Wit stukje achter in keel (afval amandelen?)

Bereken hier je BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

cm
KG
 • #1

  Hallo,

  Ik heb sinds korte tijd af en toe een wit stukje achter in mijn keel, ter hoogte van mijn huig and de zijkant. Dit is te verwijderen met bijvoorbeeld een watte staafje. Ik ben even op Internet gaan kijken of anderen dit ook hebben gehad en dit bleek het geval. Nu zit ik met de volgende vragen:

  - Kan dit witte stukje, dat vast zit, afval zijn van mijn amandelen?
  - Ik heb dit nooit eerder gehad, kan het zijn dat mijn amandelen ontstoken zijn?

  Ik heb wel al langere tijd dat er soms witte stukje uit mijn mond komen. Ik voel het aankomen en kan ze dan uitspugen (stinkt verschrikkelijk).

  - Heeft dit eventueel ook met mijn amandelen te maken?
  - Ik las ergens dat iemand er ook last van had en daarbij vermelde dat hij/zij veel kaas eet. Ik eet ook veel kaas, heeft dat er mee te maken?

  Veel vragen, ik hoop dat iemand antwoorden voor me heeft.

  Alvast bedankt!

  Reactie
  #2

  Ik (man 27) heb het ook af en toe. Zowel links als rechts, en het komt inderdaad uit een holte. het lijkt een soort talg en ruikt inderdaad heel naar. Heeft niets te maken met voeding volgens mij, ik eet geen kaas en mond wordt dagelijks zeer goed onderhouden en is in top conditie. Ben dan ook zeer benieuwd wat het is, tandarts had er nog nooit van gehoord overigens.

  Reactie
  #3

  ik heb er ook wel over gehoord...
  mijn zus heeft het, en haar is verteld dat het normaal is...
  dat meerdere mensen het hebben, dat het niet echt een oorzaak heeft...
  en dat het niet schadelijk is...

  Reactie
  #4

  Ik heb ook iets wat er op lijkt, het is een beetje een gek verhaal. Maar soms moet ik hoesten (volgens mij vaak in de ochtend) en dan komt er een heel klein wit brokje uit (wat klinkt dat ranzig he). Als ik het kapot wrijf stinkt het ook heel erg. Heel vreemd, is dit herkenbaar?
  Groetjes Judith

  Reactie
  #5

  Ik heb als kind hier regelmatig last van gehad. Ik heb me altijd afgevraagd wat dat was.

  Reactie
  #6

  Die witte stukjes waar jullie het over hebben is een soort afvalproduct van de amandelen en kunnen geen kwaad.Ze stinken inderdaad wrs. door bacterieen.

  Reactie
  #7

  Hmm, ook ik had vandaag weer zo'n stinkend propje dat loskwam achter uit de keel. Dit staat erover op een andere site.

  De quote: "Ik had dus ook al jaren last van die gele brokjes in de keel en ga dus nu mn amandelen verwijderen na advies van een keelspecialist. Die gele brokjes die stinken, is nl. etter die uit rottende amandelen komt. En als je die blijft krijgen, moet je simpelweg echt overwegen om je amandelen eruit te kegelen, want die etter kan je maag besmetten en daardoor kun je gans je maag naar de knoppen krijgen. Dus niet twijfelen".

  Ik zou het toch wel preettig vinden als iemand me kan vertellen wat het nu precies is, waardoor het ontstaat en of het te voorkomen is? Alvast bedankt.

  Marcel

  Reactie
  #8

  Hoi,

  Helaas heb ik ook last van deze hindelijke propjes in mijn keel en constateer dat het steeds vaker terug komt (wekelijks). Vlgs mijn partner ruik ik de laatste tijd zeer onaangenaam uit mijn mond. Ik voer dagelijks veel gesprekken en de stank dus uitermate vervelend is. Ik overweeg een bezoek aan de huisarts iets wat ik al eerder heb gedaan maar niet echt serieus werd genomen. Heeft iemand ervaringen of het probleem verdwijnt na het verwijderen van de amandelen daar de ingreep zeker geen pretje is.

  Graag een reactie.

  Groeten Hank

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hallo allemaal,

  Heel herkenbaar allemaal, bij mij helpt het om te gorgelen met een zoutoplossing.
  Niet aanzitten, want dan kan je nl. een ontsteking krijgen of het weefsel daar beschadigen.
  Als het onstoken is voel je je niet zo lekker en heb je keelpijn dus moet je naar de huisarts.

  Reactie
  #10

  Ik heb dat ook hoor. Vorig jaar rond deze tijd was me dat pas opgevallen. Nu heb ik het amper nog hoewel ik er niets tegen gedaan heb.

  Het hierboven staande verhaal van de rottende amandelen lijkt me helemaal lulkoek. Ik heb er toen wat over opgezocht via internet (en laten zoeken in wetenschappelijke publicaties MAAR dus GEEN echt medisch advies ingewonnen). In het Engels heten ze "tonsil stones". Een oorzaak heb ik niet teruggevonden, wel dat gebleken is dat die dingen dode bacterie?n bevatten (een reden waarom het zo stinkt) wat me wel logisch lijkt omdat de amandelen de eerste bescherming tegen binnendringende bacterie?n is. Je amandelen daarom laten verwijderen lijkt me erg onverstandig. Het feit dat je die "tonsil stones" hebt, lijkt me een bewijs te zijn dat je amandelen dus wel degelijk hun werk doen.

  Die dingetjes stinken echt fel, maar pas wanneer ze platgedrukt zijn. In je mond/amandelen moet dat dus nog wel meevallen hoor. Als je adem stinkt dan kan het gelieerd zijn, maar veel waarschijnlijker is dat dat een andere oorzaak heeft. Wat kan helpen is je tong ook af te schrapen voor het poetsen.

  Reactie
  #11

  dit is volgens mij iets dat met je keel te maken heeft:D

  Reactie
  #12

  Ik heb dit vroeger ook zeer vaak gehad. Van die vieze gele of witte pitten in je keel. Zelf had ik ook veel last van keelontstekingen. Bij mij waren mijn amandelen niet mooi glad waardoor er dus steeds bacterein enz in bleven steken. Mijn keelamandelen zijn daarna geknipt en ik heb nooit meer last gehad van die pitten.
  Je amandelen zorgen ervoor dat ziektekiemen buiten de deur blijven zeg maar. Dus die gele pitten zijn afvalstoffen van je amandelen. Niets om je erg zorgen over te maken. Maar als je er erg last van houdt dan misschien toch maar naar de kno-arts.
  OP oudere leeftijd de keelamandelen weghalen doen ze niet zo graag. Hoe ouder je bent hoe meer risico het met zich meebrengt. ALs je het laat doen dan zit er altijd een ziekenhuisopname aan vast. Hoeveel dagen precies weet ik niet dacht iets van 4 ofzo.
  Nou succes allemaal.

  Reactie
  #13

  Die witte stukjes komen uit je amandel. Doordat je een aantal keren verkouden/keelpijn hebt gehad, krijg je soms pockets/keultjes in je amandelen. Als deze te diep zijn blijven er etensresten in hangen. Dit is op een gegeven moment een bacteriepropje. Soms komt het er van zelf uit. Bij mij waren de keultjes te diep en mijn amandelden waren altijd erg groot. De kno arts heeft er na gekeken. En mijn amandelen moesten eruit. Want de kans was aanwezig dat het flink ging ontsteken. Ook is mijn bloed gecontroleerd om te kijken of mijn amandelen er uit moesten. Het is geen fijne operatie. Ik was toen 20. Heb zeker 3 weken vrij moeten nemen. Maar ik ben blij dat ik van die stukjes af ben. En ook van de lucht, want het stinkt erg. Nu nergens last meer van
  Advies overleg met je huisarts voor een verwijsing naar de KNO arts Succes :

  Reactie
  #14

  Hoi,

  hay henk. ik heb drie maanden geleden mijn amandelen laten weg halen, omdat ze regelmatig ontstoken waren en er ook van die vieze witte dingen uit kwamen.
  De pijn na de operatie verschilt per persoon. ik heb er wel erge last van gehad en het is nu nog steeds niet helemaal over: ik proef na 3 maanden nog steeds bijna niks en het is nog een kleinbeetje opgezwollen.
  het vreemde is dat mijn kno arts nog nooit van het missen van smaak na de operatie had gehoord.
  ik zou er goed over nadenken als ik jou was. misschien dat als ik dit alles had geweten ik mijn amandelen niet had laten verwijderen

  Reactie
  #15

  Ik herken het en ben er net mee naar de doter geweest en ze weten niet wat het is. Ze hebben met 3 doters er naar gekeken maar ze wisten het niet. Er zit een propje in je keel en het kan wel 3 weken duren voor het er uit komt,met bijv hoesten. Het stinkt heel erg en loop de hele dag met kaugom,omda het heel vies smaakt. Als het er uit komt gaan ze het onderzoeken in het laborotoium. Hoop dat het er snel uit komt en dat ze dan weten wat het is. Het doet niet zeer of zo maar het is erg lastig met slikken. Hoop het snel te weten.

  Reactie
Reageer op: Wit stukje achter in keel (afval amandelen?)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief