Cholesteatoom: operatie

  • #1

    Hoi allemaal,
    Ik ben 13 jaar en heb eigenlijk al mijn hele leven last van ooronstekingen. Heb 6x buisjes gehad, maar sinds november vorig jaar begon de ellende weer (loopoor, doofheid, soms pijn. De huisarts heeft me toen doorgestuurd naar de KNO, en na overleg zijn ze deze week tot de conclusie gekomen dat er een cholesteatoom in mijn oor zit en dat ze die dus met een operatie gaan verwijderen. Ik weet nog niet wanneer, want er is een wachtlijst van maanden, maar ik vroeg me af of er misschien iemand ook zo'n operatie heeft gehad en me misschien wat meer kan vertellen over zo'n operatie. Ik heb al van mijn KNO-arts begrepen dat je na de operatie 3 weken niet mag sporten enzo, maar valt bijvoorbeeld fietsen daar ook onder?
    Alvast heel erg bedankt!

    Reageer
    #3

    Ik heb inmiddels 2 x een operatie aan m'n rechter oor gehad(binnen een half jaar).
    Bij deze beide operatie's hebben ze de cholesteatoom verwijderd en nieuwe gehoorbeentjes geplaatst.
    Mijn ervaring is dat het erg belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren, vooral de eerste 3 weken is het noodzakelijk om rustig aan te doen.
    Dus niet zwaar tillen, niet te ver bukken, geen zware lichaamsbewegeing (ik ben drummer) en dergelijke. Na deze 3 weken is het eigenlijk gewoon "aftasten", mijn dokter zei ook dat het de eerste 6 weken na de operatie niet verstandig is te gaan vliegen of duiken.
    Ik heb de periode na de operatie niet veel pijn gehad of iets dergelijks, wel had ik een tijdje allerlei vreemde geluiden in m'n oor maar dit verdween met de tijd.
    Ik hoop dat je er wat aan hebt.

    Groet Willem Dekker

    Reageer
    #4

    Dag Mirjam,
    Net als jij had ik altijd veel last van oorontstekingen. In die tijd bestonden er nog geen buisjes maar werden je trommelvliezen doorgeprikt en daarna het middenoor uitgezogen, dit alles zonder een narcose of een roesje.
    Gelukkig gaat dat tegenwoordig allemaal wel onder een roesje, een hele verbetering.
    Op 16 jarige leeftijd heb ik toen een cholesteatoom operatie ondergaan.
    Het trommlvlies was niet meer te redden en daarvoor hebben ze een nieuwe geplaatst van een vliesje die over je schedel loopt.
    Ik heb wel gehoorschade opgelopen mede omdat er oorsuizingen zijn ontstaan.
    Op 33 jarige leeftijd hebben ze nog een gehoorherstel operatie gedaan maar daardoor is er weinig verbetering opgetreden.
    Ik ben nu bijna 45 en omdat mijn gehoor steeds minder goed wordt ga ik nu binnenkort weer naar een KNO arts (vandaar dat ik op internet speur om informatie en hier terecht kwam)
    Ik ben benieuwd of ze me nog verder kunnen helpen zodat ik weer beter hoor anders wordt het een gehoorapparaat.
    Tegenwoordig opereren ze heel anders dan vroeger en geven ze je prima pijnbestrijding.
    Ik heb na de operaties 6 weken rustig aan gedaan, niet tillen niet bukken niet sporten. Wat betreft het fietsen dat zou ik niet te snel doen want je voelt ieder hobbeltje. Gewoon na 3 weken even uitproberen of het wil, je merkt het gauw genoeg.
    Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt en ik wens je veel succes en beterschap toe!

    Groetjes, Klusvrouw

    Reageer
    #6

    Hoi meid, onze dochter is in februari 2010 hieraan geoppereerd. Zij is ook 13 jaar en heeft dezelfde klachten als jou. De operatie duurde heel erg lang maar was wel geslaagd. Na precies 8 dagen ging ze weer naar school. Was wel vermoeiend maar ging goed. Ze heeft na 4 weken de voetbaltraining weer hervat. De eerste wedstrijd alleen de 1e helft gespeeld en later weer volop. Toevallig zijn we gister bij de kno arts geweest. In februati 2011 volgt weer een operatie. Zij krijgt een kunsstof gehoorbeenketen, zodat het gehoor beter zal worden. Tijdens de cholesteatoom operatie was gebleken dat de gehoorbeentjes waren vergaan. Veel succes met je operatie en je zult jezelf daarna een stuk beter gaan voelen.

    Reageer
    #7

    Hallo allemaal,
    Ik ben een week geleden onder het mes gegaan en de cholesteatoom is helemaal verwijderd! Helaas is ook een van mijn gehoorbeentjes verwijderd, en volgt er over ongeveer een half jaar weer een operatie. Vandaag hebben ze het verband eraf gehaald en alles zag er prima uit.
    Heb nu nauwelijks pijn meer, maar merk wel dat ik snel vermoeid raak. Mijn smaak is ook minder geworden, maar ik denk dat dat allemaal wel snel zal bijtrekken.
    Bedankt allemaal voor de informatie, ik heb er veel aan gehad!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Mijn zoon van bijna 12 jaar is afgelopen woensdag geopereerd. Dit moest met spoed gebeuren omdat er ook een abces achter zijn oor zat. Dat is bij jou niet het geval dacht ik. De operatie zelf duurt wel eventjes, maar meer omdat ze goed en precies te werk gaan. Het hestel is ook snel. Je bent de eerste 2 dagen nog een beetje duizelig en misselijk, maar daarna ga je je snel beter voelen.
    En wat het sporten betreft, denk ik dat je ook met fietsen even voorzichtig moet zijn. Van te veel inspanning wordt je misschien wel weer duizelig. Napijn heeft mijn zoon ook niet veel gehad, maar dat kan misschien per persoon verschillen , dat weet ik niet. Nou heel veel sterkte met de operatie, en ik hoop dat het voor jou ook heel erg meevalt.

    Reageer
    #10

    Beste allemaal..

    Sinds anderhalf jaar ben ik ook al aan het sukkelen met mijn rechteroor. Na verschillende en verwaarloosde middenoorontsteking door mijn huisarts bleek in april 2014 na scans dat het goed mis wat en ik direct geopereerd moest worden omdat er cholesteatoom in mijn midden oor zat en alles in mijn middenoor al had weg gevreten. Ben toen geopereerd en de arts heeft zo goed en kwaad als het kon alles schoongemaakt en verwijderd. Heb nog maar een klein stukje trommelvlies en de rest is allemaal helaas weg.
    Na de operatie ging het redelijk. Echter wel een klap gekregen en vaak duizelig.
    Na ongeveer een jaar begon alle ellende weer van voor af aan... Steken in het oor en contstand een loop oor. Weer geopereerd maar ze kunnen het cholesteatoom niet helemaal verwijderen omdat hier teveel risico's aan verbonddn zijn. Na 2 weken operatie is het oor weer aan het lopen en komt er ontzettend veel troep uit. Ook heb ik sinds een maand ongeveer last van mijn kaak aan de kant van het aangedane oor. Klinkt iemand dit bekend? Ik ga nu zsm voor een second opinion. Vind dit niks om te laten verwaarlozen en ben bang dat het veel te snel groeit.

    Reageer
    #11

    Ik heb aan deze site een boel gehad [url=http://keelneusoor.com/oor/ziektebeelden/cholesteatoom/]Cholesteatoom[/url]

    Reageer
    #12

    beste ,

    ik ben 3 weken geleden geopereerd aan een cholesteatoon. Hierbij is ook een prothese geplaatst daar mijn gehoorbeentje verwijderd moest worden. Na 3 weken heb ik nog heen gehoor terug en maak me wat zorgen. Ik heb er geen pijn aan.

    heeft iemand dezelfde operatie gehad en wanneer komt het gehoor terug?

    Reageer
    #13

    Dag Jeroen,

    Ik ben ongeveer 6 weken ook geopereerd van een cholesteatoom en heb ook nog geen gehoor. Ik heb precies een stop in mijn oor. Was ook heel ongerust maar mijn chirurg vertelde me dat er nog bloed en vocht achter het trommelvlies zit. Je moet het vergelijken met een "blauwe plek" (bloeduitstorting) die langzaam moet wegtrekken. Geduld dus nog waarschijnlijk.

    Reageer
    #14

    Hallo Pierre en Jeroen,

     

    Ik ben zelf ook zes weken geleden geopereerd. Tot op heden hoor ik ook nog niets.

    Horen jullie inmiddels al wel weer?

     

     

    Reageer
    #15

    Zelf ben ik 13 februari geopereerd voor de 2e keer links. Eerder al links en rechts gehad in 2010.  Helaas links weer terug gekomen. Ik was niet duizelig na de operatie en geen pijn gehad oid. Wel een zeurend oor en zwellingen en beursigheid. Dus ik mag vooralsnog niet klagen. Helaas valt mijn gehoor wel erg tegen tot nu toe  Het voelt alsof er een stop in mijn oor zit.  Ik hoop dat dit weg trekt anders is mijn goede oor nu dus ook stuk sinds ik rechts amper hoor.. Afwachten dus..

    Reageer
Reageer op: Cholesteatoom: operatie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief