dubbele vraag

  • #1

    bij mijn partner is huidkanker geconstateerd. Succesvol verwijderd inmiddels. Mijn vraag : als iets zich zou uitzaaien, hoe heten die cellen dan? Wat voor cellen zijn dat....hoe heten die? Want ze moeten toch aan het weggenomen weefsel spotten dat het niet is uitgezaaid. Hoe zien ze dat?

    Nog een vraag: kun je gewoon seks hebben? Migreert er niks van het ene lichaam naar het andere lichaam dan? Als het om losse cellen in het bloed gaat? Ik weet dat bij baarmoederhalskanker vaak een virus betrokken is, dat je van een seksuele partner kunt krijgen, vandaar mijn vraag (alhoewel dit over een ander type kanker gaat). Bedankt vast voor de antwoorden.

    Reageer
    #2

    Huidkanker wordt niet door een virus of een bacterie veroorzaakt en is dus ook niet overdraagbaar.

    De andere vragen zijn vragen voor de oncoloog. Die kan ik zo niet beantwoorden

    Reageer
    #3

    Een ander woord voor uitzaaiingen is 'metastasen'.  Als huidkanker zich uitzaait naar een andere plek dan zijn die uitzaaiingen nog steeds dezelfde kwaadaardige/woekerende huidcellen. (ook al gaan ze naar de lever dan worden het nooit levercellen)  Stel dat een kwaadaardige huidcel zich verplaatst (uitzaait) naar een orgaan, dan zien de artsen eerst op een scan een afwijking. (als de kanker op de huid zit is er wellicht geen scan nodig en kunnen ze het zo aan de structuur zien?) Vervolgens kunnen ze er een biopt van nemen en daaraan zien of het goedaardig of kwaadaardig is. Sommige dingen zien ze in het lab direct aan de structuur, voor sommige eigenschappen moeten ze de biopt-cellen zich laten delen en die deling bestuderen. Daarna doen ze  met het biopt soms nog een of ander ingewikkeld trucje met verschillende kleuren, waaraan ze kunnen zien uit welk orgaan/lichaamsdeel/soort weefsel de uitzaaiing oorspronkelijk afkomstig is.

    Maar goed, aan dit technische verhaal (in het echt is het nog 1000x ingewikkelder volgens mij, ik weet er het fijne ook niet van) heb je niet zoveel vrees ik. Belangrijker is dat de kanker gewoon weg blijft en niet terugkomt. Wees gewoon alert op veranderingen in de huid, wondjes die niet genezen, moedervlekken die gaan bloeden etc. En ook bij inwendige klachten als buikpijn is het misschien verstandig om iets eerder aan de bel te trekken. Maar overdreven hypochonder gaan doen heeft geen zin hoor. Beter gewoon relaxed en gezond leven en je niet te druk maken.

    Huidkanker is niet besmettelijk. Je kunt elkaar gewoon aanraken en ook onbezorgd seks hebben. Baarmoederhalskanker kan inderdaad veroorzaakt worden door HPV. Maar de meeste mensen met HPV krijgen geen kanker. Als kanker besmettelijk zou zijn dan zouden oncologen relatief vaak moeten sterven aan kanker, en van dat verband heb ik nog nooit iets gehoord.

    Dus maak je geen zorgen en geniet van het leven, en van elkaar 🙂

    Reageer
    #4

    Je kunt elkaar gewoon aanraken en ook onbezorgd seks hebben. Baarmoederhalskanker kan inderdaad veroorzaakt worden door HPV. Maar de meeste mensen met HPV krijgen geen kanker. 

    Dit klopt helaas niet helemaal. Kanker is niet besmettelijk. Maar voor het HPV virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken geldt dat dus niet. Het is seksueel overdraagbaar en kan (ofschoon de kans niet zo heel groot is), peniskanker en keelkanker veroorzaken.

    Reageer
Reageer op: dubbele vraag


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief