Oorsuizen, tuitende oren, discotheek

  • #1

    Tegenwoordig heb ik enorm veel last van oorsuizen, ookal ben ik lang ni meer in discotheek geweest of harde geluiden moete verwerken...

    Dezenacht ook inmense druk gehad op oren en de dag erna harder tuitende oren zonder enige verklaring eigelijk, weet iemand hoe dit kan komen??

    Bedankt...

    Reageer
    #2

    Er is een medische naam voor de klachte die je beschrijft: tinnitus.

    Reageer
    #3

    Tinnitus of oorsuizen is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Naar schatting 1 op de 10 Nederlanders heeft dagelijks in meerdere of minder mate last van tinnitus. Je kunt er zelf wel aan 'meewerken' om tinnitus te krijgen. Bijvoorbeeld door het bijwonen van veel harde popconcerten, het tijdelijk blootstaan aan harde geluiden, medicijngebruik, veel drugs en alcohol etc. Ook (erfelijke) slechthorendheid zou een rol kunnen spelen. De waarneming wordt door de lijder gedaan maar niet door anderen (95%). Het waargenomen geluid kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd. De naam komt van het Latijnse Tinnitus Aurium, wat 'gerinkel in de oren' betekent.

    Tinnitus kan onder andere veroorzaakt worden door:
    gehoorschade (meest voorkomende vorm met 13%) door zeer harde geluiden. Tinnitus is dan een teken van beginnende gehoorschade.
    grote emotionele spanningen: traumatisch geluid (geluid gekoppeld aan een trauma), burn-out, stress en oververmoeidheid, posttraumatische stress-stoornis, paniekstoornis en angststoornis en depressiviteit
    trauma aan hoofd (schedelfractuur), nek, of barotrauma
    sommige ototoxische medicijnen: aspirine, diuretica, aminoglycosiden, kinine
    cerebrovasculaire oorzaak (hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose )
    neurodegeneratieve oorzaak (alzheimer)
    chronische middenoorontsteking
    otosclerose
    oorsmeer
    de ziekte van Ménière
    een ontsteking van een verstandskies
    een brughoektumor

    Enkele vormen van tinnitus kunnen behandeld worden terwijl andere vormen onbehandelbaar en permanent zijn. Om in te kunnen slapen kan het in die gevallen soms noodzakelijk zijn om stilte te voorkomen en in slaap te vallen met muziek. Er kan een tinnitusmaskeerapparaat gedragen worden, die produceert een maskerend geluid dat het gesuis of gepiep wegdrukt.

    De behandelvormen zijn specifiek gericht op de oorzaken. Bij bijna alle soorten kunnen sommige antidepressiva, met name xanax, pamelor en elavil rust en uitkomst geven. Bij alle soorten tinnitus kan masking en habituatie een positieve bijdrage geven. Bij tinnitus veroorzaakt door traumatisch geluid, stress, paniek, uitputting, angst en depressie kan het oplossen van de emotionele oorzaken d.m.v. effectieve psychotherapie werken. Met name hypnotherapie komt positief uit onderzoeken (behandelen als fantoompijn), en EFT heeft ook goede resultaten. Bij schade aan de cochlea door ototoxische medicatie (is te herkennen doordat deze tijdelijk stopt bij inname van aspirine)is het effect van therapie het minst.

    Of kijk op:

    Reageer
    #4

    Waarom heb juist ik last van tinnitus?
    Het is helaas niet te voorspellen of iemand tinnitus krijgt of niet. Naar schatting 1 op de 10 Nederlanders heeft dagelijks in meerdere of minder mate last van tinnitus.
    Je kunt er zelf wel aan 'meewerken' om tinnitus te krijgen. Bijvoorbeeld door het bijwonen van veel harde popconcerten, het tijdelijk blootstaan aan harde geluiden, medicijngebruik, veel drugs en alcohol etc. Ook (erfelijke) slechthorendheid zou een rol kunnen spelen.

    Wordt tinnitus op termijn erger?
    Daar kan niemand een antwoord op geven. Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus. Maar een echt antwoord op deze vraag is niet te geven.

    Kun je tinnitus bewijzen?
    Dit is afhankelijk van het type tinnitus. Tinnitus kan worden veroorzaakt door afwijkingen in het hoorsysteem zelf die vaak niet door anderen te horen en dus niet te bewijzen zijn. Tinnitus veroorzaakt door het ruisen van een bloedvat, onwillekeurige samentrekking van spieren of ademgeruis is soms meetbaar te maken met zeer gevoelige apparatuur.
    Over het algemeen is tinnitus lastig te bewijzen. Dat maakt het juist zo moeilijk voor iemand met deze kwaal. Hoe kun je in je omgeving de ernst van tinnitus duidelijk maken? En bijvoorbeeld vertellen dat je bijna gek wordt van al die herrie in je hoofd. Men kan het zich niet inbeelden, wil wel met je meedenken en meeleven, maar dat blijkt erg moeilijk.

    Heeft de weersgesteldheid (voornamelijk luchtdruk) invloed op tinnitus?
    Dit valt niet te bewijzen. Een aantal mensen klaagt over toename van de tinnitus bij een sterke toename of afname van de luchtdruk. Het is vergelijkbaar met mensen die aan hun botten weers¬veranderingen kunnen voorvoelen. Een echte verklaring is hiervoor niet te geven.

    Is tinnitus erfelijk?
    In bepaalde families komt tinnitus meer voor, vooral ten gevolge van erfelijk gehoorverlies. Er is nooit onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van tinnitus.

    Ik heb gehoord dat in Groningen en Antwerpen operaties worden uitgevoerd waarmee tinnitus verholpen kan worden. Is dit waar? Kom ik daarvoor in aanmerking?
    Inderdaad hebben er experimenten plaatsgevonden op het gebied van het implanteren van elektrodes in de hersenen en rond de gehoorzenuw. Op dit moment worden de onderzoeksgegevens nader geanalyseerd. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.oorsuizen.be en http://www.umcg.nl/cms/store/pdf/tinnitus.pdf

    Ik heb geen gehoorverlies en toch tinnitus, hoe kan dit?
    Een kleine beschadiging aan het hoorsysteem kan al tot tinnitus leiden. Een gehoortest heeft net als iedere test een bepaalde nauwkeurigheid en sommige beschadigingen vallen binnen de meetnauwkeurigheid.

    Verdwijnt mijn Tinnitus door het doorsnijden van de gehoorzenuw?
    In 50% van de gevallen klopt dat. Deze operaties worden soms nog in Amerika en Japan uitgevoerd. In het beste geval heeft u een doof oor zonder tinnitus. Maar u hebt 50% kans op een doof oor terwijl de tinnitus gewoon doorgaat of zelfs toegenomen is! Daarom wordt deze ingreep steeds minder uitgevoerd.

    Kan tinnitus ontstaan door virussen en/of bacteriën?
    Door een rechtstreekse beschadiging van het gehoororgaan of de hersenen (zoals na hersenvliesontsteking) of indirect na een middenoorontsteking of verkoudheid kan tinnitus ontstaan.

    Kan tinnitus ontstaan na een operatie onder narcose?
    Diverse narcosemiddelen geven tinnitus als bijwerking. Ook bij sterke bloeddruk-dalingen tijdens de operatie (hartoperatie, bloedvatoperatie) kan de doorbloeding van het oor zo sterk verminderen dat deze aanleiding geeft tot gehoorschade. Het is wel een uiterst zeldzaam fenomeen.

    Waarom krijg ik neusdruppels terwijl mijn oor niet goed doet werkt?
    Dan is waarschijnlijk de functie van de buis van Eustachius, de verbinding tussen middenoor en neus, verminderd. Dit kan het beste behandeld worden met een neusspray.

    Mag / kan ik vliegen met Tinnitus?
    Dat kan, maar het omgevingslawaai in een vliegtuig kan zeker op langere vliegreizen voor een verergering van tinnitus geven en toenemende vermoeidheid. In de Economy Class kan het geluidsniveau oplopen tot 76 dB. In dat geval is het verstandig oordoppen te gebruiken en een hoofdtelefoon met actieve lawaaidemping.

    Mijn oor zit steeds verstopt (verkoudheid), daardoor is mijn Tinnitus veel erger. Wat kan ik daar tegen doen?
    Een dampbad boven een kom heetwater met een zoutoplossing of een cortocoïd neusspray via de huisarts. Een mogelijk definitieve oplossing is een inwendige neuscorrectie door een KNO-arts.

    Kan ik met Tinnitus zwemmen en duiken?
    Dat kan als er geen problemen zijn met de gehoorgang of het middenoor.

    Kan Tinnitus ontstaan en/of verergeren door lawaai?
    Het is mogelijk dat tinnitus ontstaat door een lawaai-belasting. Hierbij verwijzen wij graag door naar de ARBO-regels (www.arbo.nl).

    Wat is Otosclerose en kan dit Tinnitus veroorzaken?
    Otosclerose is een verkalking van de botjes in het middenoor die het geluid van het trommelvlies aan het slakkenhuis doorgeven. Otosclerose treedt voornamelijk op bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Als de verkalking ook naar het slakkenhuis doortrekt zal dit daar gehoorschade geven en dus is een tinnitus ook mogelijk.

    Is een medisch onderzoek altijd nodig en zo ja bij wie?
    Dat is een moeilijke vraag. Een medisch onderzoek wordt eigenlijk alleen gehouden als tinnitus een symptoom zou zijn van een brughoektumor, maar dit is vrij zeldzaam.

    Hebben plotsdoofheid en Tinnitus iets met elkaar te maken?
    Plotsdoofheid is het gevolg van acute gehoorschade en gehoorschade kan tot tinnitus leiden.

    Kunnen kaakafwijkingen (bijvoorbeeld na een ongeluk) Tinnitus veroorzaken?
    Ja, dit heet temporo-mandibular joint syndroom (oude benaming: syndroom van Costen, cranio mandibulaire dysfunctie). Het kaakgewricht en binnenoor liggen immers dicht bij elkaar. Behandeling via een daartoe gespecialiseerd manuele therapeut, osteopaat, orthodontist, tandarts-gnatholoog, of kaakchirurg is mogelijk.

    Kan een whiplash of een ander ongeluk tinnitus veroorzaken?
    Door de verstijving van spieren en/of bottrauma aan nek en/of schedelbasis rondom het oor kan tinnitus veroorzaakt worden. Doordat het het bot waarin het binnenoor zit ook aan grote spanningen wordt onderheven.

    Sinds ik Tinnitus heb, ben ik zo vreselijk moe. Hoe komt dit?
    Moeheid heeft vele oorzaken. Alleen als de tinnitus leidt tot slaapproblemen en dagelijkse stress kan er een relatie bestaan.

    Kan een of meerder hersenschuddingen (op jongere leeftijd) Tinnitus veroorzaken?.
    Dat kan mogelijk zijn.

    Is er iets bekend over het verband tussen virale en bacteriële infecties en tinnitus?
    Dat zou mogelijk kunnen zijn.

    Kan hoge bloeddruk Tinnitus veroorzaken?
    Hoge bloeddruk veroorzaakt sneller aderverkalking, en daarmee dus ook verminderde doorbloeding van het slakkenhuis.

    Kunnen afwijkingen aan nekwervels / schouder / rug, Tinnitus veroorzaken?
    Zie hiervoor de vraag over whiplash en temporo-mandibular joint syndroom. Goede behandeling is mogelijk via manuele therapie of osteopathie.

    Is er iets bekend over het verband tussen Tinnitus en ons zenuwstelsel?
    Er is al veel kennis verzameld. Deze kennis heeft echter niet geleid tot een simpele verklaring noch behandeling van tinnitus en deze valt ook op korte termijn niet te verwachten.

    Gaat de ziekte van ménière altijd gepaard met tinnitus?
    Ja, dat is onderdeel van de definitie van de ziekte van Ménière (niet het syndroom van Ménière) De ziekte van Ménière wordt vastgesteld naar aanleiding van een drietal symptomen. Eén daarvan is Tinnitus. Voor meer informatie kun je site van de commissie van Ménière van de NVVS raadplegen (www.nvvs.nl/meniere).

    Ik heb last van duizeligheid en tinnitus. Heb ik de ziekte van Ménière?
    Dat is zonder onderzoek niet vast te stellen. Tinnitus en duizeligheid komen ook voor zonder dat er sprake is van de ziekte van Ménière. De diagnose kan pas gesteld worden na een gehoor- en evenwichtstest via de KNO-arts.

    Ik heb last van druk op/in het oor en Tinnitus. Is dit de ziekte of het syndroom van Ménière?
    Dat zal in de meeste gevallen niet zo zijn. Mensen met Tinnitus klagen soms over druk op of in het oor. Het is medisch heel moeilijk vast te stellen waar dit vandaan komt.

    Enige maanden geleden is in samenwerking met de NVVS een duidelijke brochure uitgegeven over medicijnen en tinnitus, ménière en plotsdoofheid.
    Deze brochure is verkrijgbaar bij de NVVS, maar ook te downloaden als PDF-bestand op de site http://www.medicijngebruik.nl/downloads/Weetwatuslikt_brochure.pdf
    In deze brochure vindt u duidelijke antwoorden op de onderstaande vragen:

    Welke medicijnen zijn slecht voor tinnitus (bijwerkingen)?
    In het algemeen alle medicatie waarbij de bijwerking vermeld staat in de bijsluiter, dus vrijwel alle medicatie ? De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers)

    Welke medicijnen kunnen helpen bij Tinnitus?
    Geen enkel medicijn. Soms wordt Seresta voorgeschreven voor angstreductie

    Kunnen antidepressiva tinnitus veroorzaken?
    Ja, zie de bijsluiter.

    Kunnen pijnstillers Aspirine / Paracetamol/ Ibuprofen etc. Tinnitus veroorzaken
    Ja, zie de bijsluiter.

    Kan chemotherapie Tinnitus veroorzaken en/of verergeren?
    Ja, helaas is dit het geval. De medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie staan erom bekend dat zij het orgaan van Corti aantasten (het orgaan in ons binnenoor waar we uiteindelijk mee 'horen'). Hierdoor kan in een aantal gevallen tinnitus ontstaan.

    Wat is de werking van kalmerende middelen op Tinnitus?
    Minder stress levert minder irritatie op. Er is geen direct effect op de tinnitus, maar de tinnitus raakt meer op de achtergrond. Een veel betere optie is een gedragstherapie, yoga, meditatie, haptonomie en counseling.

    Ook op de site http://www.geneesmiddelenrepertorium.nl/ kun je veel vinden over de (bij)werkingen van medicijnen.

    Zijn oordruppels gevaarlijk bij tinnitus?
    Nee.

    Helpen hoortoestellen bij Tinnitus?
    Hoortoestellen zijn bedoeld om mensen met een verminderd gehoor te helpen om weer beter te horen. Het is zo dat een behoorlijk aantal mensen met tinnitus ook een aanzienlijk gehoorverlies heeft. Het gebruik van een gehoortoestel kan dan een tweeledige functie hebben. Het zorgt ervoor dat de betreffende persoon weer beter hoort en het kan ook tinnitus onderdrukken en zo een positieve functie hebben. Overleg met de KNO-arts of audioloog van een Audiologisch Centrum over de mogelijkheden en vergoedingen.

    Wat is een Maskeertoestel en hoe kan ik die aanschaffen?
    Een maskeertoestel (maskeerder) produceert een ruis die aangenaam kan zijn tegenover tinnitus. Vooral mensen met een 'hoge tonen' tinnitus kunnen hier baat bij hebben. Overleg het liefst met een audioloog van een Audiologisch Centrum over de aanschaf en het gebruik. Overleg met uw verzekering over de vergoeding.

    Waar kan ik maskeerapparatuur aanschaffen?
    Maskeerapparatuur is apparatuur dat verschillende geluiden kan voortbrengen. Geluiden van water, hartslag, regen, wind etc. Mensen met tinnitus kunnen baat hebben bij het luisteren (liefst op de achtergrond) naar dit soort geluiden.
    Kijk voor meer informatie http://www.tinnitus-liga.de/shop en zoek 'soother'.

    Helpt antigeluid?
    Nee, tot nog toe is niet gebleken dat dit helpt. Het geluid van tinnitus wordt uiteindelijk geproduceerd door de hersenen en is geen echt geluid. Een geluid in de 'tegenfase' blijkt geen enkel effect te resulteren.

    Reageer
    #5
    Reageer
    #6

    IK HEB ER ERG LAST VAN DE AFGELOPEN NACHTEN, NIET SLAPEN, KOMT DOOR DE DRUKTE. DEZE ZIEKTE HEB IK AL 12 JAAR. 2 mr SCAN GEHAD EN ONDERZOEKEN IN HET ZIEKENHUIS.

    Reageer
    #8

    Uit onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlandse jongvolwassenen problemen dreigt te krijgen met het gehoor doordat ze luisteren naar te harde muziek. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: Oorsuizen, tuitende oren, discotheek


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief