wanneer laten controleren en waarom??

 • #1

  Hallo,

  ik heb een vraagje, eigenlijk meerdere...

  Wanneer en waarom laat je je controleren op kanker? Als je lymfeklier is opgezet? ( vaak last van zelf ) bij bloeding bij urineren? soms last van , blij anale bloeding bij het "poepen"? sinds kort steeds vaker last van....

  Ik heb altijd zoiets gehad van ah dat is niks, maar zou ik mij moeten laten controleren op kanker??

  Reageer
  #2

  geachte anoniem,

  Ik wil u graag adviseren, echter dit advies dient niet ter vervanging van een doktersconsult. Ik geef u slechts mijn mening, gebaseerd op mijn beperkte kennis.

  Ten eerste is een vergrote lymfeklier in principe niets om u zorgen over te maken; 99% van de vergrote lymfeklieren zijn het gevolg van een eenvoudige ontsteking.

  Ten tweede, bloedverlies bij de urine wijst in de regel op een urineweginfectie.

  Als derde, en dit vind ik als op zich staand symptoom een zorgelijker, bloedverlies bij de ontalsting is absoluut een reden om uw huisarts te raadplgene omdat de oorzaken hiervan in de regel ernsiger zijn dan eerder genoemde twee symptomen. Dus alleen dit feit is meer dan voldoende naar de huisarts te gaan, sterker ik zou het u zeer aanraden.

  Ten vierde wil ik nog iets toevoegen, namelijk, de combinatie van de drie symptomen, niet om u zorgen te maken maar om u te wijzen op de mogelijke ernst van de situatie.

  Ten vijfde. U heeft niet vermeld waar de vergrote lymfeklieren zich bevinden en hoe vaak u er last van heeft. De frequentie van het bloedverlies bij het plassen heeft u ook niet vermeld.

  Al met al, is er een duidelijke reden om uw huisarts met spoed te bezoeken omdat u bloedverlies uit uw anus vermeldt.
  Daarbij komen de andere twee verdachte symptomen die nader onderzoek wensen om u een duidelijk antwoord op uw onzekerheid te verschaffen.

  Aanvullend is het belangrijk of u volledig bent geweest in uw verhaal. bent u misschien ook afgevallen de laatste tijd, of zweet u `s nachts wat u eerder nooit deed...?

  Ga met spoed naar uw huisarts en meld al uw klachten.

  Reageer
  #3

  Deze 9 signalen kunnen wijzen op kanker:

  Blijvende heesheid of hoest, eventueel met bloed in opgehoest slijm.
  Slikklachten: als slikken pijn doet, het eten slecht zakt of blijft steken.
  Nieuwe of veranderende moedervlekken (vorm, omvang, uiterlijk, jeuk of bloeden).
  Een schilferend plekje of bobbeltje op uw huid.
  Een verdikking of bobbel(tje) ergens in uw lichaam, bijvoorbeeld in de borst(en), zaadbal(len), hals, oksel, lies of elders in het lichaam.
  Vrouw: Ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding buiten de menstruatie om.
  Man: Zaadbalklachten
  Blijvende verandering in de stoelgang zonder duidelijke aanleiding, of ongewoon bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting.
  Veranderingen bij het plassen zoals moeilijker kunnen plassen, vaker moeten plassen, pijn bij het plassen of bloed in uw plas.
  Gewichtsverlies zonder aanleiding.

  http://www.kwfklachtadvies.nl/infodoc/

  Reageer
  #4

  Bloed bij de ontlasting is niet het belangrijkste symptoom bij darmkanker. Maar kan uiteraard wel.
  belangrijker zijn langdurige buikklachten, gewichtsverlies en een veranderd ontlastingspatroon.
  Het hangt er van af waar de tumor zich bevindt, als die ver in de darm zit is het bloed vaak al deels afgebroken waardoor je het niet eens zo herkent. Zit het vlak bij de uitgang is het wel roder. Bij helder rood bloedverlies zijn aambeien veel waarschijnlijker. verder speelt de leeftijd en familiaire belasting een belangrijke rol bij de waarschijnlijkheid.

  Reageer
  #5

  Er zijn verschillende redenen om naar de huisarts te gaan, als het gaat om darmkanker. Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om doktersbezoek. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen zijn ongerust over wat de dokter zal zeggen. Anderen denken of hopen dat de klachten vanzelf wel over zullen gaan. Veel mensen zijn ook angstig voor een verwijzing naar het ziekenhuis en een darmonderzoek. Dit is allemaal begrijpelijk, maar meestal niet verstandig. Stel een bezoek aan de huisarts niet te lang uit.

  Wanneer is het verstandig om sowieso naar de huisarts te gaan?

  Als u erg ongerust bent. Samen met de huisarts kunt u bespreken of uw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om u gerust te stellen.

  Als u last heeft van één of meerdere klachten die kunnen wijzen op dikkedarmkanker. Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als u ouder bent dan 50 jaar en u heeft voor het eerst darmklachten, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Lees meer over de klachten die op darmkanker kunnen wijzen.

  Als meerdere mensen in uw familie darmkanker hebben of hebben gehad is er een kans dat darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als u ongerust bent of darmkanker in uw familie erfelijk is, kunt u dit met uw huisarts bespreken. Meer informatie vindt u ook onder erfelijkheid.

  Reageer
Reageer op: wanneer laten controleren en waarom??
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief