Kinkhoest volwassenen zwaar onderschat

 • #1

  Hoi allen,

  In een oud bericht op dit Forum las ik al veel ervaringen met kinkhoest bij volwassenen, welke eigenlijk niet of nauwelijks onderkend worden door o.a. GGD, RIVM of huisartsen.

  Sinds een week of 3 / 3,5 heb ik nu kinkhoestklachten.
  In het begin (eerste 2 weken) vond ik het wel meevallen allemaal; beetje koorts en flinke luide blafhoestbuien. Toen ik de huisarts zei dat ik soms moest kokhalzen van het hoesten, heeft ze toch op kinkhoest laten prikken - en ja hoor!
  In die eerste 2 weken heb ik zelfs nog gewoon geprobeerd te sporten. Ging niet super, maar ook niet heel slecht. Gewoon zoveel mogelijk gewerkt ook (vanuit thuis, om geen collega's aan te steken).

  Alles redelijk okay...
  Tot afgelopen weekend.

  De stikaanvallen! Wat vreselijk!!
  Alsof je echt doodgaat. Je kunt letterlijk even helemaal niet meer in -of uitademen. En tussendoor slikneigingen, maar echt slikken gaat niet, alsof er een luchtbel in de weg zit... Heel beangstigend!!
  Mijn man vindt het ook vreselijk angstig.
  En er is niets aan te doen blijkbaar 😑 Vanmorgen vol goede moed toch naar mijn werk gegaan, maar uiteindelijk door mijn manager en een collega naar huis gebracht (auto rijden is onverantwoord zo!).

  Ben rond 14:00 naar bed gegaan, omdat ik compleet uitgeput was. Waarvan weet ik niet precies.

  Zit nu rechtop in bed na een recente stikaanval waarvan ik wakker schoot. Tot bijna braken toe. Tranen lopen me over de wangen. Duurt ongeveer 0,5 tot 1 minuut en dan zakt het weer wat. Ben doodsbang geworden om te hoesten. Durf niet meer goed te gaan slapen, ondanks dat ik me compleet uitgeput voel.

  Daarnaast vaak misselijk, lichte hoofdpijn/duizeligheid en soms koude rillingen en dan weer te warm. Continue koorts (schommelt tussen 38 en 39 graden).

  Chagrijnig door vermoeidheid en irritatie door weinig slapen en weinig kunnen doen.

  En praten of eten geeft irritatie in mijn keel, waardoor ik weer een hoestbui krijg, dus probeer niet te praten en alleen dingen te eten die koel en zacht zijn (avocado, perzik, blauwe bessen, smoothies).
  Onmogelijk dit...

  En bedrijfsarts was van mening dat je met kinkhoest gewoon kon komen werken... Site van RIVM

  Reactie
  #2

  Oeps... te vroeg verzonden...

  Sites als RIVM en GGD beschrijven de klachten / symptomen bij volwassenen niet eens en doen het af met dat het op een verkoudheid zou lijken... Nou, daar lijkt het dus in de verste verte niet op!

  Dit is verwoestend voor je werk en je privéleven!  Bovendien is dit zeer angstig voor gezinsleden (niet alleen angst voor besmetting, maar ook dat je je moeder/vader/broer/zus bijna letterlijk ziet stikken en niets kunt doen).

  En overdag gaat het redelijk (rustig blijven en er alles aan doen om maar geen hoestprikkel te krijgen) waardoor je omgeving (bijvoorbeeld werkgever) waarschijnlijk denkt dat je je aanstelt... En informatiediensten op Internet doen ook voorkomen alsof het op een 'verkoudheid' lijkt... Tja, dan sta je wel meteen 1-0 achter 😩

  Zowel fysiek als psychisch is dit totaal slopend!

  Schijnt in NL ook weer steeds meer voor te komen 😨

  Zijn er meer mensen die het nu hebben?

  Reactie
  #3

  Zeer herkenbaar! Ik zit nu met hetzelfde thuis.....de eerste keer dat ik zo hard moest hoesten dat je adem echt even stokt zat ik al bijna te gebaren dat mijn man 112 kon gaan bellen...dat duurt gelukkig maar een paar seconden,  maar is enorm beangstigend.  Ik heb momenten dat ik denk: oh ik kan echt wel werken en 2 seconden later weer helemaal mis en lopen de tranen je over de wangen en wordt je er moedeloos van. En vooral omdat je overal leest inderdaad: het voelt als een verkoudheid! Nou....echt niet!!!!

  Reactie
  #4

  Ja mijn zoon van 16 nu!!! Vreselijk om aan te zien!! Afgevallen uitgeput ik vind dit zo erg! stikaanvallen bah. Nu 4e week.

  Reactie
  #5

  Hoelanh duren die stikaanvallen eigenlijk? Niet vol te houden zo..je zou de hele fam. Gewoon inenten zo erg vind ik dit om mee te maken vooral ook als het je kind is..

  Reactie
  #6

  En hoe gaat het nu? Mijn zoon zit nu middennin die 3 week..vre-se-lijk..wat erg ..kilo s afgevallen was al dun..na een hoestbui gierende ademhalen.en eten er meestal ook uit..uitgeput..praten is rot..ben zelf ook uitgeput. Kinkhoest ook ik wist het al vrij snel. Gaag zie ik je reactie terug.

  Reactie
  #7

  Hier voor mij hetzelfde. Sinds 1,5 week geleden begonnen als een verkoudheid. Wat na vorige week overging naar hevige hoestbuien. Waar het echt letterlijk snakken is naar ademhalen.

  In de omgeving ken ik weinig mensen met kinkhoest en ik heb ook niet het idee dat iedereen beseft hoe kinkhoest nou werkelijk is. Vanaf vorige week heb ik heftige hoestbuien wat eindigt in kokhalsneigingen die nu echt overgegaan zijn tot overgeven. Vanaf vorige week na iedere hevige hoestbui, moet ik zonder er veel kracht voor te zetten zo overgeven. Niet eens veel hoor, maar wel echt telkens braaksel  waar je je uiteraard zo vies door voelt

  Tis echt verschrikkelijk als je dus op je werk bent, bij vrienden bent of in een winkel loopt. Tuurlijk moet ik mensen vermijden maar het is nog niet vastgesteld bij mij. De uitslag duurt ook een eeuw. Een eeuw waarin ik weer 100 andere mensen kan besmetten. Uiteraard vermijdt ik risico groepen. Maar wat is dit een waardeloze ziekte zeg..

   

  beterschap allemaal in ieder geval

  Reactie
  #8

  Ik liep al vanaf 1 augustus 2018 te hoesten en snotteren. Uiteindelijk codeine meegekregen maar het bleef een beetje sluimerend aanhouden. Verschillende keren bij de huisarts geweest maar uit wat testen bleek ik “kern gezond” . Tot ik ongeveer 2 nachten geleden een eerste “aanval” kreeg in de nacht waarbij ik niet meer kon stoppen met hoesten en moest kokhalzen. Vannacht een horrornacht gehad waarbij ik zo hard moest hoesten dat ik geen adem meer kreeg en over mijn nek ging. Ook mijn neus zat spontaan helemaal dicht. Dus totaal in paniek maar uiteindelijk hield dit gelukkig op. Ik wacht nog op de uitslag ( heb bloed geprikt) maar zowel mijn huisarts als ik denken dat het 99% kinkhoest is.

  Ik heb wel elke keer geprobeerd te werken maar die hoestbuien waren echt niet fijn. Blijkbaar was ik toen ook de boel flink aan het infecteren (als het echt kinkhoest is) Hierdoor zit ik al even thuis maar ik hoop echt dat het een beetje gaat vlotten.

  Echter noemen ze het de “100 dagen “  ziekte, dus dan zijn we nog wel even onder de pannen. Vooral de energie is laag en ribben doen zeer.

  Dus voor iedereen die dit ook heeft; heel veel sterkte!

   

   

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  bij mij is ook kinkhoest geconstateerd, ik ben idd ook begonnen met hoesten na een logeerbezoekje van mijn kleindochter die flonk aan het hoesten was, 14 aug. is er bloedafname geweest nu 24 aug. pas de uitslag gekegen. Het is heel angstig om hoestbuien te hebben met de ademnood en kokhals neigingen.

   

  Reactie
  #10

  Mijn dochter van 10 heeft kinkhoest, vanaf begin juli zijn de hoestbuien begonnen. Door het slijm in de longen wat werd gehoord door de huisarts dachten ze aan bronchitis. Half augustus hebben ze besloten bloedonderzoek te doen omdat de klachten erger en erger werden en hier is kinkhoest uitgekomen vorige week. Het is vreselijk, duurt erg lang. Ze is gewoon ingeënt volgens vaccinatieprogramma. Hoorde dat een klasgenoot het ook heeft en een moeder van school ook. Ik ben nu een paar dagen verkouden en vanmorgen een kuchje met steeds slijm. Hoop zo dat ik het niet heb, maar vrees het ergste. Het lijkt wel alsof er een soort van epidemie is in NL momenteel.

  Reactie
  #11

  Wij hebben kinkhoest van visite uit het buitenland gekregen begin juli. De visite is hier naar een huisarts geweest, maar was alleen maar een koudje werd ze verteld. Ik heb al de verschijnsellen, maar mijn vrouw heeft asthma, wat het nog vele male heftiger maakt.

  We waren aan de beterende hand, maar hebben één of andere griep gekregen vorige week waardoor het weer veel erger is geworden, geen energie en veel hoesten, vooral bij plotselinge temperatuur verschillen.

  Ben benieuwd hoelang het gaat duren, ze zeggen 100 dagen, maar na 60 dagen zijn we nog niet veel verder!

   

  Reactie
  #12

  Sinds eind juli 2018 hetzelfde verhaal als bij TKA (de eerste post). Wat begon als een griepje ontaardde volledig. Zeer beangstigend. Huisartsen (4 geraadpleegd, ook op vakantie) herkennen het niet als zodanig. Waarschijnlijk omdat iedereen is ingeënt, dan zit het niet in het 'denkraam'. Pas toen wij zochten op internet hebben wij het voorgesteld en toen bleek het (gelukkig) door bloedonderzoek vast te stellen te zijn.

  Wat mij ons (wij hebben het als echtpaar gekregen): in de beschrijvingen van de verschijnselen op internet maar ook in de brief van de GGD wordt kinkhoest beschreven als iets dat voorbijgaat. Wat ons betreft is de beschrijving van TKA hierboven zeer treffend. Wat ons overkwam was ook ronduit beangstigend.

  Het jammere van de late diagnose is, dat je het aanziet voor iets als griep, hoest, bronchitis, waarbij je steeds uitkijkt naar herstel en weer aan de slag gaan zodra je je (heel erg langzaam) iets beter voelt. Bij kinkhoest leidt dat juist tot het tegenovergestelde: door inspanning, ook de kleinste, ga je juist (hard) achteruit weer.

  Reactie
  #13

  In vervolg op post van gisteren nog wat tips voor mensen die met de verstikking te maken hebben tijdens hoestaanvallen. Mogelijk kan het helpen; bij ons hielp het volgende best goed (gaandeweg uitgevonden):

  1. Vermijd inspanning, ook al tijdens de hoestweken. Bij ons beiden was half drie 's nachts het hoogtepunt in de verstikkingsaanvallen. Dat hoogtepunt - lees: het aantal seconden waarin je geen lucht meer krijgt - was duidelijk hoger - wanneer je je overdag had ingespannen.
  2. Zet een wekker om telkens bijv. na een uur al weer even zelf uit te hoesten, zodat de hoestprikkel niet opbouwt tot je wakker schiet, rechtstreeks de verstikking in. Onregelmatig slapen (en zittend, bij ons ca. 4,5 week) doet je toch al.
  3. Houd de slijmvliezen zo nat mogelijk; telkens een slokje water, glas naast je bed. De huisarts zei ook: drink veel, zodat het slijm niet te taai kan worden.
  4. Voor je de hoest ingaat, neem eerst een zo groot mogelijke hap lucht. Dan doorsta je de seconden zonder lucht beter. Schiet je in de hoestaanval, neem razendsnel eerst nog lucht in.
  5. Tijdens de hoestaanval verkrampt alles, ook je buik. Tijdens de verstikkingsmomenten kun je je buik in één keer fors uitduwen. Dat werkt als een blaasbalg die de keel en neus vacuüm trekt, waardoor er weer wat lucht naar binnen getrokken kan worden. Piepend en heel weinig, maar op de momenten waarin je denkt dat je stikt, is dat erg weldadig.
  Reactie
  #14

  Ook ik heb sinds een maand kinkhoest, ik weet het nu officieel een week. Het begint inderdaad met een ‘gewone’ hoest waardoor je ook alles blijft doen en dat maakt het schijnbaar niet beter.  Dan komen de stikaanvallen waardoor je weet dat het niet normaal is. Ontzettend beangstigend, de eerste keer denk je echt dat je stikt. Vooral ‘s nachts veel van deze aanvallen gehad, ongeveer 1,5 week lang. Nu zijn deze erge aanvallen voorbij, al weet ik ook hoe ik ze in kan houden. Vooral door je neus blijven ademen werkt goed bij mij. Praten gaat moeilijk en lokt al gauw een aanval uit. In rust denk je dat het best goed gaat maar zodra je wat meer gaat doen dan gaat het al gauw weer mis. Daarnaast ook heel veel pijn aan mijn ribben wat nu denk ik bijna erger is dan het hoesten zelf. Het wordt op verschillende sites beschreven als een zware verkoudheid bij volwassenen maar zo ervaar ik het absoluut niet! Geduld houden en maar hopen dat het gauw over is. Sterkte en beterschap voor iedereen!

  Reactie
  #15

  Ik zit nu al 5 maanden met kinkhoest maar hoest alleen nog in de ochtend. Dit stelt niets voor met wat ik de eerste 2 maanden heb meegemaakt, maar ik ben er nu toch wel klaar mee.

  Iedere ochtend het eerste half uur tot een uur moet ik flink hoesten met slijm en soms braakneigingen nog. Ben dan zo uitgeput voir ik begin. Ben er echt klaar mee maar is niets aan te doen 😒

  Reactie
Reageer op: Kinkhoest volwassenen zwaar onderschat
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief