Ervaring keelamandelen verwijderen (tonsillectomie) dag 1 t/m 7

 • #1

  Hey allemaal !

  Donderdag 29-11 ben ik eindelijk geopereerd aan mijn keelamandelen, een operatie waar ik heel lang tegenop zag en op internet niet heel veel over kon vinden wat betreft de vooruitgang en het herstel dus bij deze mijn dagboekje van de eerste 7 dagen.

  Dag 1 (dag van de operatie):

  Ik moest op de dag van de operatie al om 9:30 in het ziekenhuis zijn bij de dagverpleging, dit betekende dat ik vanaf 00:00 niet meer mocht eten en tot 7:30 heldere vloeistoffen mocht drinken. Tijdens mijn gesprek had ik van de anaesthetist de tip gekregen om vroeg in de ochtend al iets van sportdrank te drinken zodat je een beetje energie hebt en de pijnstillers niet zo keihard inslaan dus daar zat ik om 6:30 aan een flesje Aquarius... Voor vertrek naar het ziekenhuis nog 2 paracetamol en 1 oxycodon in moeten nemen en toen was ik klaar om te gaan. Echter voelde ik in het ziekenhuis al dat ik heel slecht reageerde op de oxycodon en werd ik heel erg misselijk (niet zo lekker voordat je nog geopereerd moet worden), ging mijn hartslag ineens heel erg omhoog en kreeg ik verhoging. Dit zorgde ervoor dat ik heel erg gestrest werd en heel vervelend onder narcose ging waardoor ik huilend en in paniek wakker werd (geen pretje dus). Ik had gelukkig de effecten van het medicijn doorgegeven waardoor ik extra medicijnen had gehad tegen de misselijkheid dus hier had ik gelukkig geen last van. Al met al duurde de operatie ongeveer 30 minuten en had ik nadat ik een beetje rustig was al binnen 5 minuten 2 ijsjes naar binnen gewerkt. Eenmaal op zaal ook een stuk of 4 ijsjes gegeten wat mij heel erg hielp, vrij vlot mocht ik weer naar huis en heb ik in de avond lekker in bed tv gekeken.

  Dag 2 (vrijdag):

  Deze dag begon minder lekker, weinig geslapen en veel pijn in m'n keel en kaak. Vroeg in de ochtend al begonnen met pijnstillers (loste paracetamol op in water) maar om deze weg te krijgen moest ik het eerst verdoven met een ijsje. Enige qua eten wat ik weg kreeg was zacht en luchtig vla en dunne appelmoes.

   

  Dag 3(zaterdag):

  Weer een rotnacht maar na de pijnstillers toch weer even in slaap gesukkeld, opzich was de pijn overdag wel goed te doen alleen had ik veel last van de korsten die zich in m'n keel begonnen te vormen. Mijn moeder ontdekte op deze dag de smelttablet paracetamol en de oplos ibuprofen, wat een uitkomst was dit ! Ik had wel het idee dat door de ibuprofen m'n korsten al snel loslieten waardoor ik die constant aan het uitspugen was. In de avond had ik spinazie met appelmoes gegeten wat best wel makkelijk ging en later op de avond lukte het nog om een knakworstje te eten.

  Dag 4 (zondag)

  Zondag was een complete meevaller qua pijn, tuurlijk wel slecht geslapen en een droge keel maar vla lukte me nog wel om te eten en had deze dag ook de opkikker boulion ontdekt wat heel fijn drinken was en totaal geen pijn deed. In de avond doperwtjes en worteltjes gegeten en in de avond begon alle grote ellende.

  Dag 5 (Maandag)

  Ik had online al sommige verhalen gelezen over dat de 5e dag zo erg was maar dat het zo heftig kon zijn wist ik niet. Ik werd om 3:00 wakker van een verschrikkelijke pijn die vooral vanaf m'n kaak en oren kwam. Icepack erop, ijsje erin en als dat verdoofd was maar de pijnstillers erin. Hierdoor gelukkig nog eventjes kunnen slapen. Ondanks de pijn overdag het meerdere keren uitgehuild maar tijdens het eten kon ik echt niet meer, ik had echt spijt dat ik deze ingreep had laten doen (ookal moest het)

  Dag 6 (Dinsdag)

  Deze dag werd ik een stuk beter wakker dan voorgaande dagen, ondanks dat ik om 3 uur wakker was en het hele pijnbestrijdende gebeuren moest doen viel ik daarna wel weer in slaap en werd ik ook best wel laat waker, hoogte punt van de dag was dat het me lukte om een pannenkoek weg te werken waardoor ik door de dag mij ook wat beter voelde. Dankzij de pijnstillers in de middag nog eventjes kunnen slapen en in de avond een klein beetje pasta kunnen mee eten met mijn ouders.

  Dag 7 (Woensdag)

  Vandaag is het woensdag en morgen is het dus bijna een week geleden dat ik mijn amandelen liet weghalen. Als je maandag tegen me had gezegd dat ik me vandaag best wel goed zou voelen had ik je niet gelooft maar toch is het een hele vooruitgang weer. Ontbeten met een breaker en geluncht met een pannenkoek en tussendoor gewoon veel blijven drinken zodat je slijm niet zo dik word dan is het best wel goed te doen. Enige waar ik nog veel last van heb is m'n kaak en wang die nog dik zijn en m'n spraak die nog weinig vooruitgang heeft, over 2 dagen begin ik met halve dagen werken zodat ik dat weer een beetje kan oppakken en afleiding heb wat dat thuis zitten word je ook moe van.

  MIJN TIPS:

  • Zo min mogelijk zoet eten, hierdoor krijg je meer slijm waardoor slikken lastiger word en je nog meer pijn hebt.
  • Probeer zoveel mogelijk "normale" zachte voeding te eten, hierdoor krijg je meer energie en voel je je minder waardeloos (plus hierdoor gaan je darmen weer werken want door de narcose en vloeibare voeding kan je verstoppen)
  • Vul waterflesjes voor de helft met water en stop die in de vriezer, hierdoor kan je hem aanvullen met gewoon water en heb je flink wat uurtjes koud water om te drinken, zelf vond ik dit heel erg fijn.
  • Gebruik een koelelement bij veel pijn in je nek, kaak en oren. Dit hielp mij door de ergste pijn heen, viel erdoor in slaap en verwisselde hem als ik in de nacht wakker werd.
  • Neem regelmatig een lauwe douche, door de genezing heb je kans dat je veel gaat zweten en door tussendoor even lekker te douchen knap je ook best snel op.
  • Probeer je slijm niet uit te spugen maar zoveel mogelijk te verdunnen door water te drinken, als je het uitspuugt droogt je keel meer uit en krijg je meer pijn.
  • Smelttablet paracetamol van roter vond ik echt een uitvinding hierdoor werd de pijnstiller snel opgenomen en verdween de ergste pijn langzaam.
  • Opkikker drinkbouilion zorgde bij mij dat slijm minder werd en ik ook beetje energie kreeg aangezien ik behoefte had aan iets zouts, laat het wel eerst flink afkoelen.

  Pijnschaal:

  Donderdag: 7/10

  Vrijdag: 6/10

  Zaterdag: 6/10

  Zondag: 8/10

  Maandag: 10/10

  Dinsdag: 6/10

  Woensdag: 4/10

   

  Ik hoop hier anderen ook mee te kunnen helpen aangezien ik zelf niet veel uitgebreide ervaringen heb gehoord en je het niet makkelijk ergens mee kan vergelijken, ik moet er wel bij zeggen dat mijn pijngrens over het algemeen redelijk hoog ligt dus dan kan je het daar een beetje mee vergelijken. Hopelijk helpen de tips een beetje voor anderen die deze ingreep nog moeten ondergaan.

  Reactie
Reageer op: Ervaring keelamandelen verwijderen (tonsillectomie) dag 1 t/m 7
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief