Depressie bij kanker

 • #1

  Vrouwen voelen zich meer depressief dan mannen, als (echt)paren geconfronteerd worden met kanker. Het maakt hierbij niet uit of de vrouwen nu de patiënt of de gezonde partner zijn. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Gezondheidspsychologie Mariet Hagedoorn van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceert over de resultaten van haar onderzoek in Psychological Bulletin. Haar onderzoek laat zien dat sekse een belangrijkere rol speelt dan of men de patiënt of de partner is.
  Meer dan twintig jaar onderzoek lijkt nog niet een consistent antwoord te hebben opgeleverd op de vraag wie meer depressieve gevoelens ervaren, patiënten of partners? Onder leiding van Mariet Hagedoorn hebben onderzoekers verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en de University of Pennsylvania School of Medicine, de bevindingen van 43 onderzoeken naar depressieve gevoelens van personen met kanker en hun partners geïntegreerd.

  Dit onderzoek leidt volgens Hagedoorn wél tot een duidelijke conclusie: “Sekse is belangrijker dan de status van patiënt of partner”. Eerdere onderzoeken richtten zich vooral op de persoon die kanker heeft en niet op sekse. “In praktische termen betekent dit dat vrouwen met borstkanker gemiddeld genomen meer depressieve gevoelens ervaren dan hun partners. Ook ervaren de vrouwelijke partners van mannen met prostaatkanker gemiddeld genomen meer depressieve gevoelens dan de mannen met kanker. In beide voorbeelden zijn het dus de vrouwen die meer depressieve gevoelens ervaren”, aldus Hagedoorn.

  Mate van depressiviteit
  In haar onderzoek ging Hagedoorn tevens na in welke mate mannen en vrouwen depressief zijn als ze worden geconfronteerd met kanker. De algemene aanname is dat de diagnose kanker gepaard gaat met veel en ernstige depressieve gevoelens. Immers, wie zou er nu niet depressief worden als hen werd verteld dat ze kanker hebben? Uit haar onderzoek blijkt dat de ernst van de depressieve gevoelens van paren die geconfronteerd zijn met kanker niet veel meer is dan de mate van depressieve gevoelens in de algemene bevolking. Slechts een klein deel van de patiënten met kanker en hun partners lijdt aan ernstige psychische problemen, zo blijkt uit het onderzoek. Die minderheid zou baat hebben bij specifieke hulp. “De mythe dat alle patiënten met kanker depressief zijn staat de aandacht voor die groep patiënten en partners in de weg”, aldus Hagedoorn.

  Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.

  Reageer
Reageer op: Depressie bij kanker
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief