovenin. Dat heb ik bijna alleen gehad op momenten dat ik ook last had van die kortademigheid, alleen vandaag had ik het ook zonder dat. Het is een soort zeurende pijn.

  Reactie
  #3

  Indien u "hoog" ademhaalt en de longen niet volledig reoxygeneert, niet volledig van frisse lucht voorziet, ontstaan er plekken die "benauwd" worden.
  Middels een ontspanningsoefening kunt u proberen dieper te gaan ademhalen.
  De pijn of het onaangename gevoel kan duidelijk worden verklaard door het niet volledig vullen van de longen.
  Indien u geen resultaat boekt met rust, dan verwijs ik u graag naar uw huisarts voor mogelijk een ondersteunend medicament, en een correcte diagnose. Zorgelijk vind ik de situatie in principe niet, maar u bepaalt of dit binnen uw veiligheidsgevoel valt.
  Bij twijfel naar de huisarts voor een propere diagnose met stethoscoop.
  Mogelijk is er sprake van atelectase.

  Reactie
  #4

  Dit is wat wikipedia over atelectase zegt:

  Atelectase of longatelectase is een aandoening waarbij (een deel van) de long geen lucht meer krijgt en daardoor samenvalt (collaps). Atelectase wordt meestal veroorzaakt door een obstructie (afsluiting) van een bronchus, één van de twee hoofdtakken van de luchtpijp die rechtstreeks naar de longen leiden.

  Ook kleinere luchtwegen kunnen afgesloten raken. Dit kan worden veroorzaakt door een slijmprop, een geïnhaleerd voorwerp of zelfs door een tumor in de bronchus. De bronchus kan ook worden afgesloten door druk van buitenaf, bijvoorbeeld door een tumor of vergrote lymfeklieren. Wanneer een luchtweg afgesloten raakt, wordt de lucht uit de alveoli in het bloed opgenomen, waardoor de alveoli ineenkrimpen. Het ingeklapte longweefsel vult zich meestal met bloed, cellen, serum en slijm en raakt geïnfecteerd.

  Ik kan hieraan toevoegen dat het gevoel dat uitstraalt in uw schouder goed afkomstig kan zijn van bovenbeschreven fenomeen, weliswaar in een van de kleinere longdelen.

  Reactie
  #5

  Ik had er gisteravond behoorlijk last van, maar nu is het weer grotendeels over. Het is dus echt met momenten.

  Ik vraag me ook af of het misschien met stress/spanning te maken kan hebben?

  Reactie
  #6

  bij mij is vorige week astma geconstateerd.
  Ik heb ook regelmatig pijn in mijn rug.
  voornamelijk 's nachts heb ik die kortademigheid.
  ook pijn in de borst heb ik erg veel last van.

  ik heb Symbicort gekregen. dat is een inhalator en er zit ook ontstekingsremmers in.

  kennen jullie dit?

  Reactie
  #7

  wat kan ertegen gedaan worden? heb er zelf ook last van maar hoest geen bloed ofzo op.

  Reactie
  #8

  rrr, moet je alleen hoesten of heb je ook astma?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  De pijn die je voelt is waarschijnlijk een longontsteking!
  Ik heb hier ook last van gehad,en herken de sympthomen.Op dit moment heb ik het ook weer,en heb een antibioticakuur gehad van 5 dagen!
  Je voelt je hondsberoerd op het moment dat het opspeeld,héél benauwd,kortademig,koorts(hoeft niet).Uit het bloedonderzoek dat ik gehad heb.is Q koorts uitgekomen!(heb ik weer)Dit alles gaat met rusten over,geloof me!!
  Groetjes.Willemien

  Reactie
  #10

  Een longontsteking is inderdaad naast andere mogelijkheden een oorzaak van benauwdheid en pijn in de rug. De huisarts kan deze diagnose stellen, of verwerpen op basis van een lichamelijk onderzoek in combinatie met bloedonderzoek en misschien aanvullend beeldvormend onderzoek.

  Reactie
  #11

  Ja ik ben al een roker maar het is sinds gister dagen al veel minder pijn in me rug is al (bijna) helemaal weg en hoesten (bijna) ook.
  Heb ook veel gelegen en rustig aan gedaan en begin volgende week met een cursus stoppen met roken 🙂

  Bedankt voor alle info iedereen.

  Reactie
  #12

  Jammer dat je een grapje maakt van je opmerking over het stoppen met roken. Dat zou namelijk wel eens je grootste gezondheidswinst kunnen zijn van de afgelopen jaren. Het verschil merk je wel als het je lukt, en ik maak geen grapje. Je zult je veel beter gaan voelen (afgezien van de eerste paar dagen lichamelijke ontwenningsverschijnselen en wellicht gedurende een paar weken psychische ontwenningsverschijnselen).

  Dapper voornemen, en succes bij de uitvoering!

  Reactie
  #13

  Lees ook:

  Pijn bij ribben
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/50457-pijn-bij-ribben.html

  Steken in Linker borst
  http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/194462-Steken-in-Linker-borst.html

  Pijn bij uitademen rond de ribben
  http://www.dokter.nl/forum/Longen/187533-Pijn-bij-uitademen-rond-de-ribben.html

  Pijn in rechterzij na sporten
  http://www.dokter.nl/forum/Pijn/195034-Pijn-in-rechterzij-na-sporten.html

  Reactie
  #14

  ik had de eerste dag ontzettend veel steken in mijn rug en moeite met normaal ademhalen, de volgende dag ging ik naar de huisarts het was wel minder maar nog niet alles
  toen dachten ze een prop in mijn longen.
  ik moest bloed laten prikken in het ziekenhuis want dan hebben ze sneller de uitslag dat klopte rond half 2 werd ik gebeld mijn bloed uitslag was goed er was alleen te zien dat er ontsteking's deeltjes in zaten nu heb ik daar medicijnen voor en hoop dat het gauw over is.

  Reactie
  #15

  Welk medicijn was dit? een antibioticum misschien?

  Reactie
Reageer op: Benauwdheid en pijn in de rug
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief