50% kankersterfte te voorkomen door gezonde leefstijl

 • #1

  Bijna de helft van de Nederlanders weet echter niet dat een ongezonde leefstijl de belangrijkste factor is die het risico op kanker verhoogt. Risicofactoren zoals milieu en erfelijkheid worden door de respondenten onterecht overschat. Dat concludeert KWF Kankerbestrijding uit eigen onderzoek dat is gehouden onder 542 respondenten. Bovendien denkt 31% van de onderzoeksgroep dat ze weinig tot erg weinig invloed kan uitoefenen om zelf de kans op kanker te verminderen. Om de kennis en bewustwording van een ongezonde leefstijl bij het ontstaan van kanker te verbeteren start KWF Kankerbestrijding vandaag de massamediale campagne ‘6 x sterker tegen kanker’.

  De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol spelen zijn roken, ongezonde voeding, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, teveel alcohol en overmatig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30% van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik. Het aandeel van overwicht op de kans op kanker wordt geschat op 7 a 8 %. Voor voeding ligt dat tussen de 15 en 35%. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat het aandeel dat voeding in de afgelopen decennia wel kleiner is geworden. Er is echter genoeg bewijs dat voldoende groente- en fruitconsumptie een beschermende rol heeft op sommige soorten van kanker. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte. Voor stress is geen relatie met kanker aangetoond, terwijl 31% van de respondenten dit noemt als risicofactor.

  Een garantie om kanker te voorkomen is niet te geven. Maar mensen kunnen zelf de kans verminderen door gezond te leven. KWF Kankerbestrijding vindt het daarom belangrijk het publiek goed te informeren over de invloed die leefstijlrisicofactoren hebben op het ontstaan van kanker. om zo het aantal nieuwe gevallen van kanker terug te dringen. Cora Honing, hoofd preventie en patientenvoorlichting bij KWF Kankerbestrijding “Willen we dat in Nederland in de toekomst substantieel minder mensen kanker krijgen dan kan dat eigenlijk alleen als de mensen gezonder gaan leven. Op www.6xsterkertegenkanker.nl kunnen mensen hun kennis over risicofactoren van kanker testen en geven we tips hoe mensen hun kans op kanker kunnen verminderen”.

  Reactie
  #2

  Bij een kennis van ons is un juli darmkanker gevonden, met uitzaiingen naar longen en lever.
  Deze man is 60 jaar, leefde enkel van eigengekweekte, onbespoten groente, at geen vlees, dronk en rookte niet, was sportief en snoepen of zoetigheis was hem vreemd.
  Deze man is opgegeven...

  Ongezonde leefstijl??
  Gewoon pech hebben!

  Reactie
  #3

  prof. dr. defares heeft reeds in zijn boeken geschreven, dat vlees slecht is,
  kip is beter, vis is het beste, doch vegetarisch eten is het allerbeste.
  Men is er nu eindelijk achter, dat vlees kanker kan veroorzaken.
  Aangezien vele kankers erfelijk zijn, kan men door gezond te eten toch kanker krijgen. De beste garantie op gezondheid is derhalve : gezonde ouders en voorouders, die men helaas niet kan kiezen.

  Reactie
  #4

  een gezonde leefstijl zal zeker helpen, maar het is daardoor heel onverteerbaar als iemand die alles heeft gedaan om gezond te leven (b.v. Linda Mc Gartney) toch aan kanker doodgaat. Een klein deel is erfelijk, een groter deel komt door een ongezonde levensstijl( o.a. 80% van de longkanker patienten zijn rokers) en een ander deel is gewoon aanleg , dus domme pech. Het helpt dus wel : niet roken, niet te zwaar zijn, niet teveel alcohol(vooral sterke drank in combinatie met sigaretten) bewegen en minder (rood)vlees eten, en borstvoeding geven, Helaas je kan het dan toch nog krijgen, alleen verminder je de kans hierop wel! dus een beetje invloed heb je wel. Brenda.

  Reactie
  #5

  Ja, een gezonde leefstijk helpt! Zeker om van kanker te "genezen". Men gaat een operatie beter in en men kan d.m.v. een gezonde leefstijl weer beter de draad oppakkem. Een gezonde leefstijl is in elk geval geen garantie op minder kans op kanker. Dat is vooral een kwestie van geluk of niet!

  Reactie
Reageer op: 50% kankersterfte te voorkomen door gezonde leefstijl
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief