Vliegen met een verstopte buis van Eustachius

  • #1

    Beste allemaal,

    Ik kreeg 3 weken geleden last van een vol gevoel in mijn oor. Het voelde aan alsof er iets zat wat niet hoort, alsof het verstopt zit. Daarmee ben ik 2.5 weken geleden naar de huisarts gegaan en kreeg een neusspray mee, omdat ze dacht dat mijn buis van Eustachius verstopt zat (mijn gehoorgang zag er namelijk schoon uit).

    Deze neusspray moest ik 2 weken gebruiken en vervolgens weer laten weten hoe het dan zou gaan. Dat was dus deze week. Ik ben weer terug gegaan en vertelde dat de klacht nog precies hetzelfde is als toen het begon. Vervolgens werd mij verteld dat ik moest blijven sprayen en ik kreeg nog extra anti-allergische tabletten mee.

    Nu hoop ik dat het binnen 2 weken voorbij is, want ik ga dan namelijk een maand op vakantie en ik zal vijf keer gaan vliegen in een maand tijd. En wat ik mij afvraag: hoe reageert het oor als het verschil in druk niet kan worden geregeld door een verstopte buis van Eustachius? Ik ben namelijk bang dat ik nog meer last van mijn oren zal krijgen. Volgens de dokter verwachtte ze niet dat ik oorpijn zou krijgen, of het trommelvlies zou scheuren, of andere rare dingen, terwijl ik op internet nog wel verhalen tegenkom die anders vertellen. Weet iemand meer raad?

    Reageer
    #2

    Ik heb je vraag aan de KNO arts doorgestuurd.
    Als ik bericht heb ontvangen laat ik dit z.s.m. weten.

    Reageer
    #3

    Heel erg bedankt. Ik hoor het graag want ik maak me er een beetje zorgen om.
    Niet zo zeer om de verstopte buis (dat komt op den duur vast wel goed), maar om wat er gebeurt tijdens het opstijgen en landen met een verstopte buis..

    Reageer
    #4

    Hallo H.
    Hier is het antwoord van de KNO arts P Mulder.

    [quote]U heeft hoogstwaarschijnlijk inderdaad een zgn tubdysfunctie hetgeen wil zeggen dat de buis van Eustachius dicht zit.
    Dit geeft onderdruk in het middenoor, soms zelfs vocht in het middenoor, hetgeen het vreemde gevoel geeft en vaak ook een verminderd hoorvermogen.
    Daar de druppultherapie en de tabletten niet helpen het volgende advies:
    4a5 x per dag de neus druppelen met otrivin 1 op 1000.
    10 minuten daarna de oren klaren !
    Als er een krakende sensatie in het aangedane oor komt is dat een goed teken. Gebeurt dat niet, dan niet wanhopen en stug doorgaan met dit beleid.
    Als dit toch geen effect heeft is nog prednison 10 mgr/dag te proberen.
    Als dit ook niet helpt naar KNO arts die mogelijk het oor doorprikt.
    In ieder geval ook tijdens de vliegreis de neus druppelen zeker ook een half uur voor de daling en dan zeker ook klaren!
    Succes![/quote]

    Reageer
    #5

    Heel erg bedankt en ik waardeer je hulp zeer!

    In het antwoord wordt beschreven "4a5 x per dag de neus druppelen met otrivin 1 op 1000."

    Ik neem aan dat Otrivin, zoals de KNO-arts beschrijft in het bericht, hetzelfde is als Xylometazoline? Mijn huisarts had namelijk aanbevolen om Xylometazoline te gebruiken voor het opstijgen en dalen in het vliegtuig, maar wellicht kan ik het dus nu ook al gebruiken? Ik denk dat ik morgen maar even langs de apotheek ga, ook zij zullen mij vast meer over dit middel kunnen vertellen.

    En tot slot; de oren klaren doet men door de neus dicht te knijpen en dan zachtjes lucht naar de neus blazen (alsof je uitademt via een dichtgeknepen neus), dit klopt toch?

    Nogmaals bedankt voor het navragen! Ik ben nu in mijn vierde week met deze klacht en hopelijk is het voorbij voordat ik met het vliegtuig op reis ga. Op internet ben ik ook nog oordopjes tegengekomen die de luchtdrukverschillen zouden moeten verminderen. Ik denk dat ik dit ook maar ga proberen. Normaal gesproken heb ik nooit last van mijn oren tijdens het vliegen, maar om mijn oor en mezelf wat meer rust te geven denk ik dat ik deze oordoppen toch maar ga aanschaffen.

    Reageer
    #6

    Otrivin is gelijk aan Xylomethazoline inderdaad. En je kunt daar inderdaad nu al mee beginnen. Het is namelijk een behandeling voor je klachten en daarnaast tevens een oplossing om problemen met vliegen te voorkomen. Het gebruik van de oordopjes raad ik af. Zeker in jouw geval.

    En oren klaren doe je inderdaad zoals je het beschrijft.

    Reageer
    #7

    Hallo,

    Ongeveer 1.5 weken geleden dacht ik van deze klacht af te zijn, maar...

    Ik ben vandaag op vakantie gegaan en helaas is het na het vliegen weer erger geworden.
    Ik heb twee vluchten gemaakt (door overstap). De eerste ging prima, maar de tweede was een ramp. Ik lag te slapen toen ik tijdens het dalen wakker werd van een enorm stekende pijn op mijn voorhoofd, net boven mijn wenkbrauw. Zou dit de bijholtes kunnen zijn? Ook mijn neus maakte bovenin nog kort een geluid alsof ik mijn neus zou snuiten, daarom denk ik wel dat dit met elkaar in verbinding is/ met elkaar te maken heeft en ging ik ook bewust als een gek gapen tijdens de landing.
    Ook mijn oor ging dichtzitten waar ik dus dit hele onderwerp in eerste instantie om had aangemaakt. Na de landing zakte de pijn op mijn voorhoofd langzaam weer weg, maar die dichte oor heb ik dus weer terug.

    Gelukkig heb ik de neussprays meegenomen en ga ik dus komende dagen weer sprayen, maar toch ben ik bang dat ik maandag weer pijnlijke steken op mijn voorhoofd krijgt, aangezien ik dan opnieuw ga vliegen. Weet je misschien nog raad?

    Reageer
    #8

    Had je vooraf de neusspray niet gebruikt dan zoals de KNO arts aangaf?

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik was ongeveer een halve week nadat de klacht met mijn oor verdween gestopt met de neusspray en heb daarna inderdaad niks meer gebruikt omdat ik dacht dat het probleem was opgelost.

    Helaas is dit blijkbaar dus niet het geval en ik ga er nu zeker mee verder, ook als de klachten weer weg zouden zijn. Eerst maar afwachten hoe het gaat maandag op de nieuwe vlucht als ik alles wel gebruikt heb neem ik aan?

    Reageer
    #10

    Start in ieder geval weer met de neusspray en gebruik hem ook een half uur voor het opstijgen en vooral een half uur voor het landen....en dan inderdaad maar even afwachten hoe het zal gaan....

    Reageer
    #11

    Hier ben ik wederom nog een keer. Ik ga morgenochtend weer vliegen en heb een vraag over het gebruik van xylometazoline.

    Ik heb morgen twee vluchten, en dus twee keer landen en opstijgen. Als ik de neusspray dus voor het landen en opstijgen moet gebruiken zou ik het vier keer moeten gebruiken.

    Echter, op apotheek.nl staat het volgende:
    "Houd tussen 2 doses minstens 6 tot 8 uur. Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag."
    Mijn eerste vlucht duurt ongeveer twee uur en mijn tweede vlucht een uurtje. Is het dan wel "veilig" dat ik de neusspray vier keer in een korte tijd gebruik? Of vier keer per dag? Er staat bovendien dat de xylometazoline een werking van 5-6 uur heeft. Wat is je advies hierop?

    Dit wilde ik nog even voor de zekerheid vragen. De vorige keer kreeg ik een erg stekende pijn aan mijn voorhoofd (net boven mijn wenkbrauw, bijholte?), maar hopelijk zal de neusspray zijn werk morgen doen. Alvast bedankt!

    Reageer
    #12

    Nog even als extra bijvoeging. De KNO-arts aan wie je het vroeg stelde otrivin druppels voor, maar bij de apotheek kreeg ik de spray die ik bij het vliegen moet gebruiken. Op dit moment gebruik ik twee keer per dag een andere neusspray die ik eerder van de huisarts had meegekregen: Mometasonfuroaat. Maar ik vraag me dus af over het gebruik van xylometazoline (otrivin) zoals ik hierboven beschreef.

    Reageer
    #13

    Even voor de duidelijkheid:

    Welke had je nou bij de apotheek gekregen voor het vliegen?
    Je hebt dan dus 3 verschillende neusspray's?
    Apotheek, Mometason van de huisarts en de Xylometazoline?
    Hoeveel tijd zit er morgen tussen de vluchten?

    Reageer
    #14

    Xylometalozine kreeg ik van de apotheek en mometason van de huisarts. Dus twee neussprays. Ik verblijf slechts een uur op het vliegveld tussen de twee vluchten. Mijn eerste vlucht vertrekt over 2uur dus mocht dat niet meer lukken qua antwoord dan ga ik xylometalozine twee keer gebruiken vandaag: voor het opstijgen. Maar ik zal voor het instappen deze site nog controleren. Nogmaals bedankt!

    Reageer
    #15

    Op zich zou het geen kwaad moeten kunnen. Xylometazoline mag 4-6 x per dag worden gebruikt. Het is in principe ook maar eenmalig....

    Ben benieuwd of het werkt.....prettige vlucht in ieder geval....

    Het landen is net zo belangrijk....

    Reageer
Reageer op: Vliegen met een verstopte buis van Eustachius


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief